Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Ου γαρ έρχεται μόνον το …χρίσμα

Σε άλλες εποχές οι υποψήφιοι δήμαρχοι διαγκωνίζονταν και πάλευαν παρασκηνιακά ή δημόσια για το “χρίσμα” των κομμάτων εξουσίας, μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Ήταν άλλωστε ένα εισιτήριο για την επιτυχία του συνδυασμού τους η καταγραφή κάτω από μια κομματική σημαία. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά, σε σημείο που να εκδίδονται ανακοινώσεις …άρνησης του χρίσματος! Αυτά όμως με δελτία Τύπου και για …λαϊκή κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, ακόμη η εκδήλωση προτίμησης από τους κομματικούς μηχανισμούς θεωρείται αξεπέραστο “ατού” από αρκετούς στην κούρσα των δημοτικών εκλογών. Μόνο που επικοινωνιακοί λόγοι επιβάλλουν στους υποψηφίους πλέον ένα προφίλ πιο …ανεξάρτητο, μιας που τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρίσκονται στο ναδίρ της απήχησής τους.

Βορίδης – Μπούρας – Κωνσταντέλλος

Η περίπτωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι χαρακτηριστική για το πώς οι αυτοδιοικητικοί παίζουν πλέον σε διπλό ταμπλό. Για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης γράφτηκε σε πανελλαδική εφημερίδα δεξιών αποχρώσεων (Τύπος της Κυριακής) τον Νοέμβριο ότι πήρε το “χρίσμα” της Νέας Δημοκρατίας για τα 3Β. Λίγα 24ωρα μετά όμως, το γραφείο Τύπου του συνδυασμού διέψευσε “κατηγορηματικά” το δημοσίευμα, με τρόπο βέβαια που το έκανε ευρύτερα γνωστό, ακόμη και σε όσους δεν το είχαν αντιληφθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κι αυτός είναι ένας λόγος να αναρωτιέται κανείς ποιος ήταν τότε ο πραγματικός στόχος της διάψευσης.

Πάντως, πολλά ερωτηματικά διαλύθηκαν στην προεκλογική συγκέντρωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στις 12 Ιανουαρίου. Εκεί, η παράταξη προσκάλεσε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, καθώς και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θανάση Μπούρα, βουλευτές και οι δύο της εκλογικής περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο ακροατήριο. Ανώτατη κομματική εκπροσώπηση σε μια παράταξη που με δελτίο Τύπου έχει “αποκηρύξει” τα χρίσματα… Είναι προφανές ότι στο επιτελείο του Κωνσταντέλλου δεν έχουν καταλήξει αν η κομματική ταύτιση είναι βαρίδι ή σωσίβιο.

ΝΔ: “όχι πια χρίσματα μόνο φίλοι”

Άλλωστε, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει πρώτη από όλους η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε προ ημερών: “Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα, ούτε πρόκειται να ανακοινώσει στηρίξεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία θέλει τις τοπικές κοινωνίες μακριά από το σφικτό εναγκαλισμό με τα κόμματα”. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα αποτελέσει οπωσδήποτε αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού. Το “χρώμα” των μεγάλων δήμων της χώρας αλλά και οι συνολικές επιδόσεις των κομμάτων στους δήμους και τις περιφέρειες είναι μια μεγάλη δημοσκόπηση και αποτελεί πρόκριμα για τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Σε τοπικό επίπεδο, η αντιπαράθεση Πανά – Κωνσταντέλλου δυσκολεύει πολύ τις όποιες αποφάσεις για το κυβερνών κόμμα. Το γεγονός ότι η βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή και δημοτικός σύμβουλος στα 3Β, Γεωργία Μαρτίνου, στηρίζει αναφανδόν και αποκλειστικά τον σημερινό δήμαρχο, Σπύρο Πανά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών για τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανέλυσε προ ημερών στον “Παλμό” τοπικό στέλεχος του κόμματος. Η προτίμηση των συνυποψηφίων (και ανταγωνιστών) της Γεωργίας Μαρτίνου, Βορίδη και Μπούρα, στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο μπορεί τελικώς να ουδετεροποιήσει τη στάση της Ρηγίλλης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η κομματική επιρροή στα τοπικά πράγματα έχει εξασθενίσει. Το αντίθετο!

Στα βήματα Κασιδόκωστα ο Πανάς

Ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς από την άλλη συνεχίζει την αυτοδιοικητική παράδοση του Γρηγόρη Κασιδόκωστα που δεν αποδεχόταν στήριξη από κανέναν ακόμη και σε εποχές που ο δικομματισμός ανθούσε. Ο Σπύρος Πανάς έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι έχει συνεργαστεί για τα θέματα της πόλης με το σημερινό πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας δημόσια τις ευχαριστίες του για παρεμβάσεις του πρωθυπουργικού γραφείου. Την ίδια στιγμή, δηλώνει σε συνομιλητές του ότι έχει επαφή και με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, σχέση που “ζεστάθηκε” με την υπόθεση του Αστέρα. Ο Σπύρος Πανάς μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη στην ίδια πολυκατοικία με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έκανε για τον Αστέρα δεν παρέλειψε να πάει στον Περισσό για να να συναντηθεί με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και με την ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων. Δεν ξέρουμε αν η τακτική αυτή θα χαρακτηρίσει και την προεκλογική εκστρατεία του Σπύρου Πανά (αυτό πάντως διαφαίνεται), όμως η υπερκομματική αυτή φυσιογνωμία προσδίδει κύρος στο σημερινό δήμαρχο.

Διστάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβλήματα με το κομματικό χρίσμα αντιμετωπίζει και η παράταξη που ίδρυσαν (μεταξύ άλλων) τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών. Οι άνθρωποι του συνδυασμού γνωρίζουν καλά ότι το πολιτικό ρεύμα που καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο πανελλαδικά μπορεί να τους δώσει μια πρώτης τάξης ώθηση, η οποία μπορεί να τους φέρει σε θέση ρυθμιστή ή ακόμη και πρωταγωνιστή των πολιτικών πραγμάτων της πόλης. Ο κεντρικός όμως ΣΥΡΙΖΑ, θα προτιμούσε μια ευρύτερη προσωπικότητα με αναγνωρισιμότητα στη θέση του επικεφαλής, κάτι που τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν εξ αρχής και κατηγορηματικά. Είναι λόγω της διαφωνίας αυτής, που μέχρι σήμερα από τα κεντρικά της πλατείας Κουμουνδούρου κάνουν ότι δεν γνωρίζουν και ότι δεν άκουσαν για την κίνηση στα 3Β.

Άνθρωποι του συνδυασμού πάντως δηλώνουν βέβαιοι πως αργά ή γρήγορα θα αποδεχτεί το κόμμα τα τοπικά τετελεσμένα και θα δώσει το “πράσινο φως”. Ελλείψει μάλιστα μιας προσωπικότητας που να έχει ευρύτερη ακτινοβολία στην πόλη, στη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών υπολογίζουν ακριβώς στο ανοδικό ρεύμα του κόμματος συνολικά για να τους φέρει στον αφρό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Του Γιώργου Λαουτάρη από τον Παλμό Γλυφάδας (25 Ιανουαρίου 2014)

κλειδαράς Σπανός
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement