Μοιραστείτε το
Δυσλειτουργίες στην προσβασιμότητα των δημοτικών υποδομών έθεσε ως ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η Λαϊκή Συσπείρωση.
Με ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε αργότερα κατέγραψε τις “αυτοψίες” που έκανε σε δύο κεντρικά δημοτικά κτήρια, στα πρώην Δημαρχεία Βάρης και Βουλιαγμένης.
Εκεί διαπίστωσε ότι ναι μεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο υποδομές για την πρόσβαση ατόμων που χρησιμοποιούν αμαξίδιο, αλλά αυτές στην πράξη είναι δύσχρηστες από άτομα με αναπηρίες.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει για τη Βάρη:
Εάν κάποιος προσεγγίσει το κτίριο του πρώην Δημαρχείου Βάρης όπου στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ακολουθώντας την επιγραφή «Είσοδος» θα καταλήξει σε ένα… παρτέρι. Εδώ σταματάει η πρόσβαση από αυτή την είσοδο. Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό προβλέπεται η ασφαλής πρόσβαση σε όλους τους χώρους των κτιρίων εσωτερικούς και εξωτερικούς σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Σε οποιοδήποτε αμαξίδιο για να μπορέσει να μπει στο κτίριο πρέπει να κάνει μια διαδρομή 200 μέτρων περιμετρικά του κτιρίου, ενώ τα πεζοδρόμια ΔΕΝ είναι προσβάσιμα, για να φτάσει στη δεύτερη είσοδο. Όταν φτάσει εκεί τι θα συναντήσει;
Μια επικίνδυνη ράμπα καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο χειρολισθήρα που διευκολύνει την άνοδο στους χρήστες ούτε καν σοβατεπί να εμποδίσει κάποια πιθανή πτώση όπως αυτά προβλέπονται υποχρεωτικά. Ακόμα και η κλίση που έχει είναι εκτός προδιαγραφών. Φυσικά δεν συζητάμε για ύπαρξη οποιασδήποτε σήμανσης και θέσης στάθμευσης ΑμεΑ ούτε ύπαρξης αναβατορίου για πρόσβαση στον πρώτο όροφο.
Πιστεύουμε πως μπορεί να διορθωθεί άμεσα, πόσο μάλλον που μιλάμε για μια τεχνική παρέμβαση σε κτίριο που στεγάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και για τέτοιες παρεμβάσεις…
Και για τη Βουλιαγμένη:
Η δεύτερη περίπτωση αφορά το πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμένης όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΟΑΠΠΑ και το ΚΕΠ. Και σε αυτό το κτίριο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Η κύρια είσοδος είναι απροσπέλαστη, η ράμπα επικίνδυνη και μη λειτουργική, δεν υπάρχει σήμανση, δεν υπάρχει καμία ειδική θέση στάθμευσης ΑμεΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε πως μπορεί άμεσα να διορθωθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσαρμογές που απαιτούνται για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων μέχρι το 2020 τα κτίρια θα θεωρούνται αυθαίρετα.
