Νίκος Βούτσης: Η νέα χωροταξία του Καλλικράτη

Νίκος Βούτσης: Η νέα χωροταξία του Καλλικράτη

Φρένο στις φιλοδοξίες των αυτοδιοικητικών για έναν νέο χάρτη του “Καλλικράτη” που θα ανέβαζε τον αριθμό των Δήμων έβαλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας σήμερα σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Βούτσης ανασκεύασε εν μέρει την πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου και αρμόδιου σε θέματα αυτοδιοίκησης, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς το νέο “χάρτη”, καθώς είχε μιλήσει αορίστως για “αποκλιμάκωση”.

tspg

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι όλες οι σχετικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα του διαλόγου θα γίνουν στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική, 7-9 Μαΐου 2015. “Δεν θα αφήσουμε όμως τα ζητήματα της χωροταξίας να σκεπάσουν τα πραγματικά προβλήματα” είπε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι στο χωροταξικό ζήτημα του “Καλλικράτη” θα αναθεωρηθούν αποκλειστικά οι “πραγματικές δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως π.χ. συμβαίνει στα μεγάλα νησιά”. Στην πράξη θα μιλάμε μόλις “για λίγους δήμους παραπάνω” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε σε αυτή τη φάση “σε ένα μοντέλο 1.000 και επιπλέον δήμων”. “Δεν το αποκλείουμε αυτό, δεν έχουμε ταμπού” πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, όμως είπε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί “άλλο δημοσιονομικό πλαίσιο”. Περαιτέρω, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ληφθούν υπόψη οικονομοτεχνικά κριτήρια που δεν ελήφθησαν υπόψη το 2010 στη νέα χωροταξία, δημιουργώντας μεγάλες ανισορροπίες, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “υπάρχουν σκέψεις” να επανεξεταστούν τα κριτήρια για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους, με βάσει τα νέα “κοινωνικοταξικά δεδομένα” που δημιούργησε η κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι για όλα τα ζητήματα του “Καλλικράτη”, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης, θα ξεκινήσει εξαντλητικός διάλογος με βασικό όχημα τη σχετική κοινοβουλευτική Υποεπιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.