Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Υπέρ του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών

Τη θέση ότι η λειτουργία περιφερειακών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) “είναι ανεκτή από τις τοπικές κοινωνίες” υπό προϋποθέσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου κάνει μια γενική τοποθέτηση περί ορθολογικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και καταλήγει στη στήριξη της πρωτοβουλίας που έχει λάβει η σημερινή περιφερειακή διοίκηση Αττικής για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

Τονίζει ότι “η νέα προτεινόμενη μονάδα, μικρότερης δυναμικότητας, για να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ασφαλής, πρέπει να εξασφαλίσει όλες τις περιβαλλοντικές και τεχνικές εγκρίσεις και πρωτοκόλλα ασφαλείας για να πείσει τους πολίτες για την ασφάλειά της”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που έχει τίτλο “Διαχείριση αποβλήτων με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο”:

Χ.Υ.Τ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ., είναι αυτό το πραγματικό δίλημμα; Η ουσία και ο στόχος χάνονται, οι επιλογές και ο χρόνος τελειώνουν.

Η διαχείριση απορριμμάτων με προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελεί αιτία έντονου διαλόγου και σφοδρών αντιπαραθέσεων στις τοπικές κοινωνίες, σε ένα εθνικό και διεθνές περιβάλλον που ασφυκτιά από την ραγδαία αύξηση στερεών αστικών αποβλήτων, απόρροια του ανεξέλεγκτου υποδείγματος κατανάλωσης με κύρια συνέπεια την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων. Επομένως η διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται άρρηκτα με την ορθολογική προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.

Πάγια θέση της δημοτικής παράταξης ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. αποτελεί η οικολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή του τρόπου κατανάλωσης, αντίληψης και συμπεριφοράς πολιτών και επιχειρήσεων και με την κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή του Εθνικού και του Περιφερειακού σχεδιασμού, συνεπικουρούμενου με τα κατά τόπους ορθολογικά Τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Διεκδικούμε αυτό που οι σύγχρονες κοινωνίες διεθνώς έχουν αποδεχτεί και πράξει, ότι δηλαδή η κοινωνικά και περιβαλλοντικά ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων εφαρμόζει τα παρακάτω στάδια με αυστηρή ιεράρχηση:

1. ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΠΟΦΥΓΗ δημιουργίας περιττών αποβλήτων, με υπεύθυνη  κατανάλωση και παραγωγή προϊόντων. Λιγότερα απόβλητα για μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Σύνθημα: ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΘΗΚΕ.

2. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ προϊόντων και υλικών. Βασικό μέλημα αυτής της δράσης είναι η κατά το δυνατόν κατάργηση όλων των προϊόντων μίας χρήσης. Εξ ίσου σημαντική είναι η εφαρμογή πολιτικών για την επανάχρηση προϊόντων και υλικών που δεν μας εξυπηρετούν πλέον, όμως είναι χρήσιμα σε συμπολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Η δράση της επανάχρησης προϊόντων μπορεί να προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε πολίτες, μέσα από συνεργατικά σχήματα στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η επανάχρηση στοχεύει επίσης στην απομείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Σύνθημα: ΔΙΝΩ ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΒΕΛΤΙΩΝΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

3. ΟΡΓΑΝΙΚΑ – ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ Αλλαγή στον μέχρι τώρα τρόπο διαχείρισης και διάθεσης με συστηματική οικιακή – δημοτική ή διαδημοτική επεξεργασία κομποστοποίησης (της φυσικής διεργασίας αποδόμησης οργανικών) ώστε να παραχθεί χρήσιμο κομπόστ.

Σύνθημα: ΜΕΙΩΝΩ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΠΑΡΑΓΩ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ.

4. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ υλικών. Μετά την συστηματική εφαρμογή των δύο πρώτων σταδίων, εφαρμογή της διαδικασίας ανακύκλωσης, στην οποία για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα, η διαλογή σε κάθε ξεχωριστό υλικό οφείλει να γίνεται από τους πολίτες (ΔΙΑΛΟΓΗ στην ΠΗΓΗ). Τα οφέλη είναι πολλά για τον δημότη και το περιβάλλον, γιατί εξοικονομούνται πρώτες ύλες στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Σύνθημα: ΑΠΟΤΕΛΩ ΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΚΑΝΩ ΔΙΑΛΟΓΗ.

5. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Μετά την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω σταδίων οι κοινωνίες καλούνται να διαχειρισθούν το σύμμεικτο ελάχιστο υπόλειμμα, με προτεινόμενη και όχι αναγκαστική την εφαρμογή της βέλτιστης μεθόδου ενεργειακής αξιοποίησης. Ωστόσο επειδή το κόστος κατασκευής εγκαταστάσεων για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής είναι υψηλό, και αφού οι λειτουργικές ανάγκες απαιτούν μεγάλες ποσότητες υπολείμματος, η εφαρμογή αυτή αφορά μόνο μεγάλες διαδημοτικές συνέργειες και στην ουσία είναι αρμοδιότητα και στοιχείο του περιφερειακού σχεδιασμού.

Σύνθημα: ΕΝΕΡΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ.

6. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. Ουσιαστικά αφορά ότι έχει απομείνει από την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, ως αποτέλεσμα του προηγούμενου περιγραφόμενου τρόπου διαχείρισης, το οποίο οι κοινωνίες καλούνται να διαχειριστούν ορθολογικά, με προτεινόμενο τρόπο την υγειονομική ταφή του ελάχιστου αδρανούς υπολείμματος των αστικών αποβλήτων.

Οι κοινωνίες που ήδη εφαρμόζουν επιτυχώς όλη αυτή τη διαδικασία έχουν πετύχει να καταλήγει σε υγειονομική ταφή πολύ κάτω του 5% του αρχικού όγκου-βάρους των προς διαχείριση αποβλήτων.

Σύνθημα: ΔΡΩ – ΠΡΟΣΕΧΩ – ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΟΙ Χ.Υ.Τ.Α. / Χ.Υ.Τ.Υ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Η ευαισθητοποίηση και συνεχής ενημέρωση κατοίκων και επιχειρηματιών είναι βασικός παράγοντας στη ορθή και αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ => ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ & ΟΡΘΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ή ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΠΟΦΥΓΗ & ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ) ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Επομένως η λειτουργία περιφερειακών Χ.Υ.Τ.Υ. για το ελάχιστο αδρανές υπόλειμμα που προορίζεται για τελική διάθεση, με σχεδιασμό που εξυπηρετεί τις βασικές οικολογικές αρχές της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της όχλησης, είναι ανεκτή από τις τοπικές κοινωνίες.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στήριζε και στηρίζει τους κατοίκους των περιοχών που επιβαρύνονται από την παρούσα κατάσταση στο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Είναι σε επαφή με πολίτες που μετέχουν ενεργά στα τοπικά κινήματα όπως: τον Συντονισμό φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια την καύση RDF .

Η ανησυχία των απλών πολιτών στο Μαραθώνα και την ευρύτερη περιοχή για την συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Υ. Γραμματικού είναι δικαιολογημένη, γιατί ο χώρος είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητος. Η μέχρι χθες πρακτική να χωροθετούνται φαραωνικές υποδομές με στόχο κυρίως το εξασφαλισμένο κέρδος των μεγαλοεπιχειρηματιών, εύλογα τους προκαλεί ανησυχία. Η νέα προτεινόμενη μονάδα, μικρότερης δυναμικότητας, για να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ασφαλής, πρέπει να εξασφαλίσει όλες τις περιβαλλοντικές και τεχνικές εγκρίσεις και πρωτοκόλλα ασφαλείας για να πείσει τους πολίτες για την ασφάλεια της.

Προκειμένου να δοθεί τέλος στην ομηρία και το μαρτύριο των κατοίκων της Δυτικής Αττικής που για πολλές δεκαετίες έχουν επωμιστεί το βάρος της χωροθέτησης στην Φυλή και την ευρύτερη περιοχή του Χ.Υ.Τ.Α. Αττικής και σήμερα των Ο.Ε.Δ.Α. ( ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων), πρέπει να ενστερνιστούμε την άμεση και ενεργή συμμετοχή μας στην αλυσίδα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Γιατί ο κάθε ένας από εμάς είναι στην ουσία και ένας κοινωνικός μικρομέτοχος, τόσο στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στο πρόβλημα των αποβλήτων, όσο και στη λύση του διαχρονικού και οξύτατου αυτού κοινωνικού και περιβαλλοντικού θέματος.

Διαχείριση των αποβλήτων με τον πολίτη ενήμερο και σύμμαχο.

Διαχείριση των αποβλήτων με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας