Νίκος Βούτσης: Εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

Νίκος Βούτσης: Εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

Ως πιθανό χρόνο εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο προσδιόρισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο σταθμό Στο Κόκκινο σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης. 

Είπε χαρακτηριστικά: “Οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να γίνουν το Σεπτέμβρη ή και τον Οκτώβρη, αναλόγως των εξελίξεων. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα συνολικής, όχι μόνο από την κυβέρνηση, ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις. Εισήλθαμε σε μία νέα περίοδο, στην οποία πιθανόν να υπάρξουν και αστάθμητοι παράγοντες”.

tspg

Όπως πρόσθεσε, “υπάρχει ζήτημα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της ελάχιστης κανονικότητας, στην οικονομία. Υπάρχουν και προβλήματα πολιτικής ηθικής. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία, με την οποία διαφωνούμε όπως και ο ίδιος, στην ουσία της. Αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία, να τα θέσουμε σε εφαρμογή. Δεν πρόκειται να αποδράσουμε. Εκτός εάν η κοινωνία και η Βουλή μας πουν ότι «δε μπορείτε να συνεχίσετε»”.

Περαιτέρω, όμως διευκρίνισε:

“Ακόμα και σε εκλογές να πάμε, θα ζητήσουμε εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μέρος του αποτελούν οι δεσμεύσεις, που προκύπτουν από τη συμφωνία. Προφανώς θα είναι ένα πρόγραμμα που θα διαθέτει αντισώματα στα ζητήματα των άδικων συνεπειών όπως στους αγρότες καθώς και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στόχος μας είναι να υπάρξουν αντίμετρα αλλά και το αντιστάθμισμα των συνεπειών της συμφωνίας, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και προγραμματικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, θα έχουμε το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των επενδύσεων, όπως βεβαίως και το πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών των ολιγαρχών. Όλο το πεδίο παραμένει ανοικτό. Εάν εμείς θα το εγκαταλείψουμε εκουσίως, κάτω από το βάρος μίας επώδυνης συμφωνίας ή θα επιλέξουμε με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη συλλογικότητά μας να το υπηρετήσουμε είναι κάτι που θα κριθεί και κρίνεται κάθε ημέρα. Χθες το βράδυ κρίθηκε οριακά”.

 

Σε μια ερώτηση για την αυτοκριτική του, ο υπουργός απάντησε:

“Ούτε κατά διάνοια δεν αισθάνομαι πως έγινα μνημονιακός. Αισθάνομαι πολύ δύσκολα. Αισθανόμουν όμως και πολύ δύσκολα όταν μπήκα σε ένα υπουργείο, που δε μπορούσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Σιγά, σιγά κάναμε μερικά βήματα. Έχουμε υπερβεί τα όρια μας, εδώ και πολύ καιρό και σε πολλές κατευθύνσεις”.