Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Εντάσεις και διαφωνίες εισέπραξε από τη διαβούλευση ο Κωνσταντέλλος

Μια σημαντική στιγμή της τοπικής δημοκρατίας ολοκληρώθηκε χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στις δύο άτυπες διαδικασίες διαβούλευσης, την Τρίτη 6 και την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, πλήθος δημοτών γέμισε το Δημαρχείο της Βούλας συζητώντας ανοιχτά με τη δημοτική αρχή 8 μελέτες τεχνικών έργων που θα οδηγήσουν σε ισάριθμα μεγάλα έργα στις τρεις πόλεις.

Παρόλο που η διαδικασία και οι απόψεις που ακούστηκαν δεν δεσμεύουν τη δημοτική αρχή στις αποφάσεις που θα λάβει, πρέπει να πιστωθεί στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο η πρωτοβουλία αυτή για το άνοιγμα του διαλόγου η οποία επέτρεψε σε όλες τις απόψεις να ακουστούν και να καταγραφούν σε ένα πρώτο επίπεδο.

Ένταση, προφορικοί διαξιφισμοί και σημαντικές διαφωνίες χαρακτήρισαν πάντως τις δύο αυτές μεγάλες συζητήσεις. Κοινώς, ο δήμαρχος “τα άκουσε” για πολλές από τις πρωτοβουλίες του. Σε κάποιες περιπτώσεις η βεβαιότητά του έδειξε να κλονίζεται.

Κατά τη συζήτηση της ενιαίας Κυκλοφοριακής Μελέτης του Δήμου (περισσότερα εδώ) συμμετείχαν και οι περισσότεροι κάτοικοι, εκφράζοντας πλήθος επιμέρους παρατηρήσεων.

Ξεχώρισε φυσικά η τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και προέδρου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βάρκιζας, Λυδίας Αργυροπούλου, που διαφώνησε με μια σειρά προτάσεων μονοδρόμησης στη Βάρκιζα, τη Μηλαδέζα και τον Ασύρματο.

Η ανάπλαση της εισόδου του Ασκληπιείου Βούλας ήταν και από τις πιο έντονες στιγμές αυτής της διαδικασίας, καθώς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστησαν και πήραν το λόγο άνθρωποι του νοσοκομείου που εξέφρασαν σε πολύ έντονους τόνους την αντίθεσή τους στα σχέδια της δημοτικής αρχής (περισσότερα για το θέμα εδώ).

Σημαντική στιγμή της συζήτησης η τοποθέτηση του πρώην διοικητή του Ασκληπιείου, Ηρακλή Καραγεώργου, ο οποίος έκανε λόγο για “δομικό λάθος” της μελέτης, ζητώντας να μην πειραχθεί το νοσοκομείο με τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου.

Σημαντικές διαφωνίες κατοίκων και επαγγελματιών διατυπώθηκαν και κατά την παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Βουλιαγμένης (περισσότερα εδώ). Τόσο οι μελετητές, όσο και η δημοτική αρχή έδειξαν να καταγράφουν τις εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις που έκαναν κάτοικοι σχετικά με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη νέα πλατεία, αλλά και το χρώμα τους.

Η είδηση που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη προμελέτης για κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει το πάρκινγκ της πλαζ του ΕΟΤ με την πλατεία της Βουλιαγμένης (στην περιοχή του ηρώου). Τα σχέδια που παρουσίασε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δείχνουν μια κρεμαστή, αναρτημένη γέφυρα από ένα τόξο.

Μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής προκάλεσε η συζήτηση για την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στη Μηλαδέζα Βάρης. Οι δημότες διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα ότι η οικοδόμηση ενός τέτοιου όγκου σε μια συνοικία που έχει ήδη το κλειστό γυμναστήριο και καθόλου χώρους στάθμευσης, θα δημιουργήσει ασφυξία.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε αιφνιδιασμένος από τις αντιρρήσεις των κατοίκων που επανειλημμένα τον κάλεσαν να επισκεφτεί τα σπίτια τους ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.

Σημαντικές αντιρρήσεις τόσο στις  τεχνικές λεπτομέρειες της μελέτης, όσο και στην πρόθεση αλλαγής του status quo εκφράστηκαν και στη συζήτηση για την κατασκευή νέου Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου στη θέση του σημερινού Νηπιαγωγείου Βουλιαγμένης. Κατά τη διαβούλευση τοποθετήθηκαν γονείς παιδιών, η νηπιαγωγός, αλλά και καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, που τόνισαν τη σημασία διατήρησης του υφιστάμενου κτηρίου (για το θέμα περισσότερα εδώ).

Στο τέλος της συζήτησης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι μελετώνται άλλες λύσεις για τη στέγαση του Παιδικού Σταθμού και ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μια εναλλακτική που επιθυμεί να υπάρχει διαθέσιμη στο συρτάρι.

Οι διαδικασίες αποδείχτηκαν μακρόσυρτες και πολύ κουραστικές για τους περισσότερους, καθώς οι τελευταίες μελέτες κάθε συζήτησης συζητούνταν σε απαγορευτική ώρα, μετά τα μεσάνυχτα. Όλη τη διαχείριση της συζήτησης την είχε “πάνω του” ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που δεν φημίζεται για τη λακωνικότητά του κατά τις τοποθετήσεις του.

Ολόκληρες οι διαδικασίες διαβούλευσης αναρτώνται σταδιακά στο κανάλι του Δήμου στο Youtube, ενώ τα υλικά της διαβούλευσης υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement