Όταν ο Δήμος Βούλας χαράτσωσε αγρίως το Ασκληπιείο (video)

Όταν ο Δήμος Βούλας χαράτσωσε αγρίως το Ασκληπιείο (video)

Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων το 2005 και οι ιθύνοντες του τότε Δήμου Βούλας αποφάσισαν να αρμέξουν. 

Μετά λοιπόν την απόφαση, το 2005, να αλλάξει κατηγορία χρέωσης στη ΔΕΗ για το ρεύμα το Ασκληπιείο, πράξη που έφερε προς τα πάνω αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών που καταβάλλει το νοσοκομείο, ο Δήμος αποφάσισε να διεκδικήσει αναδρομικά τέσσερα χρόνια πίσω, από το 2000 ως το 2004, τα χρήματα που του αναλογούσαν. Ένα ποσό που συνολικά έφτασε τις 250.000 ευρώ περίπου.

tspg

Το θέμα πήγε στα διοικητικά δικαστήρια και το Ασκληπιείο έχασε. Και ήρθε τώρα αυτή η οφειλή, μαζί με τις προσαυξήσεις να γίνει 350.000 ευρώ. Όμως σήμερα το Ασκληπιείο παλεύει για να τα φέρει βόλτα, ώστε να αναταποκρίνεται με επάρκεια στην αποστολή του.

Το ζήτημα συζήτησε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έγινε κατά πρώτον σαφές ότι η διαγραφή της οφειλής δεν επιτρέπεται. Τελικώς, αναλύοντας τις διατάξεις του νόμου περί οφειλών (σαν να επρόκειτο για τον τελευταίο κακοπληρωτή του Δημοσίου), οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να απαλλάξουν το νοσκομείο από τις προσαυξήσεις και να επεκτείνουν μέρος της αποπληρωμής του χρέους σε 72 έντοκες δόσεις. Επίσης, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει ο Δήμος σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όπως το έθεσε με κάθε σεμνότητα μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο διοικητής του Ασκληπιείου, Ηρακλής Καραγεώργος (στη φωτογραφία),  το νοσοκομείο κλήθηκε να πληρώσει για εκείνη την περίοδο δημοτικά τέλη περίπου 90.000 ευρώ το χρόνο. Όπως εξήγησε, για να θέσει το μέτρο των πραγμάτων, αυτό είναι περίπου το ετήσιο κόστος που καταβάλλει το Ασκληπιείο για να πληρώνει τους 3 επικουρικούς γιατρούς που κρατούν κάθε μέρα σε λειτουργία το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μια επιλογή του νοσοκομείου που ξεφεύγει από τις τυπικές του υποχρεώσεις.

Δείτε την αναλυτική τοποθέτηση του Ηρακλή Καραγεώργου στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014: