Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Τα στοιχεία μιλούν για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Σε έναν μακρύ μονόλογο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου εξελίχθηκε τελικά η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 για τον απολογισμό του δημοτικού έργου.

Ο δήμαρχος στην εισήγησή του μίλησε πάνω από μία ώρα, επαναλαμβάνοντας αυτολεξεί την ομιλία που έκανε στο ξενοδοχείο Divani, ενώ μίλησε άλλη μία ώρα κατά τη δευτερολογία του, απαντώντας στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Ελάχιστοι δημότες παρέστησαν, όμως δύο (Γιάννης Δημητριάδης και Νατάλης Πέτροβιτς) πήραν το λόγο, όπως είχαν δικαίωμα.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε από τις Διευθύνσεις των Υπηρεσιών να καταγράψουν τις πάσης φύσεως εργασίες της αρμοδιότητάς τους και τα έγγραφα αυτά συρραμμένα αποτέλεσαν το εισηγητικό έγγραφο της συνεδρίασης.

Προφανώς έγινε μια παρανόηση, καθώς άλλες διευθύνσεις έκαναν απολογισμό δυόμισι ετών και άλλες τον ετήσιο απολογισμό του 2016. Η καταγραφή του έργου δεν έχει γίνει ενιαία και παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην έκταση των εκθέσεων απολογισμού καθώς και στο ύφος τους, αφού άλλες έχουν πολύ συνοπτική και άλλες πολύ αναλυτική μορφή.

Κάποια στοιχεία ωστόσο από όλες αυτές τις καταγραφές ενός σώματος κειμένου 176 συνολικά σελίδων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φωτίζουν, αποσπασματικά είναι η αλήθεια, πλευρές του καθημερινού δημοτικού έργου που δεν είναι ορατές κατά την καθημερινότητα.

350 νεογέννητα το 2016

Για παράδειγμα, από τη δραστηριότητα των τριών τοπικών συμβουλίων, μαθαίνουμε ότι το 2016 εκδόθηκαν 27 προεγκρίσεις ίδρυσης καταστημάτων στη Βάρη, 25 στη Βούλα και 3 στη Βουλιαγμένη.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Δημοτολογίου προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν 350 εγγραφές νεογέννητων τέκνων δημοτών και πως νέοι δημότες είναι 950 άτομα από μεταδημότευση και 190 από πολιτογράφηση.

7 κλήσεις την ημέρα

Από τον απολογισμό της Δημοτικής Αστυνομίας μαθαίνουμε ότι μόνο το 2016 βεβαιώθηκαν 2.520 κλήσεις εντός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για παράβαση του ΚΟΚ, περίπου 7 κλήσεις την ημέρα.

Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει το στοιχείο ότι από την επανασύσταση της υπηρεσίας, τον Αύγουστο του 2015, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017, έχουν εντοπιστεί 274 εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους των 3Β, από τα οποία 50 δόθηκαν για ανακύκλωση. Στο ίδιο διάστημα, η Δημοτική Αστυνομία σφράγισε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

13 παιδικές χαρές με πιστοποίηση

Ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες κατοίκους είναι αυτό των παιδικών χαρών του Δήμου. Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία των υπηρεσιών, μέχρι σήμερα έχουν λάβει κατάλληλη πιστοποίηση 25 παιδικές χαρές του Δήμου. Από αυτές πάντως, οι 12 βρίσκονται εντός των Νηπιαγωγείων των τριών πόλεων και δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, παρά χρησιμεύουν ως προαύλιο για τα παιδιά του σχολείου. Επομένως, στην πραγματικότητα μιλάμε για 13 πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Συνολικά ο Δήμος έχει 50 παιδικές χαρές, 5 από τις οποίες έχουν κλείσει με απόφαση της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης και πιστοποίησης σε 10 ακόμη παιδικές χαρές.

Χιλιάδες λάμπες καμμένες

Καθημερινότητα στον Δήμο όμως σημαίνει και προβλήματα. Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των Τεχνικών Συνεργείων, κατά τα δυόμισι αυτά χρόνια έχουν αναφερθεί 2.049 βλάβες στο δημοτικό φωτισμό, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Κατά το ίδιο διάστημα, έφτασαν στον Δήμο 218 αιτήματα πολιτών για λακκούβες στο οδόστρωμα.

Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου

Μια διαφορετική όψη για την ανθρωπογεωγραφία του Δήμου δίνουν τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Κατά το διάστημα από τον Αύγουστο του 2014 ως τον Δεκέμβριο του 2016, η Υπηρεσία δέχτηκε 400 αιτήματα για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, από άτομα που αντιμετώπισαν θέματα εξαρτήσεων από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο, θέματα άγχους, κατάθλιψης, διαζυγίου, κακοποίησης, ανεργίας, ρατσισμού κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, η Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργεί τα ΚΑΠΗ του Δήμου, που έχουν 2.600 εγγεγραμμένα μέλη! Στα δυόμισι χρόνια οργανώθηκαν 20 μονοήμερες και 20 πολυήμερες εκδρομές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 6.000 άτομα.

Ακόμα, εντός του Δήμου 73 άτομα δέχονται τις υπηρεσίες του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” για παροχές φυσικοθεραπείας, νοσηλευτικών υπηρεσιών ή υπηρεσίας οικιακής βοηθού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας