Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Πώς χρωματίζεται ο χάρτης το βράδυ των τοπικών εκλογών

Τελικά, όλα καταλήγουν σε έναν πολύχρωμο χάρτη αργά το βράδυ των εκλογών. Από εκεί βγαίνουν τα πολιτικά συμπεράσματα, οι εντυπώσεις, τα προγνωστικά για τις εθνικές εκλογές. Ειδικά στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, που θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τα μηνύματα θα είναι πολλαπλά καθώς θα υπάρχει άμεση σύγκριση δύο εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά βέβαια, αλλά σε ένα βαθμό με συγκρίσιμα μεγέθη. Η σύγκριση προκύπτει ασφαλώς από την πολιτική στήριξη που απολαμβάνουν υποψήφιοι και συνδυασμοί σε δήμους και περιφέρειες, η οποία μεταφράζεται και σε ένα πολιτικό χρώμα, που χρησιμεύει στη διαμόρφωση του τελικού χάρτη. Πώς προκύπτουν όμως τα χρώματα αυτά;

Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν πρωτοβουλία της εταιρείας Singular Logic που έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια τη “ζωντανή” μετάδοση των αποτελεσμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, η εισαγωγή των χρωμάτων στήριξης, που απλώς έγινε αποδεκτή από το υπουργείο χωρίς η κυβέρνηση να έχει την ευθύνη για την οπτικοποίηση του πολιτικού χάρτη. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι τις λίστες με τις κομματικές στηρίξεις σε Δήμους και Περιφέρειες η Singular Logic τις παίρνει απευθείας από τα αρμόδια όργανα των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν τις εκλογές. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα συνήθως λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η εταιρεία προχώρησε μάλιστα και σε μια καινοτομία, επανασχεδιάζοντας την απεικόνιση της στήριξης. Επισήμανε με διακριτό τρόπο την κομματική προέλευση των επικεφαλής των συνδυασμών από τη στήριξη που έχει εξασφαλίσει ο ίδιος ο συνδυασμός. Έτσι έγινε κατορθωτό να απεικονιστεί η κάθοδος των λεγόμενων “ανταρτών” (υποψήφιος με συγκεκριμένη κομματική προέλευση, χωρίς όμως στήριξη) αλλά και των παράδοξων συνδυασμών (όπως με επικεφαλής προερχόμενο από ΝΔ και στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ). Για την επισήμανση της κομματικής προέλευσης την ευθύνη την είχε η ίδια η εταιρεία, που έκανε τη δική της έρευνα για την πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων. Στο σημείο αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν και οι μεγαλύτερες παρεξηγήσεις και αντιδικίες, με αρχηγούς συνδυασμών.

Οι διαφωνίες όμως δεν έμειναν εκεί. Πολλοί υποψήφιοι το όνομα των οποίων περιεχόταν στις επίσημες κομματικές λίστες αρνήθηκαν δημοσίως το “χρίσμα” για επικοινωνιακούς λόγους, επιρρίπτοντας στην εταιρεία το υποτιθέμενο λάθος. Πιο συχνά, στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, υποψήφιοι έσπευδαν να αποποιηθούν χρίσματα και ταυτότητες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ένα ευρύτερο ακροατήριο, λες και σε μία εβδομάδα μπορεί κάποιος να αλλάξει τα “πιστεύω” του. Στη Singular Logic έφτασαν πολλά εξώδικα με ανάλογο περιεχόμενο.

Κανείς δεν είναι βέβαιος αν τα παραπάνω θα ισχύσουν και φέτος. Ισχύουν ειδικές πολιτικές συνθήκες, όπου ο μεν κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο πολιτικό του ναδίρ, η δε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετουσιώσει ακόμα το μεγάλο ρεύμα υπέρ του σε τοπική επιρροή. Η κατάσταση αυτή οπωσδήποτε προκαλεί πονοκεφάλους στα κομματικά επιτελεία που αυτές τις ημέρες συνεδριάζουν για να λάβουν αποφάσεις. Ανεπισήμως, από τη Νέα Δημοκρατία δηλώνεται ότι η εποχή των στηρίξεων έχει παρέλθει. Αν κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί στους μικρούς Δήμους της χώρας, επουδενί δεν πρόκειται να ισχύσει για τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα κ.λπ.) και βέβαια για τις 13 περιφέρειες. Ακόμη κι αν η καθιερωμένη λίστα δεν αποσταλεί στη Singular Logic, η δημοσιογραφική παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιβάλλει την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

Ο χάρτης λοιπόν οπωσδήποτε θα ξαναχρωματιστεί. Μια κατ’ εξοχήν πολιτική μάχη, όπως είναι οι εκλογές σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεν γίνεται να διεξαχθεί χωρίς τη συμμετοχή και παρέμβαση των κατεξοχήν πολιτικών φορέων, που είναι τα κόμματα. Κρυφά ή φανερά.

Το κατά ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα των εκλογών

Αν για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού η αποχή από τις στηρίξεις είναι μάλλον υποχρεωτική επιλογή, λόγω της απροθυμίας των αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ταυτιστούν με τα κόμματα αυτά αλλά και της πιθανής ήττας, δεν ισχύει το ίδιο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ οπωσδήποτε θέλει να κεφαλαιοποιήσει σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών την πολιτική του δυναμική, όμως αντιμετωπίζει το …ανάποδο πρόβλημα. Τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος στοχεύοντας σε ένα ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκτιμώντας δηλαδή ότι σύντομα θα βρίσκονται στην κυβέρνηση, αρνούνται τον άχαρο ρόλο του υποψήφιου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη. Από την άλλη πλευρά, λείπουν από τις αριστερές δημοτικές παρατάξεις τα αναγνωρίσιμα εκείνα πρόσωπα που απαιτεί η ιδιόμορφη αναμέτρηση των τοπικών εκλογών, με αποτέλεσμα να αναζητούνται συμμαχίες.

Όπως γράφει σε πρόσφατο άρθρο του στην Αυγή ο υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, “οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνους που θα πλαισιώσουν τις παρατάξεις μας, είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν στις συλλογικές αντιστάσεις, θα υπερασπιστούν τους εργαζομένους, τους δημόσιους χώρους και τα κοινωνικά αγαθά, θα κάνουν πράξη την αλληλεγγύη”. Και προσθέτει: “Η νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς, η ανατροπή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας θα στείλει σαφές πολιτικό μήνυμα, πυροδοτώντας εξελίξεις και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο”.

Του Γιώργου Λαουτάρη από τον Παλμό Γλυφάδας 1-2-2014

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας