“Απαγορευτικό” του υπουργείου Υγείας σε μεγάλα τμήματα ακτών κολύμβησης

“Απαγορευτικό” του υπουργείου Υγείας σε μεγάλα τμήματα ακτών κολύμβησης

Μια σοβαρή απόφαση που ανατρέπει το σημερινό καθεστώς των πολυσύχναστων ακτών κολύμβησης εξέδωσε στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης. (Ολόκληρη εδώ).

Μεταξύ όμως των περιοχών που θεωρείται αυτονόητη η εφαρμογή της απόφασης, όπως τα “λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων” περιλαμβάνονται και μεγάλα τμήματα των πιο πολυσύχναστων παραλιών της αττικής ακτογραμμής.

Κι αυτό διότι η απαγόρευση αφορά και σε “ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων”.

paralia voulas

Λίγοι λουόμενοι γνωρίζουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αγωγών ομβρίων υδάτων, μεταφέρουν το νερό της βροχής στη θάλασσα από σημεία που βρίσκονται εντός των ακτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος έχει τέτοιους αγωγούς σχεδόν σε κάθε δημοφιλή παραλία:

  • Στο πρώην Κάμπινγκ Βούλας ακριβώς στο σύνορο με την κλειστή Α’ πλαζ Βούλας (άνω φωτογραφία)
  • Στην ελεύθερη παραλία δίπλα από το Δημαρχείο Βούλας
  • Σε δύο σημεία της ανοιχτής για το κοινό αλλά εγκαταλελειμμένης Β’ πλαζ Βούλας
  • Στην αρχή της παραλίας του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι
  • Στο μέσο της Ακτής Βουλιαγμένης (πλαζ ΕΟΤ) απέναντι από το Δημαρχείο
  • Στο σύνορο της κλειστής πλαζ της Βάρκιζας αλλά και
  • Στο τέρμα της ελεύθερης ανατολικής παραλίας της Βάρκιζας.

Οι αγωγοί ομβρίων υδάτων θεωρητικά μεταφέρουν απλώς βρόχινο νερό, στην πραγματικότητα όμως ξεπλένουν τις πόλεις κάθε φορά που ξεσπά μια μπόρα, καθώς τα νερά παρασέρνουν όλα τα απορρίμματα των δρόμων και όλο το περιεχόμενο των αγωγών.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι καταγγελίες ότι παρανόμως έχουν συνδεθεί σε αγωγούς ομβρίων αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα στις σωληνώσεις αυτές να βρίσκονται και λύματα…

(Δείτε περσινό ρεπορτάζ για διαρροή βοθρολυμάτων από αγωγό ομβρίων δίπλα στην Α’ πλαζ Βούλας)

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Παναγιώτη Σωτηρόπουλο, η απόφαση του υπουργείου είναι άκαιρη, καθώς οι αγωγοί λειτουργούν κατά κανόνα τον χειμώνα με τις βροχές και όχι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα που παρατηρείται τους θερινούς μήνες είναι το γεγονός ότι λιμνάζουν τα νερά των αγωγών στα στόμιά τους στις ακτές, γεγονός που απαιτεί ψεκασμό για τα κουνούπια.

“Δεν γνωρίζουν το πρόβλημα και νομίζουν ότι μεταφέροντας αρμοδιότητες σε άλλους κάνουν τη δουλειά τους”, σχολίασε δεικτικά ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας πάντως επισημαίνει την “ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των ακτών, στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση”.

Άραγε, έχει τοποθετηθεί καμία σχετική ταμπέλα στα εν λόγω σημεία της αθηναϊκής ριβιέρας;

Πολύ αμφιβάλλουμε, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι κανείς από τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους στους παραλιακούς Δήμους με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της υπουργικής απόφασης.

Προφανώς γι’ αυτό ευθύνεται ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης, που φέρει ημερομηνία 4 Αυγούστου 2016. Με τους γνωστούς ρυθμούς της εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών κράτους και αυτοδιοίκησης, είναι μάλλον άτοπη η σήμανση του εγγράφου ως “εξαιρετικά επείγοντος” και ουτοπική η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο, εντός του 2016.

Ωστόσο, η επιλογή να γνωστοποιηθούν τα σημεία των αγωγών ομβρίων με σχετική σήμανση είναι αυτονόητη και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια…

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 27 Αυγούστου 2016)