Απειλεί τα Νότια Προάστια η πυρκαγιά του Υμηττού (συνεχής ενημέρωση)

Απειλεί τα Νότια Προάστια η πυρκαγιά του Υμηττού (συνεχής ενημέρωση)

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα το πύρινο μέτωπο του Υμηττού. Η φωτιά ξεκίνησε από το Βύρωνα (μεταξύ του νεκροταφείου και της λεωφόρου Κατεχάκη ) και επεκτάθηκε έως την Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή επιχειρούν πάνω από 30 πυροσβέστες με περισσότερα από 10 οχήματα ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 ελικόπτερα και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Στη μάχη βρίσκονται και εκατοντάδες εθελοντές, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν αρκούν.

Διαρκείς είναι οι αναζωπυρώσεις στα Αστυνομικά Ηλιούπολης,  Ενα μέτωπο της φωτιάς προσέγγισε σε απόσταση 20 μέτρων τα σπίτια στην περιοχή της Αργυρούπολης και κατευθύνεται προς την Ανω Γλυφάδα

Αυτή τη στιγμή όπως γράφει το Πρώτο Θέμα δεν κινδυνεύουν σπίτια, σύμφωνα με την πυροσβεστική, γιατί ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και το μέτωπο ανεβαίνει προς το βουνό. Ωστόσο έχει καεί ήδη τουλάχιστον ένα σπίτι και μία ταβέρνα στην περιοχή του Καρέα.

Συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεσή της 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Οι πυκνοί καπνοί, αλλά και οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στη περιοχή (6-7 μποφόρ) δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενώ οι επιτελείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν επακριβώς το μέγεθος του πύρινου μετώπου.

Η κάπνα έχει καλύψει τα νότια προάστια: Ελληνικό-Αργυρούπολη-Άνω Γλυφάδα. Ο καπνός έφτασε Βούλα και καλύπτει μέρος της Βουλιαγμένης. 

Σε επιφυλακή η Γλυφάδα. Διαβάστε την έκκληση του δημάρχου!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για την εξέλιξη των πυρκαιών. Τώρα κατευθύνεται προς τον Καρέα.

Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σπίτια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έλεγαν πως οι επίγειες δυνάμεις έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα «φραγμό» για να μπει η φωτιά στις κατοικημένες περιοχές ενώ οι εναέριες δυνάμεις να την περιορίσουν προτού επεκταθεί και στο υπόλοιπο μέρος του ορεινού όγκου.

Ή φωτιά στον Υμηττό, όπως φαίνεται από τη Βούλα. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά!

Ή φωτιά στον Υμηττό, όπως φαίνεται από τη Βούλα. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά!

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, όπου βρίσκονται 40 μοναχές Επιπλέον τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής θα εξετάσουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά προήλθε από εμπρησμό ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι ακούστηκαν και εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια σε εναέρια μέσα από Γαλλία και Ιταλία.

Βούλα τώρα (via @SMantzaridis)

Στην περιοχή του Καρέα έφτασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης Υπό έλεγχο βρίσκεται και πύρινο μέτωπο στο Κορωπί όπου ξέσπασε σε έκταση με πεύκα και ελιές. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Φωτ. από την έκταση της πυρκαγιάς στον Υμηττό:

Ενας 58χρονος νεκρός στη Λακωνία Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για 58χρονο που είχε φτάσει στο χωριό του, στο Λάχι. Ηταν στο εξοχικό του σπίτι, στο Λάχι, σύμφωνα με τον Σκάι, και μετέβη στο Κέντρο Υγείας, εμφανώς ταραγμένος και στενοχωρημένος, και εκεί κατέπεσε. Εγινε τρεις φορές προσπάθεια να τον επαναφέρουν, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.