Μια κίνηση στην σκακιέρα που ακόμη δεν κρίνει την παρτίδα, μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και των επιχειρηματιών που προτίθενται να εκμεταλλευτούν το νησάκι της Υδρούσας, έκανε ο Δήμαρχος των 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, και την εξουσιοδότηση που πήραν οι υπηρεσίες του Δήμου, ελήφθη απόφαση “προσωρινής σφράγισης της εγκατάστασης στην Υδρούσα για ένα χρόνο, η οποία πρέπει να εκτελεστεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες“, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου, που εκδόθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015.
Ο λόγος για την υποδομή ακτής κολύμβησης που δημιουργήθηκε πρόσφατα [περισσότερα εδώ], με την τοποθέτηση 78 ξύλινων ομπρελών και την προμήθεια καθισμάτων. Κατά τον Δήμο, που επικαλέστηκε την πάγια επιχειρηματολογία πλήθους φορέων της περιοχής, “η διαπιστωθείσα χρήση αντίκειται των διατάξεων περί χρήσεων γης που ισχύουν στην περιοχή, η οποία είναι περιοχή απόλυτης προστασίας με το ΠΔ 254/04 αλλά και σχετικής απόφασης του ΣτΕ”.
Ανοιχτά είναι ακόμη τα ζητήματα του πλωτού μπαρ που προτίθενται να εγκαταστήσουν οι επιχειρηματίες για την εξυπηρέτηση των λουομένων αλλά και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Γλυφάδα, η οποία απαιτεί κάποιου τύπου λιμενική εγκατάσταση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης,
Δεν τους τελειώσαμε. Τους στριμώξαμε. Κατάλαβαν ότι δεν χωρατεύουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τα όπλα.
Η έκθεση του ιστορικού πεπραγμένων που ανέπτυξε ο δήμαρχος των 3Β στους δημοτικούς συμβούλους ξεκίνησε από τις 24 Απριλίου 2015, όταν και πραγματοποιήθηκε γραπτό αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση της παραλίας της Υδρούσας στον Δήμο. Όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ακολούθησε ένα μπαράζ συναντήσεων με υψηλά και μεσαία κυβερνητικά στελέχη, στα οποία η δημοτική διοίκηση επέδωσε υπομνήματα, αναπτύσσοντας το ιστορικό της περίεργης αυτής υπόθεσης.
Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται κατά τα λεγόμενα του δημάρχου ήδη υπό διερεύνηση, ενώ συνολικά ο “φάκελος Υδρούσα” όπως δήλωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ελεγχθούν όλα τα όργανα της δημόσιας διοίκησης “που ενήργησαν κατά παράβαση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων”, όπως σημείωσε.
Σημαντικό στοιχείο που προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις δημοτικές υπηρεσίες είναι ότι μία εκ των εταιρειών με τίτλο “Υδρούσα Αναπτυξιακή” ως αντικείμενό της έχει τις “Υπηρεσίες σκαφών εκδρομών και περιηγήσεων θάλασσας, Υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων παραλιών (πλαζ), Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο, που βρίσκεται σε πλοίο“, σύμφωνα με τα σχετικά που ανέγνωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών [εδώ].
Κατά τον δήμαρχο,
οι χρήσεις αυτές παραπέμπουν στην πραγματική τους βούληση που είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και μεγάλης όχλησης χώρου διασκέδασης με κατανάλωση αλκοόλ.
Εύγλωττη ωστόσο ήταν η παραδοχή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας, με άλλα λόγια η παχυλή αποζημίωση των ιδιοκτητών με χρήματα του Δήμου για να αποτραπεί μία …παρανομία. Όπως είπε ο δήμαρχος, “τα χρήματα της απαλλοτρίωσης αξίζουν τον κόπο“, φράση που μάλλον σημαίνει ότι από “τελευταία επιλογή”, μάλλον η συγκεκριμένη κίνηση έχει ανέβει στην ιεράρχηση της δημοτικής διοίκησης.
Έκανε λόγο για αντικειμενική αξία 524.000 ευρώ η οποία όμως λόγω της σημερινής χρήσης του νησιού, έχει εκτιναχθεί στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά την εισήγηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου μίλησε μόνο ο Δημοσθένης Δόγκας [αναλυτικά η τοποθέτησή του εδώ]. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης εγκάλεσε τον δήμαρχο των 3Β για ολιγωρία και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ανάγκη διαφύλαξης της Υδρούσας δεν υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με τη νήσο Φλέβες, όπου η “Πόλη για να ζεις” προτείνει την εμπορική αξιοποίησή της.
Αυτή ήταν και μία από τις ειδήσεις της συνεδρίασης, καθώς ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παραδέχτηκε ότι στις προθέσεις του είναι η “αποστρατιωτικοποίηση” του νησιού Φλέβες που ανήκει σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των στελεχών της, για να γίνει “περιβαλλοντικό πάρκο για τα παιδιά μας”, στο πρότυπο προφανώς της σχεδιαζόμενης επένδυσης της Υδρούσας, την οποία κατά τα λεγόμενά του αντιστρατεύεται.
Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, απουσίαζε δικαιολογημένα από τη συνεδρίαση και δημοσιοποίησε τις θέσεις της παράταξής του γραπτά – εδώ αναλυτικά.
Ακόμη, ο δήμαρχος από μικροφώνου απείλησε ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβολής αυστηρών προστίμων.
Τέλος, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε επισήμως η συνδρομή του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για το θέμα της Υδρούσας.
Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του εν λόγω Επιμελητηρίου είναι η Σύμβουλος της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ, η οποία έχει βάλει τη σφραγίδα της στην περιοχή, καθώς είχε τη βασική ευθύνη για την ιστορική γνωμοδότηση του 1995 του ΣτΕ [αναλυτικά εδώ] με την οποία προστατεύθηκε από καταστροφικές χρήσεις η Λίμνη Βουλιαγμένης (και την οποία σήμερα αγνοεί επιδεικτικά η διοίκηση Κωνσταντέλλου, σπονσοράροντας συναυλίες).