Ξεκινά νέος διάλογος Εκκλησίας και κυβέρνησης

Ξεκινά νέος διάλογος Εκκλησίας και κυβέρνησης

Με άγνωστη ατζέντα και προθέσεις κάθε πλευράς ξεκινά στις 22 Ιουλίου επισήμως ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και κυβέρνησης.

Πρόκειται για την Επιτροπή “για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος”, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική απόφαση του 2011 που την συνέστησε.

tspg

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε την Πέμπτη 9 Ιουλίου, ορίστηκαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας:

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου), ο Μητροπολίτης Σάμου και Ἰκαρίας κ. Ευσέβιος (ως πρόεδρος της ΕΚΥΟ), ο Μητροπολίτης Καισαριανης, Βύρωνος και Υμηττου κ. Δανιήλ (ως πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου), ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος (ως Σρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Πρόσκληση για την συνεδρίαση της Επιτροπής απηύθυνε στην ιεραρχία η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση. Από τη μεριά της πολιτείας συμμετέχουν σύμφωνα με τον νόμο ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εσωτερικών και ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οπωσδήποτε αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα τέλεσης των λειτουργιών στους ορθόδοξους ναούς. Ωστόσο, και τα ανοιχτά μέτωπα διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των εκκλησιαστικών διεκδικήσεων επί του Ασκληπιείου, ενδέχεται να παρεισφρήσουν στο …μενού της συνάντησης.