Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Ο χάρτης των υποψηφιοτήτων στα 3Β

Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές μπαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με το χάρτη των υποψηφιοτήτων να παίρνει μια πρώτη μορφή.

Κι αν λέμε πρώτη, είναι γιατί οι υποψηφιότητες που κατατίθενται σήμερα δεν είναι απαραίτητο να φτάσουν μέχρι την κάλπη της 18ης Μαΐου. Μεσολαβεί ένα κρίσιμο 4μηνο διαβουλεύσεων και ζυμώσων που ίσως οδηγήσει σε συνθέσεις και συμμαχίες τους σημερινούς αυτόνομους διεκδικητές της δημαρχίας. Χαρακτηριστικό πάντως της περιόδου που διανύουμε είναι ότι στις πολιτικές συζητήσεις στην πόλη κυριαρχούν τα πρόσωπα και όχι τα προγράμματα. Επιπλέον, το πολιτικό ενδιαφέρον των δημοτών για την αναμέτρηση του Μαΐου σήμερα καταγράφεται μάλλον υποτονικό.

 

Σπύρος Πανάς

Ο σημερινός Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς, έχοντας αναλάβει το τιμόνι του Δήμου μετά την αιφνιδιαστική ασθένεια του Γρηγόρη Κασιδόκωστα, έκοψε πρώτος το νήμα του προεκλογικού αγώνα. Ο υπό κατάρτιση συνδυασμός της “Ανεξάρτητης Κίνησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης” θα υποστεί “ριζική ανανέωση” σύμφωνα με λεγόμενα ανώτερου στελέχους της σημερινής δημοτικής αρχής.

Από το σημερινό κλυδωνιζόμενο σχήμα θα παραμείνουν μόνο όσοι στηρίζουν τη σημερινή διοίκηση, ενώ νέα πρόσωπα θα δώσουν τον τόνο ενός πιο “φρέσκου” συνδυασμού. Άνθρωποι με έρεισμα και ρόλο στην τοπική κοινωνία ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί και εντάσσονται στην προσπάθεια του Δημάρχου, όπως ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης, Χρήστος Ριφιώτης. Επίσης, άνθρωποι που στήριξαν το συνδυασμό του Άγγελου Αποστολάτου στις προηγούμενες εκλογές φαίνεται να εντάσσονται στην ομάδα του Σπύρου Πανά.

Στα “δυνατά χαρτιά” του σημερινού Δημάρχου στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα συγκαταλέγεται πρώτον, η δυναμική του παρουσία για την προστασία του “Αστέρα”. Πρόκειται για μια εμβληματική μάχη για την περιοχή, καθώς η κινητοποίηση του Δημάρχου στον πολιτικό κόσμο της χώρας και η παρουσία του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έκανε γνωστή στο πανελλήνιο την ομόθυμη θέση της περιοχής, ενώ κατοχύρωσε για τον Σπύρο Πανά το ρόλο ενός διεκδικητικού δημάρχου με άποψη για το περιβάλλον που μπορεί να τα βάλει και με την κεντρική εξουσία. Επιπλέον, η ομάδα του Δημάρχου έχει να επιδείξει το άνοιγμα δύο σχολικών μονάδων, το Δημοτικό της Βάρης και το Γυμνάσιο της Βουλιαγμένης, αλλά και έργα ανάπλασης που κάνουν διαφορά στην περιοχή, όπως η παραλιακή βόλτα στη Βούλα.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εγκαινιάζει τον προεκλογικό του αγώνα την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, στις 12 μ. στο ξενοδοχείο Divani του Καβουρίου με μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην οποία θα είναι ομιλητής. Εκεί θα ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τις υποψηφιότητες του συνδυασμού και το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Η παράταξη “Πόλεις για να ζεις” πάντως του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου είναι η μοναδική από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο που διατηρεί ακέραια τα χαρακτηριστικά μιας δεμένης ομάδας. Ο συνδυασμός έχει ήδη διευρυνθεί με πρώην στελέχη της διοίκησης Κασιδόκωστα – Πανά, όπως η Νανά Κάραγιαν και ο Ντίνος Καραγεώργος. Την ίδια στιγμή περιλαμβάνει ανθρώπους ευρύτερης ακτινοβολίας, όπως ο Νίκος Ζυγούρης, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Κτημοτολόγιο ΑΕ και είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όλα πάντως δείχνουν ότι θα υπάρξει ευρύτερη ανανέωση με πρόσωπα κλειδιά, αν και στην εκδήλωση της 12ης Ιανουαρίου δεν θα αποκαλυφθούν όλα τα στελέχη του συνδυασμού.

Ως προς το προγραμματικό μέρος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δύο αιχμές: Πρώτον, την ενίσχυση των αδύνατων σήμερα κοινωνικών δομών του Δήμου, σε μια ενεργητική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει μεγάλα τμήματα δημοτών στα “3Β”. Και δεύτερον, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, που σήμερα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξισορροπήσει τη δεδομένη περικοπή πόρων του Δήμου από την κεντρική διοίκηση.

Μανώλης Δασκαλάκης

Νέο πρόσωπο που φιλοδοξεί να εκφράσει την ανάγκη για μια εκ βάθους πολιτική ανανέωση είναι ο δημοτικός σύμβουλος και σημερινός πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Μανώλης Δασκαλάκης. Αυτή την εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε ότι ο Μανώλης Δασκαλάκης τίθεται επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη “3Β μία πόλη” που αποτελείται από ενεργούς δημότες με άποψη και προσφορά στις τρεις υπό ενοποίηση πόλεις.

Ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα ονόματα που στηρίζουν το συνδυασμό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκαταλέγονται στα στελέχη του πρόσωπα που ήδη υπηρετούν από θέσεις αιρετών τις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι των τοπικών συλλόγων που έχουν ήδη ιστορία στα κοινά, καθώς και νέα πρόσωπα με δραστηριότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Ο Μανώλης Δασκαλάκης ξεχώρισε το τελευταίο διάστημα για τον επιτυχή χειρισμό ενός δυσεπίλυτου και ακανθώδους ζητήματος: τη στέγαση του 6ου νηπιαγωγείου Βούλας. Έδωσε το “παρών” σε μια δύσκολη στιγμή για τη διοίκηση Πανά, αναλαμβάνοντας ευθύνες που οι περισσότεροι αποποιούνταν και με την αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια που επέδειξε στο δημόσιο λόγο κέρδισε την εμπιστοσύνη του πιο δύσπιστου ακροατηρίου. Ατού στην καμπάνια του Μανώλη Δασκαλάκη είναι η επαγγελματική του σταδιοδρομία στη διοίκηση επιχείρησης
τουριστικών υπηρεσιών. Δυνατά σημεία στο πρόγραμμά του αναμένεται να είναι η υιοθέτηση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης του Δήμου, η περισσότερο στοχευμένη αξιοποίηση ανθρώπινων και υλικών πόρων και η η ριζική ανανέωση προσώπων στο τιμόνι της πόλης, παράλληλα με μια διαφορετική κουλτούρα πολιτικού διαλόγου και συνεργασιών.

Δημήτρης Κιούκης

Ο Δημήτρης Κιούκης έδωσε από νωρίς το “παρών” στη διεκδίκηση της δημαρχίας, εκφράζοντας μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής. Με “όπλο” τη συναινετική και ήπια προσωπικότητά του, κάνει προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα, χωρίς ακόμη να έχει γνωστοποιήσει τα πλήρη του σχέδια.

Απέχοντας συνειδητά από μικροπολιτικά παιχνίδια, έχει δηλώσει τα σημεία συμφωνίας του με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της σημερινής διοίκησης και έχει επικεντρώσει τις μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένες θέσεις του στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το Δήμο. Ο πατέρας του Δημήτρη Κιούκη υπήρξε κοινοτάρχης και Δήμαρχος Βούλας, που σφράγισε τη φυσιογνωμία της πόλης με το έργο του, ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος χρημάτισε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος της πόλης.

Σήμερα ο Δημήτρης Κιούκης χτίζει περισσότερο το προφίλ ενός ανεξάρτητου και συναινετικού υποψηφίου, χωρίς να έχει ανακοινώσει το συνδυασμό του.

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών

Αριστερή σφήνα στο πολιτικό τοπίο των “3Β” συνιστά η ίδρυση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που φιλοδοξεί να εκφράσει το αντικυβερνητικό αντιμνημονιακό στρατόπεδο της περιοχής στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Κίνηση δίνει περισσότερο βάρος στο πολιτικό πρόγραμμα, με αιχμές την αντίθεση στον “Καλλικράτη”, την ενεργητική αντιμετώπιση της κρίσης με ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και την “εκ των έσω” καταπολέμηση των πολιτικών του μνημονίου. Ως εκ τούτου, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι ενώ τη Ριζοσπαστική Κίνηση αποτελούν μεταξύ άλλων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, επισήμως η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάσσεται ακόμη να εκφράσει τη στήριξή της στο τοπικό εγχείρημα.

Δημήτρης Δαβάκης

Τις ημέρες των Χριστουγέννων επέλεξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Νοτίων Προαστίων και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της διοίκησης Κασιδόκωστα, να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία των “3Β”. Ο Δημήτρης Δαβάκης από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση ο Σπύρος Πανάς, ασκεί οξεία αλλά με πολιτικούς όρους αντιπολίτευση, με διακριτό στίγμα. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του δείχνουν βαθιά γνώση των δημοτικών πραγμάτων και ηγετικές φιλοδοξίες.

Τίτλο, στελέχη και πρόγραμμα του συνδυασμού του, ο Δημήτρης Δαβάκης ακόμη δεν έχει ανακοινώσει.

Λαϊκή Συσπείρωση

Έναν άλλο προσανατολισμό για την οικονομική ανάπτυξη, την τοπική διοίκηση και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων εκφράζει με τις παρεμβάσεις της η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο. Ο επικεφαλής της μέχρι σήμερα, Κώστας Πασακυριάκος, έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις από τις καίριες παρεμβάσεις του, που εστιάζονται στα λαϊκά προβλήματα και δεν χαρίζονται σε κανένα. Παράλληλα, η παρουσία του Κώστα Πασακυριάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, που αποφεύγει προσωπικές επιθέσεις και εστιάζεται στα πολιτικά επίδικα.

Οι υποψηφιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης αποφασίζονται συλλογικά και κεντρικά από τις δυνάμεις και τους ανθρώπους του ΚΚΕ και μέχρι τότε δεν ανακοινώνονται ονόματα. Ωστόσο, η θετική πορεία του Κώστα Πασακυριάκου λογικά οδηγεί στην ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητάς του.

Κίνηση Δημοτών Ανατροπή

Την πέρα του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά με την κινηματική της έκφραση φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει η νέα Κίνηση Δημοτών Ανατροπή. Η Κίνηση έχοντας δημοσιοποιήσει τις πολιτικές της αρχές, βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής, ενώ στα μέλη της περιλαμβάνονται άνθρωποι από την Εναλλακτική Δράση, μέλη του ΕΠΑΜ, της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Χαράτσια και εθελοντές του Κάμπινγκ Βούλας.

Από τις πρώτες πρωτοβουλίες της Κίνησης ήταν η συμμετοχή στην ίδρυση της Επιτροπής γιατη Σωτηρία της Χερσονήσου του Αστέρα.

Του Γιώργου Λαουτάρη από τον Παλμό Γλυφάδας.

Advertisement