Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Βάρης

Με μια βροχή από καυτά ερωτήματα και ανησυχίες των κατοίκων -κυρίως- της Βάρης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων την Πέμπτη 15 Μαρτίου.

Το πανό στην είσοδο, το μοίρασμα κειμένων αντίθεσης και το κλίμα έντασης που υπήρχε στην ατμόσφαιρα εξ αρχής προμήνυαν μια επεισοδιακή εκδήλωση, όμως τελικά πρυτάνευσαν τα επιχειρήματα και οι ήπιοι τόνοι – πλην μεμονωμένων διαπληκτισμών στο ακροατήριο και κάποιων άκομψων διακοπών κατά την εισήγηση του Δημάρχου.

Επί της ουσίας, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο μελετητής του ΕΜΠ, Σωτήρης Καρέλλας, επανέλαβαν τις εισηγήσεις που είχαν παρουσιάσει άλλες δύο φορές σε ανάλογες κλειστές εκδηλώσεις (αναλυτικά εδώ).

Έδωσαν εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι η Μονάδα θα είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και η λειτουργία της θα περνά απαρατήρητη από την περιοχή και ότι ο σχεδιασμός αφορά μόνο στα απορρίμματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και (το πολύ) των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αττικής.

Μολονότι ο Δήμαρχος έδινε εκτενείς απαντήσεις μετά από κάθε τοποθέτηση ή ερώτημα πολίτη, κάποια ζητήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο έμειναν αναπάντητα.

Αυτά κομβικά και ενδεικτικά είναι: 

  • Ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία της Μονάδας; Θα είναι μια δημόσια υπηρεσία -με ό,τι παθογένεια συνεπάγεται- ή ένας ιδιώτης επικεφαλής; (ένα ερώτημα από τον Δ. Μαθιό)
  • Μπορεί στη Σχολή Ευελπίδων να χωροθετηθεί και δεύτερη ή τρίτη Μονάδα από άλλο ενδιαφερόμενο Δήμο; (ένα ερώτημα από τον Γ. Ασημάκη)
  • Πώς θα γίνει εφικτός ο έλεγχος της Μονάδας από τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες, όταν αυτή βρίσκεται σε μια στρατιωτική εγκατάσταση με περιορισμένη πρόσβαση;
  • Ποιος θα αποζημιώσει τους κατοίκους για τη μείωση της αξίας των περιουσιών τους που θα έρθει αμέσως μόλις ανακοινωθεί το σχέδιο; (ερωτήματα από τον Γ. Δαμανάκη).
  • Πώς θα αδειοδοτηθεί η Μονάδα όταν βρίσκεται πολύ κοντά στο Σπήλαιο του Νυμφόληπτου και άλλους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

Άλλωστε, ο Δήμαρχος έχει οχυρωθεί πίσω από τη θέση ότι “ακόμα όλες οι τεχνολογίες διερευνώνται” και έτσι αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα ως προς τη λειτουργία της μονάδας αλλά και το κόστος της.

Με παρέμβασή του από το ακροατήριο ο βουλευτής της περιοχής Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε τον συνάδελφό του στο ΕΜΠ, Σωτήρη Καρέλλα, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιος πως η λύση που θα προτείνει θα είναι “τεχνολογικά και περιβαλλοντικά η καλύτερη”.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε ακόμα και στην “Ομάδα” που δηλώνει ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές: “Παγιδεύσατε τον κόσμο και υφαρπάξατε την υπογραφή του”, υπογράμμισε χαρακτηρίζοντας το κείμενο ψευδές.

Στο τέλος πάντως ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, στις 6 μ.μ., όσο διαρκεί η διαδικασία διερεύνησης του θέματος, θα πραγματοποιείται συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της πόλης (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) για να ενημερώνονται, όσοι το επιθυμούν, για τις εξελίξεις.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας