Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Βούτσης: Τίμια διαδικασία με ισονομία το δημοψήφισμα

Τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στο κρίσιμο δημοψήφισμα της επομένης Κυριακής, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης, στη διάρκεια σημερινής, συνέντευξης Τύπου.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της άτυπης διακομματικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή, με σκοπό την επίλυση όσων ζητημάτων σχετίζονται με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Λίγες μέρες πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, της 5ης Ιουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «με όλους τους κανόνες διαφάνειας, ισονομίας, έγκαιρης προετοιμασίας και διευκόλυνσης όλων των πολιτών».

Ο υπουργός σημείωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί βάση όλων των κανόνων διαφάνειας και ισονομίας και διευκρίνισε ότι δεν εκδηλώθηκε αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν διαδικαστικά θέματα.

Σχετικά με την σύγκλιση της άτυπης διακομματικής επιτροπής, διευκρινίσθηκε ότι η συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε παρότι δεν προβλέπεται από το νόμο, με την συμμετοχή των επτά κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και την Ευρωβουλή. Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεργασθούν με σκοπό την αντιμετώπιση όσων ζητημάτων αφορούν το δημοψήφισμα.

Στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης τόνισε ότι δεν θα δοθεί στα πολιτικά κόμματα κρατική χρηματοδότηση, όπως προβλέπεται και από τον ισχύοντα νόμο. Συνεπώς, τα πολιτικά κόμματα θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα από ιδίους πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές που διεξήχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου, κόστισαν 42 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό δόθηκε στους εκλογικούς αντιπροσώπους, για την διεξαγωγή των εκλογών. Για το δημοψήφισμα της Κυριακής θα απαιτηθούν περίπου 20 εκ. ευρώ για την κάλυψη των διαδικαστικών εξόδων, την μετακίνηση εκλογικών αντιπροσώπων και την εκτύπωση ψηφοδελτίων.

Επίσης επισημάνθηκε ότι μετά από επικοινωνία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο, το οποίο αναφέρεται στο ψηφοδέλτιο και βάση του οποίου καλείται να ψηφίσει ο ελληνικός λαός και θα είναι στην διάθεση οποιουδήποτε εκλογέα θέλει να τα μελετήσει.

[Δείτε το εδώ]

Τα ψηφοδέλτια τυπώνονται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, σχετικά με το Ναι και το Όχι, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι διαμορφώθηκαν βάση της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και αναφέρθηκε στο νόμο του 2011, διευκρινίζοντας πάντως, ότι δεν κατατέθηκε ένσταση επί της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν συνταχθεί βάση της Αναθεώρησης του 2015, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου ώστε να ψηφίσουν και οι 18άρηδες.

Σχετικά με τον τηλεοπτικό χρόνο, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα είναι μοιρασμένος ανάμεσα στο Ναι και το Όχι μετά από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα εκδοθεί εντός της ημέρας. Οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν εκεί που ψήφισαν στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, εκτός όσων μετέφεραν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το κόστος μετακίνησης ετεροδημοτών, τόνισε ο υπουργός. Κατόπιν αναφέρθηκε στους ομογενείς οι οποίοι λόγω των ασφυκτικών χρονικών ορίων, δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία, όπως είχε συμβεί στις ευρωεκλογές.

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι αν και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, έχουν ρυθμισθεί όλες οι προϋποθέσεις για μία τίμια διαδικασία.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement