Σπύρος Πανάς: Όχι Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Βουλιαγμένη

Σπύρος Πανάς: Όχι Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Βουλιαγμένη

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ευρύτερα η αποκάλυψή μας την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής των 3Β να χωροθετήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Βουλιαγμένη.

Όπως φαίνεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που υπέβαλε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προς τον ΕΔΣΝΑ (Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) το “αδρανές Λατομείο” της Βουλιαγμένης προτείνεται ως κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία μόνιμου τοπικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Όπως μάλιστα μας εξήγησε το γραφείο Δημάρχου, ήδη εκπονείται σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το έργο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί (αν λάβει την έγκριση) σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

Φυσικά, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν σήμερα την τοποθεσία του “αδρανούς Λατομείου” στη Βουλιαγμένη. Κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πλέον!

Για το μείζον αυτό ζήτημα της περιοχής, μιλήσαμε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σπύρο Πανά.

Σπύρος Πανάς:
“Δεν υπάρχει πια λατομείο, μόνο δάσος”

Ο άνθρωπος που …εξαφάνισε το Λατομείο, είναι ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μέχρι το 2014, και επί χρόνια στέλεχος του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς.

Όπως τόνισε ο Σπύρος Πανάς, η ίδια η ύπαρξη του παλιού νταμαριού και η χρήση του ως γκαράζ απορριμματοφόρων από τη δεκαετία του 1970 ήταν ένα από τα κίνητρα που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης.

IMG_0358Και το πρώτο έργο με το οποίο ασχολήθηκε προσωπικά, κατά την πρώτη του θητεία στη δημοτική αρχή Βουλιαγμένης, ήταν ακριβώς η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στο τότε νταμάρι.

Ο επικεφαλής σήμερα της Ανεξάρτητης Κίνησης θυμάται με θυμό την εικόνα ντροπής που παρουσίαζε επί εποχής κοινοτάρχη Καραγεώργου η είσοδος της Βουλιαγμένης. Το εγκαταλελειμμένο λατομείο είχε καταληφθεί από εν λειτουργία αλλά και χαλασμένα δημοτικά απορριμματοφόρα, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούταν ατύπως και ως χώρος μεταφόρτωσης.

Από το 1991 όμως τέθηκε σε εφαρμογή, βάσει μελέτης ενός διακεκριμένου αρχιτέκτονα τοπίου, το σχέδιο αποκατάστασης του φυσικού τοπίου στο παλιό νταμάρι.

Η ανακατασκευή του γηπέδου της “Δόξας” στο Καβούρι, με την ανακαίνιση του χλοοτάπητα, έδωσε χώμα και αδρανή υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσει η μεγάλη “πληγή” στο βουνό. Χώματα χρησιμοποιήθηκαν και από εκσκαφές στην περιοχή της Βουλιαγμένης ώστε να έχει την ίδια σύσταση και να βγάλει την ίδια χλωρίδα.

Ξεναγώντας μας στο σημερινό δάσος που κάποτε ήταν λατομείο, ο Σπύρος Πανάς με περηφάνια δείχνει τα πεύκα και τους ευκαλύπτους που ο ίδιος φύτεψε στο σημείο, ώστε να αποκατασταθεί η χλωρίδα της περιοχής με τα δέντρα και τους θάμνους της Τάσιανης.

IMG_0379Στο σημείο που ο λόφος συναντά το δρόμο, ο Δήμος Βουλιαγμένης με την επίβλεψη του Σπύρου Πανά, κατασκεύασε ένα καλαίσθητο πέτρινο πεζούλι με τριπλή σειρά από σχοίνα που φωτίζονται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ένα υπό κατάρρευση οίκημα του νταμαριού στολίστηκε με μεγάλες μπουκαμβίλιες, με αποτέλεσμα σήμερα τίποτα να μη θυμίζει την τότε διαμόρφωση.

Όπως τονίζει ο Σπύρος Πανάς,

Είναι μια αναδασωμένη περιοχή που έχουμε δώσει μάχη όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνει πράσινη. Έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες καταπατήσεων.

Και αναφέρει συγκεκριμένα επανειλημμένες απόπειρες εμπρησμού του σημείου, ενώ χωρίς περιστροφές σημειώνει:

Στην προσπάθειά μας αυτή να ξαναφέρουμε το πράσινο, δεν ήταν μαζί μας ο Δήμος Βάρης, ο τυπικός ιδιοκτήτης του χώρου. Πάντα προσπαθούσε εκείνο το σημείο να το αξιοποιήσει. Ακόμη και να το ανοικοδομήσει ή να κάνει εγκαταστάσεις τύπου Σταθμού Μεταφόρτωσης. Σε όλες αυτές τις απόπειρες ήμασταν και ήμουν προσωπικά κάθετα αντίθετος.

Κατά τον δήμαρχο, η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική. Είναι ακριβώς το σημείο που σταματά από το πράσινο του δάσους, το ενιαίο και συμπαγές “χαλί” από τσιμέντο που απλώνεται σε όλη την Αττική και φτάνει (δυστυχώς) μέχρι τη Βούλα.

“Εκεί επαναφέραμε το δάσος πριν δύο δεκαετίες, όπως προέβλεπε η νομοθεσία για τα λατομεία που δεν λειτουργούν”, υπογραμμίζει.

Και καταλήγει ο Σπύρος Πανάς:

“Αυτό που μου έκανε εντύπωση, διαβάζοντας το ρεπορτάζ του “Παλμού” για τα σχέδια της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι ότι προφανώς δεν το έχουν μελετήσει καλά και πολύ άμεσα θα αλλάξουν το σχεδιασμό τους».

Εμείς θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην προχωρήσει η εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης. Ο ίδιος ο κόσμος θα ανακόψει αυτή τη σκέψη.

Ο σημερινός δασικός χώρος στη Βουλιαγμένη, όπου κάποτε ήταν αδρανές Λατομείο

Ο σημερινός δασικός χώρος στη Βουλιαγμένη, όπου κάποτε ήταν αδρανές Λατομείο

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 3 Οκτωβρίου 2015]