Πόσο πλούσια είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου;

Πόσο πλούσια είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου;

Αφιέρωμα με θέμα τις πολυσυζητημένες επαφές της κυρίας Αγγελοπούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πλοία-γεωτρύπανα και τις μελλοντικές έρευνες πετρελαίου είχε το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα». (δεν είναι ακόμα διαθέσιμο διαδικτυακά).

Η εφημερίδα αφήνει υπονοούμενα ότι τελικά το αντάλλαγμα της εύνοιας του ζεύγους Αγγελοπούλου στην Κουμουνδούρου είναι η εξασφάλιση κάποιων συμβολαίων για τα drillships του ζεύογους Αγγελοπούλου για τις μελλοντικές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Business as usual

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συνάντηση Τσίπρα-Αγγελοπούλου ήταν μέρος ενός συνολικού πακέτου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Η εικόνα είναι σουρεαλιστική. Μια κυρία ξεκινά από τη βίλα της στη Φιλοθέη (4.500 τ.μ) για να συναντήσει τον πρόεδρο ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος το οποίο τάσσεται υπέρ της κρατικοποίησης τραπεζών και μεγάλων πλουτοπαραγωγικών μονάδων. Στα συνέδρια του Ιδρύματος Κλίντον πάντα συμμετέχουν προσωπικότητες με διεθνή επιρροή και η κυρία Αγγελοπούλου είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Σε απόλυτα ποσά η χορηγία της στο Clinton Global Initiative -κατά μια εκδοχή φθάνει τα 25 εκατομμύρια δολάρια- ξεπερνά αυτή του Μπιλ Γκέιτς. Το συνέδριο του Ιδρύματος θα έχει θέμα τον ευρωπαίκό Νότο. Το μενού της συνάντησης σύμφωνα με τις «καλά πληροφορημένες πηγές» του Βήματος δεν περιείχε εύρεση πολιτικού ρόλου για την κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ήταν η πρώτη προσέγγιση από την πλευρά της πιθανώς για την εξασφάλιση μελλοντικών επιχειρηματικών συμβολαίων.

Οι δραστηριότητες και η περιουσία

Όπως σημειώνεται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είναι από τους πιο εύπορους Έλληνες με διακριτική παρουσία στη χώρα που δεν έχει αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τελευταία εγχώρια επιχειρηματική του κίνηση ήταν η εμπλοκή του με τα μέσα ενημέρωση, η λειουργία των οποίων ανεστάλλη το καλοκαίρι του 2009.

Ο Θ. Αγγελόπουλος δραστηριοποιείται στην ποντοπόρο ναυτιλία μέσω της Metrostar, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ελβετικής τράπεζας UBS με ποσοστό κοντά στο 8% και ταυτόχρονα ελέγχει τις χαλυβουργίες Geselschaft στην Ελβετία, Alpha Steel στο Κάρντιφ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Επίσης ελέγχει μερίδια σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού χώρου και έχει επενδύσει αρκετά κεφάλαια στο real estate.

To ρεπορτάζ στην εφημερίδα Το Βήμα τονίζει ότι ο Θ. Αγγελόπουλος έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια στις αγοραπωλησίες πλοίων. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει 53 πλοία εισπράττοντας περί τα 3,7 δις δολάρια. Αφήνοντας μια αιχμή η εφημερίδα μεταφέρει αντικρουόμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητα αυτών των κινήσεων: «άλλοι θεωρούν ότι έπιανε την αγορά και άλλοι ότι ήταν σχεδόν πάντα ένα βήμα πίσω».