Στην Κύπρο ο Πέτρος Φιλίππου

Στην Κύπρο ο Πέτρος Φιλίππου

Στην Κύπρο βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μέσα Γειτονιά της Λεμεσού, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που περιλαμβάνει διετείς συμπράξεις σχολείων από Ελλάδα και Κύπρο.

Στην Κύπρο ταξίδεψαν και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βάρκιζας συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια Αχιλλεία Μπαλιάκου και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου. Το σχολείο της Βάρκιζας συμμετέχει στο πρόγραμμα “Χρυσοπράσινο Φύλλο” σε σύμπραξη με το Δημοτικό Σχολείο Αψιούς (Λεμεσός). Τα δύο σχολεία από την Ελλάδα συνόδευσε και η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Ξυθάλη.

Στόχοι του προγράμματος διασχολικών συμπράξεων «Χρυσοπράσινο Φύλλο», το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1994, αρχικά με τη συμμετοχή τεσσάρων (4) σχολείων που σήμερα έχουν φτάσει αισίως τα 36 (ανά διετία) είναι:

α) η δημιουργία στα παιδιά γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της βιωσιμότητας της ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής,

β) η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές και

γ) η ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει για τη διετία 2013-2015 και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων σε σύμπραξη με το 21ο Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς (ο δήμος Μέσα Γειτονιάς αδελφοποιήθηκε το 1999 με τον πρώην δήμο Καλυβίων που πλέον έχει ενσωματωθεί στον καλλικρατικό δήμο Σαρωνικού).

Στο περιθώριο των παραπάνω εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Φιλίππου με τον Δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς Δώρο Αντωνίου και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη.

Τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων συνόδευσαν ο Δ/ντης του σχολείου Κυριάκος Λεμπέσης και εκπαιδευτικοί – υπεύθυνοι του προγράμματος, καθώς και από πλευράς της δημοτικής αρχής Σαρωνικού, ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του προγράμματος και συζήτησαν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τη συμμετοχή και άλλων σχολείων από τους δύο δήμους, ώστε να επιτευχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ένας εκ των βασικών στόχων του προγράμματος που είναι ηευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης.

[Φωτογραφία στο δημαρχείο Μέσα Γειτονιάς]