Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Επιτροπή Κατοίκων: “Αποχαιρέτα την τη Βούλα που χάνεις”

Καταγγελία προς τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την πρόσφατη απόφαση αλλαγής των χρήσεων γης στο κέντρο της Βούλας απευθύνει με κείμενό της η “Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Β. Παύλου”.

Στο κείμενό της η Επιτροπή καταλογίζει στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ότι “θέλει να μετατρέψει τη Λεωφ. Βασιλέως Παύλου σε δημοτικό πάρκινγκ και να αλλάξει τις χρήσεις γης, ώστε να μεταβληθεί ο κεντρικός αυτός οδικός άξονας σε εμπορική ζώνη”, ενώ εκτιμά ότι “το επόμενο βήμα από αυτόν ή άλλον Δήμαρχο θα είναι η καθιέρωση χρήσεως «Γενικής κατοικίας» σε όλη την παλαιά Βούλα, ώστε να νομιμοποιηθούν οι εμπορικές χρήσεις που θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια”.

Η επιστολή συνοδέυεται από τη Μελέτη Ανάπλασης Κεντρικής Πλατείας και Βασιλέως Παύλου Βούλας (ολόκληρη εδώ). Σε αυτήν μεταξύ άλλων διακρίνεται η δημιουργία θέσεων στάθμευσης υπό κλίση στο κέντρο του οδοστρώματος στο κομμάτι μεταξύ των οδών Διγενή και Αυλώνος.

Αναλυτικά το κείμενο:

Πριν από 56 χρόνια, με το από 09-12-1961 Βασιλικό Διάταγμα «περί τροποποιήσεως και επεκτάσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Βούλας και καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων αυτού», που δημοσιεύθηκε στην ΕτΚ στις 29-12-1961 (ΦΕΚ 151 Δ), επεκτάθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της Βούλας και καθορίσθηκε η μορφή της ήδη υφισταμένης οδού ονομαζόμενης τότε λεωφ. Βουλιαγμένης και ήδη σήμερα Λεωφ. Βασ. Παύλου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες οδικής σύνδεσης Αθήνας – Πειραιά με τη Βουλιαγμένη και μέχρι Σουνίου.

Επειδή στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε στη διάνοιξη της Παραλιακής μέχρι το Σούνιο, το πιο πάνω σχέδιο δεν υλοποποιήθηκε. Μετά δε και τη διάνοιξη της νέας Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η παλαιά μετονομάστηκε σε Λεωφ. Β. Παύλου, χωρίς μέχρι σήμερα να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το ως άνω ρυμοτομικό σχέδιο, όσον αφορά την τελική της διαμόρφωση, αφού το ζητούμενο είχε υπερκαλυφθεί πολλαπλάσια.

Σήμερα, μετά 56 ολόκληρα χρόνια, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντέλλος ξεκίνησε διαδικασίες για να προχωρήσει σε εφαρμογή του προβλεπόμενου στο ως άνω Β.Δ. ρυμοτομικού σχεδίου στην Λεωφ. Βασ. Παύλου, αποβλέποντας όχι στην διαπλάτυνση δρόμου ή των πεζοδρομίων για την καλλίτερη εξυπηρέτηση των πεζών, αλλά με σκοπό τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Ο Δήμαρχος θέλει να μετατρέψει τη Λεωφ. Βασιλέως Παύλου σε δημοτικό πάρκινγκ και να αλλάξει τις χρήσεις γης, ώστε να μεταβληθεί ο κεντρικός αυτός οδικός άξονας σε εμπορική ζώνη.

Το επόμενο βήμα από αυτόν ή άλλον Δήμαρχο θα είναι η καθιέρωση χρήσεως «Γενικής κατοικίας» σε όλη την παλαιά Βούλα, ώστε να νομιμοποιηθούν οι εμπορικές χρήσεις που θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια σε όλο το πολεοδομικό κομμάτι μεταξύ Παραλιακής και Βουλιαγμένης, κατά παράβαση των ισχυουσών χρήσεων γης. Το δρόμο δε θα τον έχει ανοίξει το ίδιο το Δημ. Συμβούλιο με την απόφασή του να μεταβάλει το πρόσωπο του κεντρικού οδικού άξονα της Λεωφ. Β. Παύλου.

Στο συνημμένο σχέδιο, απεικονίζονται οι πραγματικές προθέσεις του Δημάρχου σχετικά με το μέλλον της Λεωφ. Βασιλέως Παύλου. Ας το μελετήσει κάθε δημότης και κάτοικος της Βούλας και ας αποφασίσει εάν επιθυμεί να διατηρήσει η Βούλα τον χαρακτήρα της Κηπούπολης, όπως το Ψυχικό, η Φιλοθέη, του Παπάγου ή θέλει να αποκτήσει αυτή χρήση «γενικής κατοικίας» με ότι αυτή συνεπάγεται όσον αφορά και τις εκτεταμένες εμπορικές χρήσεις.

Οι κάτοικοι της Λεωφ. Β. Παύλου έχουν επί 56 χρόνια διατηρήσει αλώβητο τον χαρακτήρα της περιοχής ως Κηπούπολης, καθώς και τον οικογενειακό χαρακτήρα των ιδιοκτησιών τους και δεν ενέδωσαν στα προφανή οφέλη από την εκμετάλλευση αυτών με μη επιτρεπόμενες, αλλά επικερδείς χρήσεις.

Ενόψει αυτών και για να διαφυλάξουν το χαρακτήρα της Κηπούπολης στην περιοχή τους αλλά και στη Βούλα γενικότερα, έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες, για να προσβάλουν αρμοδίως τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες αποσκοπούν να μεταβάλουν το υφιστάμενο καθεστώς χρήσεων γης και στην υποβάθμιση της Λεωφ. Βασ. Παύλου. Είναι δε αποφασισμένοι να προβούν και σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθεί για να προστατέψουν τις ιδιοκτησίες τους και την ποιότητα ζωής στην περιοχής τους.

Δήμαρχε, εσύ που διακηρύσσεις στο υπερπολυτελές φυλλάδιο «Ταξίδι στην Πόλη», ότι, προ πάσης ενέργειας, θα προβείς σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, έχεις το θάρρος να καλέσεις τους Δημότες στην αίθουσα Ιωνία και να τους αντιμετωπίσεις κοιτάζοντάς τους στα μάτια;

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Β. ΠΑΥΛΟΥ

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας