«Αλέξη, είμαι εδώ!» λέει η Γιάννα Αγγελοπούλου

«Αλέξη, είμαι εδώ!» λέει η Γιάννα Αγγελοπούλου

Μια κλασική εκπρόσωπος αυτού που λέμε «ολιγαρχία» ή «πλουτοκρατία» ή «μεγάλο κεφάλαιο» δίνει συνέντευξη τη βραδιά των εκλογών και τάσσεται υπέρ των «πολλών και κατά των «λίγων». Τυχαίο; Δε νομίζω!

Άκρως θετική, έστω και με έμμεσο τρόπο, υπέρ μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών η Γιάννα Αγγελοπούλου, που έδωσε συνέντευξη στην Έλλη Στάη και τον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha. Σε ζωντανή σύνδεση από το σπίτι της στην Αθήνα, περιποιημένη, στολισμένη, πλάι σε ένα βάζο με λουλούδια και μπροστά από μια τζαμαρία με πανοραμική όψη προς την πόλη: «μέχρι εδώ που είμαι ακούγονται οι πανηγυρισμοί», είπε χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται αλλαγή, τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν πρόκειται να δούμε μία από τα ίδια, αυτά που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, και εάν οι ίδιοι -οι πολλοί- σηκώνουν τα βάρη και εάν οι ίδιοι πληρώνουν, και οι ίδιοι -οι λίγοι- προστατεύονται, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ο δικός μου γνώμονας είναι το συμφέρον των πολλών, όχι των πλουσίων».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, π.χ., αν θα δεχτεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή να συμμετάσχει στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί το χρέος, απέφυγε να απαντήσει μιλώντας περιφραστικά και εξηγώντας ότι πάντα ήταν πρόθυμη να προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα, είτε της το ζητούσαν είτε όχι και το ίδιο θα εξακολουθήσει να κάνει και τώρα.
Εντυπωσιακή ήταν η αρχηγική της άνεση, ενώ δεν δίστασε να κάνει αναφορές σε πολιτικούς επιστήμονες και φιλόσοφους που διαβάζει τώρα: στον Μακιαβέλι, τον Σου Τζου, τον Ηράκλειτο (αναρχικό τον χαρακτήρισε) και στον Τοκβίλ. Με άλλα λόγια, η Γιάννα είπε: «Αλέξη, είμαι εδώ!»