Στο Δημοτικό Βουλιαγμένης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Στο Δημοτικό Βουλιαγμένης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Σήμερα Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  τίμησε την Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μαζί με μαθητές και μαθήτριες από το Δημοτικό Σχολείο Βουλιαγμένης.

“Παίξαμε, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε για τις ανθρώπινες ανάγκες που οδήγησαν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας που είχε τίτλο “Κάθε μέρα είναι Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Πώς συνδέεται η υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις σημερινές ανάγκες των παιδιών σε όλο τον κόσμο; Ποια δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται όταν ξεσπάει πόλεμος στην πατρίδα τους; Ως κοινωνία υποδοχής και ένταξης των προσφύγων πόσο σημαντικό είναι να διεκδικούμε όλα τα δικαιώματα για όλα τα παιδιά; Οι μικροί μας φίλοι από το Δημοτικό της Βουλιαγμένης αναζήτησαν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, αναδεικνύοντας το ρόλο που παίζει στη ζωή τους η φιλία και το ίδιο τους το σχολείο.

Το φετινό σύνθημα της 10ης Δεκεμβρίου είναι «Human Rights 365» -μια φράση που υποδηλώνει ότι κάθε μέρα πρέπει να τιμάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το σύνθημα επίσης φέρνει κατά νου το Άρθρο 2 της Οικουμενικής Διακήρυξης, που σημειώνει ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Το 1950, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη 10η Δεκεμβρίου ως «Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Στόχος της ήταν να επιστήσει την προσοχή των λαών ανά τον κόσμο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948), ως κοινό πρότυπο προς τήρηση απ’ όλους τους λαούς και όλα τα έθνη.

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση που πραγματοποιήθηκε σε τμήματα της Πέμπτης και Έκτης Τάξης και που οργανώθηκε από τις δασκάλες Σοφία Ζαχαράκη και Σοφία Κακάτση:

image2-1024x768

 

photo-2last

photol-1024x774