Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλα

Κόκκινη κάρτα από ΣτΕ σε μαθητή της Βούλας που έφερε το κινητό σε εξετάσεις

Μηδενισμός κόλλας για απενεργοποιημένο κινητό στις εξετάσεις

Αλίμονο στο μαθητή που θα θελήσει να πάει τουαλέτα στη διάρκεια των απολυτήριων εξετάσεων του λυκείου έχοντας πάνω του και το κινητό του, ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένο. Αυτό αποφάσισε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε περιπτώσεις μαθητών που ήθελαν να πάνε τουαλέτα με το κινητό.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι μαθητές, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων, δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών (ipod touch) κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθεί στην κατοχή τους κάτι απ΄όλα αυτά, το γραπτό μηδενίζεται.

Μια από τις δύο υποθέσεις που εξέτασε το ΣτΕ ξεκίνησε το Μάιο του 2013, όταν μαθητής στο Γενικό Λύκειο Βούλας Αττικής ζήτησε να πάει στην τουαλέτα στη διάρκεια των γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων.
Καθηγητής που επιτηρούσε τη διαδικασία αντιλήφθηκε ότι ο μαθητής είχε μαζί του κινητό. Ο μαθητής κλήθηκε τότε στην Λυκειακή Επιτροπή, αρνήθηκε όμως να προσέλθει με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του γραπτού του.

cellphone

Ένα ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012, με μαθητή που ήθελε να πάει στην τουαλέτα με το κινητό συνέβη τον Μάιο του 2012) κατά την διενέργεια των απολυτηρίων εξετάσεων στο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης.

Το γραπτό μηδενίστηκε παρόλο που η Λυκειακή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κινητό ήταν απενεργοποιημένο και δεν δέχτηκε κλήσεις ή μηνύματα.

Οι δύο μαθητές προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνης και δικαιώθηκαν. Έφεση άσκησαν όμως ο υπουργός Παιδείας και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις που εκδίδονται επί εφέσεων υπέρ του νόμου δεν μετατρέπουν το αποτέλεσμα των εφετειακών αποφάσεων. Έχουν απλώς νομολογιακό χαρακτήρα, αποτελούν δηλαδή κατευθυντήριες οδηγίες για την εξέταση ανάλογων υποθέσεων από όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Με τις υπ΄ αριθμό 1461 και 1462/2015 αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων από τους εξεταζόμενους αφορά και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων.

Ακόμη, αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, «χωρίς να είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται η χρήση του».

Όπως επισημαίνουν, το κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας