Υπουργός με εταιρεία στην Κύπρο o Παύλος Χαϊκάλης

Υπουργός με εταιρεία στην Κύπρο o Παύλος Χαϊκάλης

Στην παραδοχή ότι είναι ιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρίας στην Κύπρο προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης.

Τη σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Παύλος Χαϊκάλης μιλώντας στο MEGA παραδέχθηκε ότι είχε φτιάξει εταιρεία την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι off shore με την τυπική έννοια του όρου».

Δίνοντας εξηγήσεις για το θέμα ο βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε:

Δεν πρόκειται για offshore εταιρία αλλά μια εταιρεία που διασφαλίζει τα πνευματικά μου δικαιώματα για κινηματογραφικές και θεατρικές εργασίες που παίζονταν στην Κύπρο, όταν ασκούσα το επάγγελμα του ηθοποιού. Δεν υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα από αυτή την εταιρία, η οποία ουσιαστικά είναι από το 2011 ανενεργή.

Η ιδιοκτησία της υπεράκτιας εταιρίας από τον Παύλο Χαϊκάλη παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το νόμο για το πόθεν έσχες, αλλά και με το γεγονός ότι υπουργοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη περίπτωση ήταν αυτή του Γιώργου Βερνίκου, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε λίγες ημέρες από την ημέρα που είχε αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Τουρισμού, λόγω των υπεράκτιων εταιριών που είχε νόμιμα.

Την Πέμπτη ο κ. Νικολούδης ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί έλεγχος, με σχετικό αίτημα στο αποκλειστικά αρμόδιο όργανο ελέγχου, όχι απλώς ενός μέλους της κυβέρνησης, αλλά όλων των μελών της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο διατήρησης off shore.

Σχολιάζοντας το νέο ζήτημα Χαϊκάλη, ο επικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας του κόμματος Τέρενς Κουίκ δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha:

Ο πρόεδρος του κινήματος Πάνος Καμμένος θα τον καλέσει σήμερα στο γραφείο του και θα του ζητήσει μέσα σε 24 ώρες να ξεδιαλύνει με έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία τα όσα δηλώνει προφορικά. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τα προσκομίσει για άμεσο έλεγχο στην υπηρεσία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και να τα παραδώσει και στον αρμόδιο υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.