Οικολογική βόμβα ή εκσυγχρονισμός;


Σε αυτό το ερώτημα έχουν κληθεί από το 2018 να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των δημοτών Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, στη μεγάλη διαβούλευση για την ανακατασκευή της μαρίνας Βουλιαγμένης.
Τα σημερινά δεδομένα είναι καταλυτικά: Οι εγκαταστάσεις του 1964, όταν δεν υπήρχε μέριμνα για την περιβαλλοντική διαχείριση ανάλογων λιμενικών εγκαταστάσεων, έχουν αφήσει ένα πολύ μολυσμένο σημείο στον κόλπο της Βουλιαγμένης. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ίζημα πάχους 1,5 μέτρου στον πυθμένα της μαρίνας σήμερα από κάθε είδους ρυπογόνα κατάλοιπα. Ακόμη και να καθαριστεί αυτός ο ρύπος, θα ξαναδημιουργηθεί, αφού οι υποδομές της μαρίνας δεν επιτρέπουν την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων κατά την πρόσδεση των σκαφών.
Ο εκσυγχρονισμός από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τα σημερινά δεδομένα ανάπτυξης του yachting, δηλαδή τις ανάγκες που καλείται να καλύψει η υποδομή αυτή αλλά και τα επιχειρηματικά δεδομένα των επενδυτών που θα δαπανήσουν κάποια δεκάδες εκατομμύρια σε μια ιδιωτική εγκατάσταση.
Κι όμως, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε ένα μικρό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας έχει αναπτυχθεί μια συνωμοσιολογικού τύπου άρνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσαν οι μελετητές του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυθεντικότερος εκφραστής της άρνησης αυτής ήταν ο Παντελής Κασιδόκωστας που δήλωσε “παρών” κατά την ψηφοφορία, αφήνοντας όλους άναυδους με την αποστροφή του προς τη μελετήτρια “αυτά που μας είπε η κυρία εγώ δεν τα πιστεύω”. “Οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης δεν την θέλουν τη μαρίνα εδώ και πολλά χρόνια”, πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος στην αιτιολόγηση της ψήφου του.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Παντελής Κασιδόκωστας από τη θέση του αντιδημάρχου μάλιστα τον Ιούλιο του 2018 υπερψήφισε (είπε “ναι” δηλαδή) στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ίδιου ακριβώς έργου, που περιελάμβανε το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών παρεμβάσεων που εξειδικεύτηκαν τώρα στη σύγχρονη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Άλλωστε, η ανάπλαση της μαρίνας του Αστέρα ήταν ένα έργο γνωστό και μη εξαιρετέο κατά τον προεκλογικό διάλογο του 2019, με τη διοίκηση Κωνσταντέλλου να μην έχει κρύψει (αντίθετα να προβάλει) τη στήριξή της σε αυτό. Μια στάση που τουλάχιστον στη Βουλιαγμένη επιβραβεύτηκε εκλογικά με το 71% των ψήφων.
Όσο για την “κληρονομιά Γρηγόρη Κασιδόκωστα” που επικαλούνται κάποιοι μιας και ο ίδιος δυσκολεύεται σήμερα για λόγους υγείας να τους διαψεύσει, καλό είναι να υπενθυμιστεί ότι ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όσο και ο γιος του, Πάρις, μετείχαν στη διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης που διαχειρίζεται τη μαρίνα και τουλάχιστον ο νεότερος Κασιδόκωστας, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζει αναφανδόν και ενεργά όλο το σχέδιο της επένδυσης στη χερσόνησο και τη μαρίνα ειδικότερα.

