ΥΠΕΣ: Σε διπλά εκλογικά τμήματα οι ψηφοφορίες του Μαΐου

ΥΠΕΣ: Σε διπλά εκλογικά τμήματα οι ψηφοφορίες του Μαΐου

Τις πρακτικές δυσκολίες των εκλογικών διαδικασιών του Μαΐου 2019 επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο Εσωτερικών με μια τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της αντιπολίτευσης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Καθώς σε πολλούς δήμους της χώρας, όπως και στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θα στηθούν 4 διαφορετικές κάλπες που προβλέπουν σταυροδοσία (για το Δημοτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) η σχετική τροποποίηση προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής των επιμέρους εκλογών σε χωριστά τμήματα.

Πρακτικά, κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ “για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών”. Όπως τονίζουν τα στελέχη του υπουργείου, με τον τρόπο αυτό “εξασφαλίζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους και όλους τους παράγοντες της διαδικασίας, συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να επιβλέπουν τη διαδικασία απρόσκοπτα και χωρίς εντάσεις”.

Στο ίδιο σώμα τροπολογιών θα περιέχεται η πρόβλεψη να προτιμούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν πτυχίο νομικής ως δικαστικοί αντιπρόσωποι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών κ.λπ.

Επίσης, θα οριστεί ότι οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν ως τροπολογίες και οι διακηρυγμένες ήδη από τον Αλέξη Χαρίτση αλλαγές στον Κλεισθένη, και συγκεκριμένα η πρόβλεψη να εκλέγονται οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων έμμεσα από τους εκλεγμένους συμβούλους (και όχι άμεσα από τους εκλογείς) αλλά και το άνοιγμα του αριθμού των υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο.