«Δεν έχουμε μάθει σαν λαός να τα παρατάμε» λέει ο Έλληνας χρυσός πρωταθλητής της Ευρώπης!

«Δεν έχουμε μάθει σαν λαός να τα παρατάμε» λέει ο Έλληνας χρυσός πρωταθλητής της Ευρώπης!

«Χρυσή» σελίδα έγραψε για την ελληνική κολύμβηση ο Ανδρέας Βαζαίος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου. Ο πρωταθλητής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μεικτής με 1.58.18, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Πρόκειται για το τρίτο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας στην ιστορία του θεσμού (το 18ο στο σύνολο). Προκρίσεις για τους σημερινούς τελικούς κατέκτησαν οι Στέφανος Δημητριάδης και Παναγιώτης Σαμιλίδης.

Το καλοκαίρι του 2012 στο Λονδίνο, περίπου ένα μήνα αφότου είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως έφηβος στα 100μ. πεταλούδα, ο 18χρονος τότε Ανδρέας Βαζαίος πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετέχοντας στα 200μ. μικτή ατομική με πρόσκληση της FINA. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, κι αφού ξεπέρασε διάφορες δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα, ο κολυμβητής που κάποτε είχε (καθ΄ υπερβολήν) χαρακτηριστεί ως «ο Έλληνας Φελπς» επέστρεψε στο London Aquatics Center για να ζήσει την κορυφαία -ως τώρα τουλάχιστον- στιγμή της καριέρας του: το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο 18χρονος έφηβος έγινε 22χρονος άνδρας και είναι ξανά στην κορυφή.

tspg

«Είναι φοβερό συναίσθημα. Το μετάλλιο είναι η επιβράβευση του αθλητή», τονίζει ο Βαζαίος και μιλά για το αν ονειρευόταν τα βράδια αυτό που έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα: «Όταν ανεβαίνεις ψηλά και πηγαίνεις πιο γρήγορα, σίγουρα βάζεις πιο ψηλούς στόχους. Αυτό που κάνεις όταν κοιμάσαι είναι απλά να σκέφτεσαι αν έχεις δουλέψει αρκετά για να προχωρήσεις. Πρέπει να ξέρεις ότι φεύγοντας από την πισίνα έχεις γίνει καλύτερος. Εγώ τουλάχιστον αυτό προσπαθώ, να είμαι κάθε μέρα καλύτερος στην προπόνηση, κάθε χρονιά να ανέβω ένα σκαλοπάτι. Όποιες δυσκολίες έχω αντιμετωπίσει με έχουν κάνει πιο δυνατό. Όπως λένε, κάθε εμπόδιο για καλό».

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Λονδίνο είναι φυσικά μία τεράστια επιτυχία, όμως ο Βαζαίος ξεκαθαρίζει ότι δεν του είναι αρκετή: «Στόχος της χρονιάς είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επειδή όμως μένει ακόμη αρκετός καιρός, δεν έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους. Αυτό που θέλουμε είναι να βγει μία σωστή προετοιμασία μέχρι τότε και να έχουμε την υγεία μας. Ξέρω ότι ακούγεται κοινότυπο, αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Όσο υπάρχει υγεία και γίνεται σωστή προετοιμασία, μπορείς να ονειρεύεσαι».

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Βαζαίος θέλησε να μιλήσει για αυτούς που τον στήριξαν και τον βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου που με στηρίζει, τον ΑΝΟ Αργυρούπολης, τον προπονητή μου Αλέξανδρο Νικολόπουλο που πιστεύει σε μένα, τη Generali που είναι χορηγός της ομάδας μου και την Arena που μας παρέχει τον αθλητικό εξοπλισμό. Σαν χώρα περνάμε δύσκολα και η ομοσπονδία προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Σαν λαός δεν έχουμε μάθει να τα παρατάμε, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε», κατέληξε.

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων