Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Η Φάρμα των ζώων

Αδέσποτες γάτες: πώς μπορείτε να τις βοηθήσετε

Παρότι η νομοθεσία που υποχρεώνει τους Δήμους να στειρώνουν/περιθάλπτουν κ.λπ. αναφέρει ως αδέσποτα ζώα τα ζώα συντροφιάς, δηλαδή τους σκύλους αλλά και τις γάτες, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τις δεύτερες!

Μάλιστα, αναπαράγονται πολύ περισσότερο από τα σκυλιά και οι πληθυσμοί τους υποφέρουν από μολύνσεις στα μάτια και στο αναπνευστικό.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε αυτά τα πλάσματα;

Σας παρουσιάζουμε τις 3 βασικές παροχές που χρειάζονται οι αδέσποτες γάτες και προτάσεις βοήθειας.

 • Τροφή
 • Στείρωση
 • Καταφύγιο / Υιοθεσία 

Η τροφή, όπως για κάθε ζωντανό οργανισμό, είναι φυσικά ζωτική για να επιβιώσει μία αδέσποτη γάτα. Στα pet shops οι φιλόζωοι βρίσκουν οικονομικά σακιά για να μπορούν να ταίζουν πολλές γάτες.

Συχνά λάθη όμως που μπορεί να κάνουμε είναι: 

 • Nα αφήνουμε κονσέρβες γατοτροφής στον κάδο, χωρίς πρώτα να τις πατήσουμε με το πόδι για να κλείσει το άνοιγμα τους. Οι κονσέρβες μπορεί να γίνουν παγίδα θανάτου για πεινασμένες γάτες, καθώς χώνουν το κεφάλι τους μέσα για να γλύψουν τα απομεινάρια και σφηνώνουν. Αν δεν σωθούν από κάποιο άνθρωπο, πεθαίνουν από ασφυξία και ασιτία.
 • Nα πετάμε υπολείμματα του φαγητού μας και ειδικά κόκκαλα κοτόπουλου ή ψαριών. Μπορεί να θέλουμε να κάνουμε καλό, αλλά καταλήγουμε να βλάπτουμε τα ζώα αφού μπορεί να τραυματίσουν το στόμα τους με κάποιο κόκκαλο, να τους ”κάτσει” στο λαιμό ή να τους τρυπήσει στο στομάχι. Μην πετάτε κόκκαλα στα αδέσποτα ζώα!
 • Nα ρίχνουμε φαγητό, ξηρά ή κονσέρβα ή ανθρώπινο, χύμα…στα πεζοδρόμια και το δρόμο. Ενώ οι ίδιες οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα, ο άνθρωπος μολύνει το περιβάλλον και δημιουργεί εστίες μόλυνσης όπου μαζεύονται μύγες στην προσπάθεια του να βοηθήσει τα αδέσποτα. Η νομοθεσία προσφέρει πλήρη νομιμότητα στους πολίτες που θέλουν να ταίσουν αδέσποτα ζώα και τους προστατεύει από τυχόν…μη φιλόζωους γείτονες. Ομως είναι βασικός κανόνας του πολιτισμού μας να μην βρωμίζουμε το περιβάλλον. Επιλέξετε λοιπόν είτε τάπερ μίας χρήσεως είτε πήλινα μπολάκια που αντέχουν στον αέρα, βάλτε τα σε μία γωνιά ή κοντά σε κάποιο κάδο όπου μαζεύονται γάτες και βάλτε εκεί κάθε μέρα το νερό και την τροφή αντίστοιχα. Ετσι είναι ευχαριστημένοι δίποδοι και τετράποδοι. 

Η στείρωση είναι η μόνη λύση για τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων.

Δεν αρκεί να ταΐζουμε μόνο τα ζώα, διότι η αναπαραγωγή τους είναι συνεχής. Είναι προτιμότερο να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα για να στειρώσουμε ένα ζώο, ώστε να μην δημιουργήσει νέους απογόνους, παρά να αγοράζουμε μία ακριβή τροφή.

 • Στον πρώτο χρόνο ζωής της, μία γάτα μπορεί να γεννήσει περίπου 12 γατάκια (2 γέννες το χρόνο).
 • Περίπου το 2,8% μίας γέννας επιβιώνει.
 • Στη συνέχεια αυτή και τα γατάκια της γεννούν 67 νέες γάτες.
 • Με τη σειρά τους ζευγαρώνουν και μέσα σε 3 χρόνια έχουμε 376 νέα ζώα.
 • Στα 4 χρόνια, αυτά τα ζώα έχουν 2.107 νέους απογόνους.
 • Στα 5 χρόνια, οι νέες γάτες φτάνουν τις 11.801, στα 6 χρόνια τις 66.088 και στα 7 χρόνια τις 370.092. 

Χρειάζεστε περισσότερους αριθμούς για να καταλάβετε ότι δεν είναι δυνατόν να ζουν τόσα αδέσποτα εκεί έξω, που υποφέρουν από πείνα, κρύο/ζέστη, κακοποίηση;

steirosi

Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε 50-60 ευρώ στον κτηνίατρο σας, ζητήστε τη βοήθεια εθελοντικών φιλοζωικών οργανώσεων, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη και να στειρώνετε σε χαμηλές τιμές. Δείτε τα προγράμματα από τις Εφτάψυχες και την Animal Action.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσφέρουμε αν είναι δυνατό στις αδέσποτες γάτες ένα σπιτάκι, μία κούτα, ένα ξύλινο σκυλόσπιτο ή ό,τι μπορούμε, για να χουχουλιάζουν και να μην κρυώνουν.

Αν εντοπίσουμε μικρά γατάκια από πρόσφατη γέννα είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να τα δώσουμε για υιοθεσία, φωτογραφίζοντας τα και αναρτώντας αγγελία.

Όσο λιγότερα ζώα ζουν στο δρόμο, τόσο το καλύτερο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας