Γιαούρτι εναντίον διαβήτη!

Γιαούρτι εναντίον διαβήτη!

Έχουμε μια «υπερτροφή» στο ψυγείο μας ή μάλλον κατά του διαβήτη, μιας εξαιρετικά ύπουλης κι επικίνδυνης ασθένειας, και δεν το ξέρουμε! Αυτό υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία (μεταανάλυση) από τρεις μελέτες, που διήρκεσαν δεκαετίες και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 15.100 διαβητικοί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού (περίπου 3 κουταλιές της σούπας) σε καθημερινή βάση μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%. Ταυτόχρονα, είναι διαπιστωμένο ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό «προφίλ» και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 (των ενηλίκων, σε αντιδιαστολή με τον τύπου 1 ή παιδικό) είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα.

Η πάθηση έχει μια γενετική-κληρονομική διάσταση, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οδηγεί στην παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο. Περίπου 366 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη τύπου 2 και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 552 εκατ. έως το 2030.