Τις κεντρικές περιοχές της Αθήνας θα εξυπηρετήσει η γραμμή 4 του μετρό, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2015, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοϊδης.
Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής θα ξεκινήσει από το Αλσος Βεΐκου και θα καταλήξει στο Γουδή, περνώντας από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και του Ζωγράφου. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν οι πόροι θα εξασφαλιστούν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (800 εκατ. ευρώ) και από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020.
Ωστόσο, καθώς πρόκειται για τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, αναμένεται ότι η διαδρομή του Μετροπόντικα δεν θα είναι σπαρμένη με ροδοπέταλα και οι καθυστερήσεις θα είναι αναπόφευκτες. Υπομονή λοιπόν!
Πολλές υποσχέσεις και ακόμα περισσότερες εκκρεμότητες
Πολλά θολά σημεία περιλάμβανε η συνέντευξη Τύπου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη νέα γραμμή του μετρό, επέκταση της γραμμής 4 που θα ξεκινά από το άλσος Γαλατσίου, αλλά επιμηκύνθηκε κατά πέντε σταθμούς και σε πρώτη φάση προβλέπεται να τερματίζει στου Γουδή.
«Οι αυτοκινητόδρομοι “έφαγαν” το μετρό της Αθήνας», ομολόγησε ο υπουργός Υποδομών, που υποστήριξε ότι «στη δίνη της κρίσης είχαν ξεχαστεί τα έργα» και πρόσθεσε ότι «κυνηγάμε τον χαμένο χρόνο».
Η δημοπράτηση των έργων θα γίνει σε δύο φάσεις. Τον Δεκέμβριο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά οι οικονομικές προσφορές που θα καθορίσουν τον ανάδοχο προγραμματίζονται για το ερχόμενο φθινόπωρο. Η κατασκευή προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2016 και να διαρκέσει επτά χρόνια, οπότε με το πιο αισιόδοξο σενάριο η γραμμή θα δοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του 2022. Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία 500 εκατ. θα εξασφαλιστούν από το ΣΕΣ 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή.
Όχι σε ιδιωτικά κεφάλαια
Τα υπόλοιπα κονδύλια θα εξασφαλιστούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά οι συζητήσεις για τη χορήγηση του δανείου δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κατηγορηματικός ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο ότι η χρηματοδότηση των έργων του μετρό θα γίνει αποκλειστικά από δημόσιους πόρους, βάζοντας τέλος στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για είσοδο ιδιωτών στο μετρό και την προώθηση των έργων κατά τα πρότυπα των αυτοκινητόδρομων.
Και η Γλυφάδα κύριε;
Από τη δεκαετία του 1990 υπάρχει στο τραπέζι η πολυθρύλητη επέκταση της κόκκινης γραμμής 2 από το Ελληνικό στη Γλυφάδα. Το σχέδιο Χρυσοχοϊδη δεν την περιλαμβάνει ούτε υπήρξε κάποια ενημέρωση για την τύχη της παρά το γεγονός ότι η σύνδεση της Νότιας Αθήνας με το κέντρο παραμένει προβληματική. Ο σχεδιασμός για την επέκταση ήταν να έχει μήκος περίπου μόλις 3 χιλιόμετρα (όταν η επέκταση της γραμμής 4 θα έχει μήκος 11,9 χλμ) και να διαθέτει 2 σταθμούς με προσωρινές ονομασίες Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα.
Πάντως μέχρι πρόσφατα υπήρχαν δύο σενάρια: στο πρώτο, η γραμμή συνεχίζει κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με έναν σταθμό λίγο πριν από το γκολφ και μετά στρίβει προς τη θάλασσα, με τερματικό σταθμό στην κεντρική πλατεία. Στο δεύτερο σενάριο, η γραμμή ανηφορίζει προς την Ανω Γλυφάδα (πρώτος σταθμός), κατόπιν επιστρέφει στο γκολφ (δεύτερος σταθμός) και καταλήγει στην πλατεία της Γλυφάδας.. Το σχέδιο ήταν να συναντήσει το Μετρό στη Γλυφάδα το τραμ και έτσι να κλειδώσει ακόμα έναν δακτύλιο μέσων σταθερής τροχιάς.
Παρόντες οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής και Γαλατσίου
Στη συνέντευξη Τύπου του Χρυσοχοϊδη ήταν παρόντες οι δήμαρχοι Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής και Γαλατσίου, αφού το υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται σε διάλογο με τις τοπικές αρχές.
«Τα έργα θα δυσκολέψουν τη ζωή μας στη φάση κατασκευής, αλλά όταν θα τελειώσουν θα εξυπηρετούν περιοχές που σήμερα δεν έχουν μετρό», τόνισε ο Γ. Καμίνης.
14 νέοι σταθμοί
Η νέα γραμμή μήκους 11,9 χλμ. θα κατασκευαστεί με τη βοήθεια μετροπόντικα, ενώ οι 14 σταθμοί θα συνδυαστούν με έργα ανάπλασης σε γειτονικές περιοχές. Πέντε από αυτούς θα συνδέονται με ισάριθμους σταθμούς του υπάρχοντος δικτύου του μετρό και του Ηλεκτρικού. Οι 17 νέοι συρμοί θα κινούνται χωρίς οδηγό, σύστημα που έχει δοκιμαστεί χωρίς παρενέργειες στους επιβάτες σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, ενώ θα διαθέτει κλειστές αποβάθρες με ανοίγματα που θα «κουμπώνουν» με τις πόρτες των βαγονιών.
Θα διαθέτει νέο κέντρο ελέγχου που θα κατασκευαστεί στα Σεπόλια, όπου προβλέπεται να μεταφερθούν και τα σημερινά κεντρικά του συστήματος που λειτουργεί στο Σύνταγμα.
