Το ΕΛΚΕΘΕ περιβαλλοντικός σύμβουλος για τη νέα μαρίνα Βουλιαγμένης

Το ΕΛΚΕΘΕ περιβαλλοντικός σύμβουλος για τη νέα μαρίνα Βουλιαγμένης

Την περιβαλλοντική διασφάλιση ενός σημαντικού έργου στον όρμο της Βουλιαγμένης προωθεί η διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, αναθέτοντας στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) την εποπτεία της αναβάθμισης που θα γίνει στη μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν ήδη συνάψει τη σχετική συμφωνία με την οποία το έμπειρο ΕΛΚΕΘΕ θα αναλάβει τη διαχείριση και πιστοποίηση των βυθοκορημάτων (τα προϊόντα των θαλάσσιων εκσκαφών) αλλά και τη συνολική επίβλεψη όποιων περιβαλλοντικών θεμάτων προκύψουν.

tspg

Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας ανεξάρτητος κρατικός ερευνητικός οργανισμός με πολύ πλούσια εμπειρία και ερευνητές διεθνούς κύρους να το πλαισιώνουν. Η επιλογή του από τη διοίκηση του Αστέρα δείχνει αν μη τι άλλο την πρόθεσή της το έργο να πραγματοποιηθεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην περιοχή.

Στην επιλογή του ΕΛΚΕΘΕ άλλωστε πίεσε και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με τη δημοτική αρχή να ζητά να έχει αντικειμενική άποψη και παρέμβαση για την περίοδο της κατασκευής του έργου.

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η ακτομηχανική μελέτη για τη φάση λειτουργίας της νέας μαρίνας, που πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεικνύει ότι η επίδρασή της στις ακτές του όρμου Βουλιαγμένης θα είναι μηδενική.

Η συγκεκριμένη επιμέρους μελέτη, την οποία η υπεύθυνη μελετήτρια είχε εξαγγείλει κατά την παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, διερεύνησε με τα πιο αξιόπιστα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης τυχόν διαβρώσεις στις αμμώδεις ακτές του όρμου από τους νέους λιμενοβραχίονες σε βάθος 5ετίας. Σημειωτέον, ότι η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης ήταν προαιρετική από τη νομοθεσία, ωστόσο πλέον αποτελεί κομμάτι της (ΜΠΕ) του έργου.