Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Νέος θρίαμβος Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με 72%

Ποιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι προηγούνται

Νέα μεγάλη νίκη η οποία όμως σφραγίστηκε από το μεγάλο ποσοστό αποχής πέτυχε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, κατορθώνοντας ξανά να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με το ποσοστό του 71,57%.

Η διαφορά της πρώτης παράταξης με τις υπόλοιπες είναι ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των εκλογών, όπως και η χαμηλή συμμετοχή. Η παράταξη Κωνσταντέλλου έλαβε 14.427 ψήφους και η δεύτερη έμεινε πίσω με 1.704. Η μεν διοικούσα παράταξη Κωνσταντέλλου καταλαμβάνει 25 έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δε παρατάξεις της μειοψηφίας θα περιοριστούν σε 3 έδρες (Δαβάκης, Σαραντάκου) και 2 έδρες (Σερίφης και Ματόπουλος).

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ισχνή. Από τους 45.125 εγγεγραμμένους, συμμετείχαν μόλις οι 20.178 εκλογείς. Στις εκλογές του 2019 υπήρχε μικρότερο εκλογικό σώμα (42.187) και μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο σε απόλυτο αριθμό (26.296) όσο φυσικά και σε ποσοστό (62,33%).

Στη θέση της μείζονος μειοψηφίας αναδείχθηκε και πάλι το Κύμα Ενωμένων Πολιτών του Δημήτρη Δαβάκη με 8,45%. Η νέα παράταξη της Κλαίρης Σαραντάκου εισήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο τρίτη με 7,34% και 1.479 ψήφους.

Στις παρατάξεις της Αριστεράς σημειώθηκε μια μικρή ανατροπή καθώς ο Βαγγέλης Σερίφης της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε για λίγες ψήφους τέταρτος 7,27% και 1.466 ψήφους, αφήνοντας τελευταίο τον Θάνο Ματόπουλο με 5,36% και 1.081 ψήφους.

Η τελική κάρτα αποτελεσμάτων από το ΥΠΕΣ

Η βραδιά των εκλογών πάντως κύλησε ως θρίλερ για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως προς τη σειρά κατάταξής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα ως τις 9.15 μ.μ. έφεραν την Κλαίρη Σαραντάκου δεύτερη, εικόνα που ανατράπηκε μετά τις 9.30 μ.μ. Για ένα μεγάλο διάστημα ως τις 00.30 της επομένης ο Βαγγέλης Σερίφης είχε την τρίτη θέση. Η τελική κατάταξη αποκρυσταλλώθηκε μετά τη 1 π.μ.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει την παρακάτω διάρθρωση:

Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι

Με τα πρώτα πρόχειρα στοιχεία από την καταμέτρηση της σταυροδοσίας και χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμη η κατανομή των εδρών μεταξύ των τριών δημοτικών ενοτήτων ανά παρατάξεις, η εικόνα για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η ακόλουθη (τα παρακάτω ονόματα δεν συνιστούν επουδενί ανακοίνωση εκλεγμένων συμβούλων ούτε υποκαθιστούν την ανακήρυξη του Πρωτοδικείου, αλλά δίνονται μόνο ενδεικτικά για ενημερωτικούς λόγους):

Για την παράταξη Κωνσταντέλλου στη Βάρη προηγούνται οι εξής 8:

Βάσης Νίκος, Σουτόγλου Δήμητρα, Παπαμιχαήλ Βασίλης, Κανέλλου Μαίρη, Μπραϊμνιώτη Μαρία, Καρράς Δημήτρης, Αργυρουδάκης Λευτέρης, Σφέτσας Κώστας.

Για την παράταξη Κωνσταντέλλου στη Βούλα προηγούνται οι εξής 14:

Βαμβασάκης Δημοσθένης, Σφήκα Βίκυ, Καραγιάν Νανά, Σωτηρόπουλος Παναγιώτης, Ανδριόπουλος Μιχάλης, Γεωργιάκος Δημήτρης, Μπιρμπίλη Κατερίνα, Κουσαθανάς Αντώνης, Ψαλλίδας Νίκος, Σταμπελου Κατερίνα, Λέχτινεν Τέμου, Νικηφοράκη Μίμα, Ρουσσάκης Μίμης, Κοντονής Διονύσης.

Για την παράταξη Κωνσταντέλλου στη Βουλιαγμένης προηγούνται οι εξής 2:

Φουρναράκη Μαίρη, Γεωργουλόπουλος Διονύσης.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις θα εκλέξουν ως δημοτικούς συμβούλους αρχικά τους επικεφαλής τους: Δημήτρης Δαβάκης, Κλαίρη Σαραντάκου, Βαγγέλης Σερίφης και Θάνος Ματόπουλος.

Η κατανομή των υπόλοιπων εδρών (την οποία θα ανακοινώσει το Πρωτοδικείο) εξαρτάται από τα επιμέρους αποτελέσματα σε κάθε εκλογική περιφέρεια και τον συσχετισμό μεταξύ τους. Οι παρακάτω υποψήφιοι έχουν πιθανότητες να εκλεγούν (όχι όλοι):

Από την παράταξη Δαβάκη πρώτευσαν οι Χρήστος Βελησσάριος (Βάρη), Ιωάννα Δόγκα (Βούλα) και Θάλεια Λιγούρα (Βουλιαγμένη).

Από την παράταξη Σαραντάκου πρώτευσαν οι Ελισάβετ Νικολαΐδου (Βάρη), Δημήτρης Μπελετσιώτης (Βούλα) και Άννα Λεντή (Βουλιαγμένη).

Από την παράταξη Σερίφη πρώτευσαν οι Σοφία Νικηφορίδου (Βάρη), Σοφία Ηλιοπούλου (Βούλα) και Κωνσταντίνος Βαγενάς (Βουλιαγμένη).

Τέλος από την παράταξη Ματόπουλου πρώτευσαν οι Ανθή Βέλλη (Βάρη), Γιώργος Κότσαλος (Βούλα), Κώστας Δέδες (Βουλιαγμένη).

Τα τοπικά συμβούλια

Στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βάρης από την παράταξη Κωνσταντέλλου προηγείται με διαφορά ο Παναγιώτης Παππάς και ακολουθούν οι εξής 6 υποψήφιοι: Απόστολος Βασιλάκης, Ρέα Παπαμιχάλη, Βασίλης Λανάρης, Μαρία Καλαμαρίδου, Λιλή Σκούρτη και Παντελής Τσολομύτης.

Στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βούλας από την παράταξη Κωνσταντέλλου προηγείται ο Νίκος Μακρής και ακολουθούν οι εξής 6 υποψήφιοι: Βασίλης Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Τάσος Ζησάκης, Γιώργος Μάριος Χαιρετάκης, Στέλιος Κλήμης και Φίλιππος Ζερβός.

Στο συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης από την παράταξη Κωνσταντέλλου προηγείται η Λιάνα Σκουλάξενου και ακολουθούν οι εξής 2 υποψήφιοι: Δημήτρης Κακογιαννάκος και Χρήστος Λουιζίδης.

Και σε αυτή την περίπτωση το Πρωτοδικείο θα κατανείμει έδρες αναλογικά με τη δύναμη κάθε συνδυασμού στην κάθε δημοτική ενότητα.

Επικαιροποίηση:

Το υπουργείο Εσωτερικών αναθεώρησε στις 10 Οκτωβρίου τον τρόπο κατανομής των εδρών μεταξύ των παρατάξεων, αφαιρώντας μια έδρα από την παράταξη Σαραντάκου και αποδίδοντάς την στην παράταξη Κωνσταντέλλου. Η νεότερη κατανομή εδρών δημοσιεύεται σε νέο άρθρο.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement