Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην αυτοδιοίκηση το 2019. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Βροχή ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τον νέο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και υπεύθυνο για την Αυτοδιοίκηση, Κώστα Πουλάκη, την Πέμπτη, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο Κώστας Πουλάκης πάντως ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του.
Τα σημαντικότερα σημεία των απαντήσεών του πάντως ήταν:
Χρόνος εκλογών: Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν όπως είναι προγραμματισμένο, το 2019, όμως κατά την επόμενη δημοτική περίοδο προγραμματίζεται από τη νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει την εφαρμογή του το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Νέος αυτοδιοικητικός χάρτης: Ως το “πιο ευαίσθητο σημείο” χαρακτηρίστηκε από τον Κώστα Πουλάκη, που σημείωσε ότι “θα το προσεγγίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία” και πρόσθεσε ότι “δεν θα κόψουμε κοστούμια, όπως έγινε με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη“. Είπε ακόμη ότι στο νέο σχεδιασμό “θα ληφθούν υπόψη κριτήρια παραγωγικότητας, ιστορίας και πολιτισμού” και κάθε αλλαγή θα γίνει “συζητώντας με τους ίδιους τους Δήμους”.
Εκλογικός νόμος για Δήμους – Περιφέρειες: Η αλλαγή του πλαισίου ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των οργάνων της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, ΕΝΠΕ) “είναι σαφώς μέσα στις σκέψεις μας” υπογράμμισε ο Κώστας Πουλάκης.
Νέες δομές: Έχοντας ήδη προχωρήσει στη μη αντικατάσταση των διορισμένων Γενικών Γραμματέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας αλλά δίνοντας τις αρμοδιότητές του στους αρχαιότερους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης προανήγγειλε ένα νέο διοικητικό πλαίσιο, όπου θα δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες στις περιφέρειες και ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων θα γίνεται από άλλα όργανα.
Χρηματοδότηση: Ως αναπόσπαστο κομμάτι του νέου πλαισίου, ο Νίκος Βούτσης έθεσε την επαρκή χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, ως αιτία για την αποτυχία του Καλλικράτη έθεσε μεταξύ άλλων τη μη “προικοδότηση” των δήμων με τους υπεσχημένους πόρους. Ως προς το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η κρατική χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης με είσπραξη φόρων από τους Δήμους, αποκλείστηκε κατηγορηματικά.
Παρά τη μεγάλη λίστα ερωτημάτων, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες των σχεδίων της. Υπογραμμίστηκε πάντως πολλές φορές ότι ο διάλογος θα είναι μεγάλης περιόδου και θα εμπλέξει όλους τους σχετικούς φορείς καθώς και την κοινωνία των πολιτών.