Μοιραστείτε το
Τον Ιανουάριο του 2014 ο “Παλμός Γλυφάδας” δημοσίευσε επώνυμα ρεπορτάζ με πληροφορίες για το γκάλοπ που διενεργήθηκε στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τον Νοέμβριο του 2013, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “καταγράφηκε μια μικρή αλλά σαφής διαφορά 3 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, για τον Σπύρο Πανά έναντι του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου”. Το ρεπορτάζ αυτό αναδημοσίευσε το infonotia.gr και το notiareport.gr. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 18ης Μαΐου 2014.
Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση αυτή, έφτασε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιστολή του Γραφείου Τύπου της παράταξης “Πόλη για να ζεις”, η οποία άρχιζε ως εξής:
“Επειδή υπέπεσε στην αντίληψη μας η δημοσίευση εκ μέρους σας κάποιων υποτιθέμενων αποτελεσμάτων δημοσκόπησης που έχει διεξαχθεί στο Δήμο Βάρης – Βούλας –Βουλιαγμένης, επιθυμούμε να σας τονίσουμε τα εξής: Σύμφωνα με το Νόμο που διέπει τη διεξαγωγή και δημοσίευση δημοσκοπήσεων (Ν. 3603 (ΦΕΚ Α΄ 188/8.8.2007)): Ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων, ισχύουν τα παρακάτω:”.
Η επιστολή της παράταξης Κωνσταντέλλου τελείωνε ως εξής:
“Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας για την πλήρη τήρηση των εκ του Νόμου υποχρεώσεών σας”.
Μετά και από σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες με το γραφείο Τύπου της “Πόλης για να ζεις”, οι αναδημοσιεύσεις στις ιστοσελίδες “κατέβηκαν”.
Τον Απρίλιο του 2014 όμως συνέβη κάτι παρόμοιο.
Η εφημερίδα “Η Βούλα και ο κόσμος της” δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της και σε δύο εσωτερικές σελίδες ευρήματα κάποιας δημοσκόπησης. Μάλιστα, με τρόπο που κατά καμία έννοια δεν συμβάδιζε “σύμφωνα με το Νόμο που διέπει τη διεξαγωγή και δημοσίευση δημοσκοπήσεων”. Σαν να ήθελαν να προλάβουν τις ενστάσεις οι συντάκτες του κειμένου έγραψαν τότε: “Λόγω του πλήθους των ερωτημάτων και δεδομένων, αδυνατούμε αυτή τη στιγμή να δημοσιεύσουμε την ταυτότητα και τους αναλυτικούς πίνακες των εν λόγω σφυγμομετρήσεων, αλλά επιφυλασσόμαστε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στο επόμενο φύλλο”. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε ποτέ. Λίγο πιο πονηρά σε άλλη σελίδα του ίδιου φύλλου αναφερόταν σε σημείωση: “Τα αναλυτικά στοιχεία των δύο σφυγμομετρήσεων είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει νόμιμο δικαίωμα” (δηλαδή ποιου;).
Η “Πόλη για να ζεις”, παρά τις προφανείς λαθροχειρίες της δημοσίευσης (π.χ. δεν αναφερόταν η εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση) δεν εξέδωσε ανάλογη επιστολή. Ο λόγος; Τα “ευρήματα” έδιναν στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο προβάδισμα με 30,5% έναντι 18,4% που συγκέντρωνε ο Σπύρος Πανάς. Η δε δημοσιογραφική εκτίμηση της είδησης, όπως αποτυπώθηκε σε πρωτοσέλιδο τίτλο του ίδιου φύλλου, ήταν ότι “κατασταλάζει το σκηνικό της δημοτικής αναμέτρησης”!
Την εβδομάδα των εκλογών, την Πέμπτη 15 Μαΐου κυκλοφόρησε η εφημερίδα “Η ώρα της Βάρης Βάρκιζας” με πρωτοσέλιδο θέμα πάλι μια δημοσκόπηση: “Χάνει ο Πανάς – Τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research για τα 3Β δείχνει καθαρά ανά Δημοτική Ενότητα και περιοχή τη μη αναστρέψιμη υπεροχή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου” ήταν ο σχοινοτενής πρωτοσέλιδος τίτλος. Η εκτίμηση του αποτελέσματος του α’ γύρου σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν προβάδισμα Κωνσταντέλλου με 29,1% και διαφορά 8 μονάδων περίπου από τον Σπύρο Πανά που συγκέντρωνε μόλις 21,4%. Η δημοσκόπηση παρόλο που είχε την παραπλανητικό προσδιορισμό “τελευταία” δεν δημοσίευε το χρόνο διεξαγωγής της, στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για μια νομότυπη παρουσίαση αποτελεσμάτων.
Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ανεξάρτητης Κίνησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, “μετά από τηλεφώνημα του εκπροσώπου της εταιρείας που φέρεται ότι διενέργησε τη δημοσκόπηση, προς τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Πανά, επιβεβαιώθηκε ότι το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας αναφέρει ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία. Η εταιρεία ουδέποτε διενέργησε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε. Η δημοσκόπηση ήταν «μαϊμού»”.
Ούτε εδώ βέβαια η “Πόλη για να ζεις” αντέδρασε με τα αντανακλαστικά του Ιανουαρίου. Ουδέν σχόλιον.
Είναι η αλήθεια λοιπόν αυτό που δεν ανέχεται το επιτελείο της “Πόλης για να ζεις” και όχι η μη τήρηση των κανόνων.