Θύμα της κρίσης και το ουίσκι!

Θύμα της κρίσης και το ουίσκι!

Τώρα πια δεν λέμε μόνο το ψωμί-ψωμάκι, αλλά και το ουίσκι-ουισκάκι (αν και αυτό το υποκοριστικό χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια).
Μείωση κατά 45% παρουσιάζει η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών το 2013 σε σύγκριση με το 2008, ενώ η πιο εντυπωσιακή μείωση παρουσιάζεται στην εκτός σπιτιού διασκέδαση (εστιατόρια, μπαρ). Ειδικά το ουίσκι, ως ακριβότερο, είναι το πρώτο «θύμα», όπως δείχνει μια πρόσφατη κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat.
Αρνητικά έχουν επιδράσει και οι διαδοχικές αυξήσεις στη φορολογία, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) από τις αρχές του 2009 έχει αυξηθεί κατά 125% και πλέον διαμορφώνεται στα 25,50 ευρώ ανά λίτρο.

Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, η συνολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το 2013 διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο των 120.000 εκατόλιτρων, από 226.000 εκατόλιτρα το 2008, σημειώνοντας έτσι υποχώρηση μεγαλύτερη από 45% κατά την περίοδο αυτή.

Όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», η κατανάλωση των εγχωρίως παραγόμενων ποτών ακολουθεί την πτωτική πορεία που χαρακτηρίζει και τα εισαγόμενα προϊόντα. Το 2013 καταναλώθηκαν 57.371 εκατόλιτρα, ποσότητα χαμηλότερη κατά 7,1% σε σχέση με το 2012. Η κατανάλωση ούζου υποχώρησε περαιτέρω κατά 4,5%, στα 33.283 εκατόλιτρα, σημειώνοντας επιβράδυνση μετά την πτώση του 2012 (-27%).
Το περιορισμένο εισόδημα και οι υψηλές τιμές διαφοροποίησαν την καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία αποτυπώθηκε στη στροφή από τα ακριβότερα «ισχυρά» οινοπνευματώδη ποτά σε επιλογές χαμηλότερου κόστους, όπως η μπίρα και το κρασί, αλλά και σε ελληνικά προϊόντα (π.χ. τσίπουρο και ούζο). Ωστόσο οι ποτοποιίες και οι εταιρείες χονδρικής εμπορίας δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν πλήρως αυτή την αλλαγή, καθώς οι Ελληνες καταναλωτές στράφηκαν κυρίως στις χύμα, φθηνότερες ποσότητες.
Η αύξηση της φορολογίας οδήγησε σε ραγδαία άνοδο του λαθρεμπορίου και της νοθείας, γεγονός που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και υψηλά διαφυγόντα έσοδα από τα κρατικά ταμεία. «Οι παράνομες πρακτικές ευνοούνται ιδιαίτερα στον τομέα του τσίπουρου λόγω της ξεπερασμένης νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει την ανεξέλεγκτη απόσταξη από χιλιάδες διήμερους παραγωγούς» αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας -αν και άλλοι αντιπαραθέτουν το ότι σχεδόν όλες οι κάβες διαθέτουν και χύμα προϊόντα τα οποία όχι μόνο είναι φθηνότερα, αλλά συχνά είναι και εφάμιλλα σε ποιότητα των εμφιαλωμένων.