Τρία ελληνικά αεροδρόμια στα δέκα χειρότερα του κόσμου

Τρία ελληνικά αεροδρόμια στα δέκα χειρότερα του κόσμου

Τη λίστα με τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου για το 2016 δημοσιεύει το CNN εντάσσοντας στη δεύτερη κατηγορία και τρία ελληνικά αεροδρόμια, από τα πιο τουριστικά.

Την κατάταξη δημιούργησε ο οδηγός Sleeping in airports (sleepinginairports ) που αναδεικνύει ως κορυφαίο αεροδρόμιο σε τρεις κατηγορίες-για ύπνο, για layovers και για την συνολική εμπειρία- αυτό της Σιγκαπούρης.
Όπως σημειώνει, εδώ τα βασικά είναι ξαπλώστρες δωρεάν, ανακλινόμενα καθίσματα και καρέκλες μασάζ. Το αεροδρόμιο διαθέτει επίσης κήπο, πισίνα και κινηματογράφο. Τα καλύτερα έρχονται όμως, αφού σχεδιάζεται να είναι έτοιμα το 2018 ένα εσωτερικό δάσος με μονοπάτια αλλά και ένα σύστημα τεχνητής βροχής που θα πέφτει από την οροφή.

Στην άλλη άκρη, στην κορυφή των χειρότερων αεροδρομίων, είναι αυτό της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, το οποίο κέρδισε τις χειρότερες θέσεις και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες. Η βαθμολόγηση έγινε από χρήστες και η Ασία κυριάρχησε στην λίστα με τα καλύτερα. Στη λίστα με τα χειρότερα κυριάρχησε δυστυχώς η Ελλάδα που έχει το μαύρο «προνόμιο» να φιγουράρει με τρία αεροδρόμια, αυτά του Ηρακλείου, της Σαντορίνης και των Χανίων.

Καλύτερα αεροδρόμια για τη συνολική εμπειρία

1. Διεθνές Αεροδρόμιο Changi (Σιγκαπούρη)
2. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon (Σεούλ, Νότια Κορέα
3. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda (Τόκιο, Ιαπωνία)
4. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan (Ταϊπέι, Ταϊβάν)
5. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μονάχου (Γερμανία)
6. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai (Osaka, Japan)
7. Διεθνές Αεροδρόμιο Βανκούβερ (Βανκούβερ, Καναδάς)
8. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελσίνκι (Vantaa, Φινλανδία)
9. Διεθνές Αεροδρόμιο Ταλίν (Tallinn, Εσθονία)
10. Διεθνές Αεροδρόμιο Kloten (Ζυρίχη, Ελβετία)

Χειρότερα αεροδρόμια, για τη συνολική εμπειρία
1. King Abdulaziz Διεθνές Αεροδρόμιο (Τζέντα, Σαουδική Αραβία)
2. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τζούμπα (Juba, Νότιο Σουδάν)
3. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Port Harcourt (Port Harcourt, Νιγηρία)
4. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Τασκένδη (Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν)
5. Κρατικός Αερολιμένας Σαντορίνης (Σαντορίνη, Ελλάδα)
6. Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων (Κρήτη, Ελλάδα)
7. Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου (Κρήτη, Ελλάδα)

 

11

Η ουρά για το check in στο αεροδρόμιο Σαντορίνης φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο στις ώρες αιχμής.

 

Να σημειωθεί ότι ξένοι τουριστικοί οδηγοί αναφέρονται στους ελληνικούς αερολιμένες ως “τα αεροδρόμια της ταλαιπωρίας”.

Αξίζει να θυμηθούμε ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2015 στάλθηκε στις υπηρεσίες του αεροδρομίου Σαντορίνης ένα e-mail από Αυστραλό τουρίστα. Είχε επισυνάψει μια φωτογραφία από τρύπα που εντόπισε σε γυψοσανίδα στην αίθουσα αναχωρήσεων και έγραψε ότι προσφέρεται ο ίδιος να καλύψει τα έξοδα επισκευής. Από το αεροδρόμιο τον ευχαρίστησαν και εξήγησαν ότι δεν χρειάζεται να βοηθήσει. Η ζημιά αποκαταστάθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν εγκρίθηκε η δαπάνη από τα κεντρικά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στους καλοκαιρινούς μήνες αεροδρόμια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σαν κι αυτόν αναδεικνύουν τις ελλείψεις τους: γερασμένες εγκαταστάσεις, ανεπαρκείς χώροι και γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις πιο απλές επισκευές. Η «Κ» επισκέφθηκε τα αεροδρόμια της Σαντορίνης και της Κέρκυρας, κατέγραψε την ταλαιπωρία των επιβατών, συνάντησε υπαλλήλους στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης και βρήκε μακέτες και σχέδια επεκτάσεων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Η πίστα του αεροδρομίου Σαντορίνης μοιάζει με μπαλκόνι στο Αιγαίο. Πίσω από τα τρία σταθμευμένα αεροσκάφη ουρανός και θάλασσα σμίγουν στον ορίζοντα.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων όμως η εικόνα δεν είναι το ίδιο ειδυλλιακή.

Δεκάδες τουρίστες που περιμένουν να παραλάβουν τις κάρτες επιβίβασης σχηματίζουν ουρά που κάποιες στιγμές βγαίνει εκτός του κτιρίου και φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο. Από τις δύο μαγνητικές πύλες ελέγχου των χειραποσκευών λειτουργεί για μεγάλο μέρος της ημέρας μόνο η μία.
Αντίστοιχες είναι οι συνθήκες και στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Τα τουριστικά λεωφορεία τροφοδοτούν διαρκώς την αίθουσα διεθνών αναχωρήσεων. Είναι Σάββατο, μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της εβδομάδας σε φόρτο εργασίας. Μέσα σε μία ώρα δέκα αεροπλάνα θα απογειωθούν από εδώ –κάποια με διαφορά πέντε λεπτών- με προορισμούς σε Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία και Τουρκία. Ενας υπάλληλος του αεροδρομίου με τη βοήθεια τουριστικών πρακτόρων προσπαθεί σαν τροχονόμος να κατευθύνει το πλήθος. Ο κόσμος είναι τόσο πολύς και οι χώροι τόσο περιορισμένοι που σύντομα σχηματίζονται οκτώ διαφορετικές ουρές που μπλέκονται μεταξύ τους, μπλοκάροντας κάθε δίοδο.

«Περιμένεις στο check in, περιμένεις ξανά για να δώσεις τις βαλίτσες σου στο σκάνερ και μετά στήνεσαι πάλι στην ουρά για έλεγχο. Δεν είναι σύγχρονο αεροδρόμιο αυτό» λέει ο Παντελής Πέππας, καθώς σπρώχνει κάθιδρος ένα καρότσι με έξι βαλίτσες. Πετάει για Βερολίνο και ανησυχεί μήπως χάσει την πτήση.