Αλλαγές στις χρήσεις γης της Βούλας φέρνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Κίνδυνος για τις χρήσεις γης σε κεντρικούς δρομους της Βούλας υπάρχει με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα επικίνδυνα σημεία είναι δύο:

  • Το άρθρο 24 το οποίο αναφέρει: “Σε υπάρχουσες κύριες αρτηρίες και συλλεκτήριες οδούς του οδικού δικτύου του Δήμου […] είναι υποχρεωτικός ο χαρακτηρισμός των οικοδομικών τετραγώνων με πρόσοψη επί αυτών με χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου”.

Το άρθρο αν εφαρμοστεί στη Βούλα θα επηρεάσει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης αλλά και τις οδούς Πειραιώς, Σωκράτους και Προόδου μεταξύ άλλων. Χρήσεις “πολεοδομικού κέντρου” περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, συνεργεία επισκευής οχημάτων, ΚΤΕΟ αλλά και σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. 

  • Το άρθρο 43 αναφέρει: “Ακίνητα Οικοδομικών Τετραγώνων που έχουν πρόσωπο επί κεντρικών οδών (πλάτους > 30 μ.) για τα οποία από τα υφιστάμενα εγκεκριμένα σχέδια χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού προβλέπεται η χρήση αμιγούς κατοικίας, από τη δημοσίευση του παρόντος λαμβάνουν τις χρήσεις της γενικής κατοικίας”.

Πλάτος άνω των 30 μέτρων έχει και η λεωφόρος Βασ. Παύλου. Τυχόν αλλαγή από την “αμιγή κατοικία” στη “γενική κατοικία”, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής καθώς θα επιτρέπεται πλέον η λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων, βενζινάδικων κ.ά.

“Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη”, σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σκουμπούρης που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς είπε ότι προετοιμάζει σχετική εισήγηση για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την πλευρά που θίγει τη δόμηση σε δασικές περιοχές έθιξε η ανεξάρτητη σύμβουλος Νανά Κάραγιαν και η παράταξη “Πόλη για να ζεις”, μιλώντας για το Πανόραμα και τα 124 στρέμματα πρασίνου. Η σύμβουλος κάλεσε τον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου να παρέμβουν τώρα που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις.

Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο συνδυασμός περιέχει και τις δηλώσεις του απόντα από τη συνεδρίαση Γρηγόρη Κωνσταντέλλου: “Χρειάζεται άμεση και καταλυτική παρέμβαση από πλευράς του Δήμου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που εκ του πονηρού έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και που βάζει σε κίνδυνο τον κυριότερο ίσως πνεύμονα πρασίνου της Βούλας. Δράση πρέπει να υπάρξει και ενάντια στις ισοπεδωτικές ρυθμίσεις περί χρήσεων γης που το ίδιο σχέδιο νόμου περιέχει”.