Βούτσης κατά Βαρουφάκη για διακοπή κρατικής χρηματοδότηση ΟΤΑ: «Γιάνη, ούτε να το σκέφτεσαι»

Βούτσης κατά Βαρουφάκη για διακοπή κρατικής χρηματοδότηση ΟΤΑ: «Γιάνη, ούτε να το σκέφτεσαι»

Είναι γνωστό πως ο «αιρετικός» Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ακολουθεί τα αριστερά στερότυπα.  Έχοντας αγγλοσαξονική παιδεία και εμπειρίες, ο χαρισματικόός οικονομολόγος υποστηρίζει σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές ωστόσο έχει δείξει ότι συμφωνεί με αρκετές φιλελεύθερες αντιλήψεις στην οικονομία.  Αντιδράσεις προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη κίνησή Βαρουφάκη να στηρίξει την πρόταση του νεοφιλελεύθερου Στέφανου Μάνου για ολοκληρωτική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στου Δήμους και να γίνουν οι ΟΤΑ οικονομικά ανεξάρτητοι λειτουργώντας με επιχειρηματικά κριτήρια αλλά και έχοντας περισσότερες αρμοδιότητες φορολόγησης στους δημότες.

Στο υπουργείο Εσωτερικών η αποδοχή της φιλελεύθερης πρότασης Μάνου από τον Γιάννη Βαρουφάκη προκάλεσε ένα μικρό κομφούζιο και αναταραχή!

Επισήμως βέβαια δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση καθότι και η αποδοχή Βαρουφάκη είναι ακόμη ανεπίσημη, αλλά από το περιβάλλον του πρώτου τη τάξη υπουργού Νίκου Βούτση του διαμηνύθηκε: «Ούτε να το σκέπτεσαι»… Δια σχολίων που διατύπωναν στελέχη από το επιτελείο του, κατέστησε σαφές ότι τον βρίσκουν αντίθετο τέτοιου είδους θέσεις και διαβεβαίωνε ότι δεν θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κινείται στη γραμμή ότι «η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί συντριπτική μείωση από τους αυτοτελείς πόρους που στηριζόταν. Το πρόγραμμα της ανασυγκρότησης θα στηριχθεί και στους ίδιους πόρους των δήμων και θα υπάρξει και ενίσχυση των πόρων των ΟΤΑ από το κράτος. Το ίδιο ισχύει και για τις περιφέρειες».

Η πρόταση για χρηματοδότηση του δήμου από τους δημότες (με ανταποδοτικό τέλος) δεν έρχεται για πρώτη φορά στο «τραπέζι» του δημόσιου διαλόγου.

outenatoskeftesai

Ο Σ.  Μάνος από καιρό επιχειρηματολογεί, προβάλλοντας ότι έτσι επιτυγχάνεται η συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού και γίνεται πιο υπεύθυνη και υπόλογη στους δημότες η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «μολονότι δεν έχω επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι ιδεολογικά η πρότασή μου είναι συμβατή με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ». Τι είπε; «Πρακτικά, αν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της ΤΑ, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Συνεπώς μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αφτιά των πιστωτών μας. Επειδή ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές κτλ.)».