Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Υποχρεωτικά στo Νηπιαγωγείo τα προνήπια 4 χρόνων

Εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών και εντός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μπαίνουν σταδιακά τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών.

Η αλλαγή, που χρειάστηκε τη σύμπραξη των Δήμων, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Παιδείας, υιοθετείται από την ερχόμενη σχολική χρονιά σε 184 από τους 325 Δήμους της χώρας. Στα νότια προάστια μόνο ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε δυνατότητα επιλογής για τους γονείς αν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών θα παραμείνουν σπίτι τους, αν θα φοιτήσουν σε βρεφονηπιακό σταθμό ή σε νηπιαγωγείο σε τάξη προνηπίων. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην ουσία να επεκτείνει το πεδίο της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, εντάσσοντας όλα τα 4χρονα παιδιά στη δομή των νηπιαγωγείων.

Πρόκειται για μια επιλογή στην εκπαιδευτική πολιτική του κράτους, που προέκυψε κατόπιν επιστημονικών εισηγήσεων. Όμως με τον τρόπο αυτό, οι Δήμοι έχασαν ένα από τα πεδία των αρμοδιοτήτων τους. Κι αυτό ήταν κάτι που έφερε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και προσωπικά τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη σε θέση αντίθεσης.

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι τριμερείς αυτές επιτροπές αποτελούνται από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε περιοχής ως Προέδρους, τους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε σε συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών την Τετάρτη την άποψη ότι “τουλάχιστον 11 δήμοι” υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς τη συναίνεσή τους στον κατάλογο με τους 184 δήμους, όπου προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή της ένταξης των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία. Ο Γιώργος Πατούλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να εξετάσει το σχετικό θέμα και ζήτησε, αν πράγματι δεν έγινε με τη συναίνεσή τους, να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Επισήμως η ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό στο ετήσιο συνέδριό της, όπου υιοθέτησε απόφαση απόρριψης της σχετικής ρύθμισης. Όπως ανέπτυξε ο Γιώργος Πατούλης, “είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές, με πρόγραμμα σίτισης, περίθαλψης και λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες το χρόνο και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο”.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πάντως μετά τη συνάντηση ότι “είναι ανυποχώρητο στην εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση”. Ο Κώστας Γαβρόγλου μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί Δήμαρχοι συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή του μέτρου και πρόσθεσε: “Είναι σαφές ότι σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας εμβληματικής μεταρρύθμισης είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο θα την επιδιώξει με κάθε τρόπο”.

Στην Αττική πάντως, το μέτρο δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς από τους 66 Δήμους, μόλις 10 δέχτηκαν να το εφαρμόσουν αμέσως (οι Δήμοι Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Λαυρεωτικής, Ωροπού, Αγίων Αναργύρων Καματερού, Χαϊδαρίου, Μάνδρας Ειδυλλίας, Σαλαμίνος, Περάματος και Αγκιστρίου). Σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας η αποδοχή ήταν μεγαλύτερη.

Στην εφαρμογή του μέτρου αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των δημοτικών υπαλλήλων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών. Ο Σύνδεσμος με εκτενές κείμενό του χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση αυτή “μετέωρο βήμα εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο παραβλέπει τη διεθνή πρακτική και τα επιστημονικά δεδομένα”.

Ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση προβλέπεται από το 1985 και τον νόμο 1566, ο οποίος όμως έμεινε για τρεις δεκαετίες ανενεργός. Έτσι το αίτημα για “2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, 4 έως 6 στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο” δεν απουσιάζει από καμία απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των νηπιαγωγών (που ανήκουν στην ίδια Ομοσπονδία) διείδαν στην επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει σταδιακά το μέτρο σε βάθος τριετίας, διαθέσεις υπαναχώρησης. Κείμενο στελέχους της ΔΟΕ επισημαίνει για την κυβέρνηση ότι “υπαναχώρησε μπροστά στους εχθρούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οι περισσότεροι από αυτούς ξεχνώντας την καταγωγή τους, παιδιά του Δημόσιου Σχολείου και αυτοί, σήμερα αναδεικνύονται οι μεγαλύτεροι διώκτες του”.

Κατά τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εχθροί του δημόσιου σχολείου είναι “οι τοπικοί άρχοντες, που μετά την ΚΥΑ βρήκαν ξανά την φωνή τους και ξεχύθηκαν σε ένα απίστευτο παραλήρημα παραπληροφόρησης προς τους γονείς των προνηπίων τους καλούν να μην απευθύνονται καθόλου στα Δημόσια Νηπιαγωγεία που δεν εφαρμόζεται για φέτος η υποχρεωτική αγωγή κι ας υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης σ ’αυτά και ότι είναι υποχρεωμένοι να τα γράφουν μόνο στους «δικούς τους» παιδικούς Σταθμούς”.

Πλέον η ΔΟΕ διεκδικεί την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 12 Μαΐου 2018)

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας