Μοιραστείτε το
Να ακυρώσει εν τη γενέσει της, προτού καν φτάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ή στις δικαστικές αίθουσες, την απόφαση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για εκ νέου επιβολή απαλλοτρίωσης στα εκκλησιαστικά ακίνητα της Βουλιαγμένης επιχειρεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Με προσφυγή που κατέθεσε στις 13 Αυγούστου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητά την ακύρωση της ιστορικής απόφασης με αριθμό 199/2021 που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου.
Στο εκτενέστατο σκεπτικό που αναπτύσσει ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας παρατίθεται το ιστορικό των οικοπέδων που δέσμευσαν προς απαλλοτρίωση οι πρώην Δήμαρχοι Βουλιαγμένης, Πατρίκιος Καραγεώργος και Γρηγόρης Κασιδόκωστας και σήμερα ζητά την προστασία τους από τη δόμηση ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με μια νέα νομική προσέγγιση.
Κατά την άποψη της Εκκλησίας, ο «Δήμος παρανόμησε και δεν συμμορφώθηκε στις δικαστικές αποφάσεις» του 2001 που κατέστησαν τα επίμαχα 288,7 στρέμματα στο κέντρο της Βουλιαγμένης άμεσα οικοδομήσιμα. Κατά το ίδιο σκεπτικό, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ακυρωθεί επειδή πρώτον, δεν γίνεται αιτιολόγηση της «σοβαρής πολεοδομικής ανάγκης» που εξυπηρετεί η απαλλοτρίωση των ακινήτων και δεύτερον, επειδή δεν εγγράφεται στον προϋπολογισμό πίστωση για την αποζημίωσή τους. Η ανάγκη για προστασία της φυσιογνωμίας της πόλης από την περαιτέρω δόμηση, όπως προβάλλεται τεκμηριωμένα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποσιωπάται πλήρως με κεντρικό ζητούμενο από πλευράς Εκκλησίας να εξαντλήσει τα οικοδομικά της δικαιώματα πάνω στην ιδιοκτησία της.
Οι νομικοί της Εκκλησίας, όπως είναι αναμενόμενο, αγκιστρώνονται στην υπάρχουσα νομοθεσία περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, προσπαθώντας να αποδομήσουν το κεντρικό επιχείρημα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που επικαλείται σήμερα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και το οποίο επεξεργάστηκαν οι καθηγητές της Νομικής, Γλυκερία Σιούτη και Χαράλαμπος Χρυσανθάκης.
Από τις 48 σελίδες της προσφυγής ξεχωρίζει για την προκλητικότητά της η θέση ότι οι διαδοχικές τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της Βουλιαγμένης μετά το 1951, με τις οποίες η Εκκλησία έγινε αυτόματα κυρία νέων οικοδομήσιμων εκτάσεων επιφάνειας 562 στρεμμάτων, «δεν ήταν προς όφελος της Εκκλησίας». Όπως επίσης και η θέση ότι τα επίμαχα προς απαλλοτρίωση οικόπεδα «δεν πρόκειται για δάση ή δασικές εκτάσεις», μολονότι η πραγματικότητα και εμπεριστατωμένη μελέτη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος –για το μεγαλύτερο ποσοστό τους– δείχνει το αντίθετο.
Κατακρίνει τον Δήμο, όχι την Εκκλησία ο Δημήτρης Δαβάκης
Εκτός από την προσφυγή, η ηγεσία της Εκκλησίας ή κύκλοι της αντέδρασαν και με έναν πλάγιο τρόπο. Με δύο ανώνυμα άρθρα στις 25 Ιουλίου και τις 16 Αυγούστου σε μια περιθωριακής αναγνωσιμότητας και εντελώς ανώνυμη ιστοσελίδα τα οποία όμως αναδημοσιεύτηκαν αμέσως σε μεγάλης αναγνωσιμότητας ιστοσελίδες εκκλησιαστικών ειδήσεων, υποστηρίχθηκε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνιστά «δήμευση της περιουσίας» της Εκκλησίας και «αρπαγή». Ο ανώνυμος συντάκτης καταφερόταν εναντίον του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με χλευαστική φρασεολογία και υποστηρίχθηκε ότι σηκώνει «πολλή σκόνη» για να πείσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου «να γίνουν θύτες ληστρικής επίθεσης». Χρησιμοποιώντας τέλος ένα καταφανώς κατασκευασμένο σενάριο, άφηνε μέσω ερωτημάτων να διαφανεί ότι υπάρχει κάποιος αφανής χρηματοδότης της κίνησης αυτής του Δήμου.
Το «θλιβερό» της υπόθεσης, όπως το χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ήταν ότι αυτούσια την επιχειρηματολογία του ανώνυμου συντάκτη υιοθέτησε ο Δημήτρης Δαβάκης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Ιουλίου, όχι απλώς διαβάζοντας σχεδόν ολόκληρο το πρώτο άρθρο υπό τη μορφή ερώτησης προς τον Δήμαρχο, αλλά εμφανίζοντας και ως δικά του ερωτήματα τις εμφανώς άτοπες θέσεις του κειμένου. Εκτός από την επανάληψη των διατυπωθέντων στο ανώνυμο άρθρο θέσεων, ο ίδιος απέφυγε εκ νέου να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης ή τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης των 288 στρεμμάτων ώστε να αξιοποιηθούν οικοδομικά από την Εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστορική συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, οι σύμβουλοι της παράταξης Δαβάκη καταψήφισαν (με «λευκό») την πρόταση Κωνσταντέλλου, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής απουσίαζε σε διακοπές.
«Διακατέχεστε από το σύνδρομο του Νέρωνα, ποντάρετε στην αποτυχία της πόλης ως το μόνο μέσο που έχετε για να ξεφορτωθείτε τον Κωνσταντέλλο», ήταν η απάντηση του Δημάρχου που καταλόγισε στον Δημήτρη Δαβάκη ότι προσπαθεί να «δοξαστεί κρυπτόμενος». «Θέλετε να αποδεσμεύσουμε τις εκτάσεις κύριε Δαβάκη, να δώσουμε χρήσεις γης, οικοδομικές γραμμές και συντελεστές; Αν αυτή είναι η άποψή σας, πείτε το μας να ξέρουμε πού θα σας κατατάξουμε, διότι η ιστορία γράφεται για όλους μας αυτές τις μέρες», τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Ο Δήμαρχος απάντησε επίσης επί της ουσίας στους ισχυρισμούς του ανώνυμου αρθρογράφου ότι οι δαπάνες για τη νομική και τεχνική υποστήριξη που έχει ο Δήμος στην υπόθεση είναι όλες αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων και αναρτημένες στη «Διαύγεια», ενώ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «λιβελογράφημα» που «βρίθει ανακριβειών και ψεμάτων».
«Κάνουμε ό,τι και οι προκάτοχοί μας, ο Καραγεώργος και ο Κασιδόκωστας. Η Εκκλησία δεν έχει παραχωρήσει ούτε εκατοστό οικοδομήσιμου χώρου, όπως γράφει ψευδώς ο ανώνυμος συντάκτης. Είναι ιερή μας υποχρέωση να αντισταθούμε, θα δώσουμε αυτή τη μάχη εξαντλώντας την έννομη τάξη, εθνική και υπερεθνική. Η στάση σας κύριε Δαβάκη εκτός από κατακριτέα είναι και επικίνδυνη. Συγχαίρω τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, παρά τις διαφορές μας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία περίοδο το νομικό επιτελείο του Δήμου διευρύνθηκε περαιτέρω με συμμετοχή δύο ακόμη καθηγητών.