Στο μισό μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Περικοπές ώς 50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή και του οποίου οι πρόνοιες αποφασίστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έφτανε προ κρίσης τα 55 εκατ. ευρώ. Το 2013 έφθασε τα 20 εκατ. ευρώ και με την προωθούμενη ρύθμιση θα μειωθεί στα περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τον κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Προβλέπεται, επίσης, ότι ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων δεν θα διεξάγεται από τη Βουλή, αλλά από ένα διευρυμένο σώμα στο οποίο θα πλειοψηφούν δικαστικοί.

Τέλος, τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας και οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών θα πρέπει να είναι ονομαστικές και να μην υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται η διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά”, τονίζει η Κουμουνδούρου.