Πλένουν δρόμους των 3Β πυροσβεστικά οχήματα κατά την αντιπυρική περίοδο

Πλένουν δρόμους των 3Β πυροσβεστικά οχήματα κατά την αντιπυρική περίοδο

Και φέτος συνιχίζεται η άκρως αμφιλεγόμενη πρακτική του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να χρησιμοποιεί πυροσβεστικά οχήματα της Πολιτικής Προστασίας για πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Μολονότι έχουν ήδη ξεσπάσει πυρκαγιές εντός του Δήμου, συνειδητή επιλογή της διοίκησης είναι να βγάζει τακτικά οχήματα και προσωπικό της πολιτικής προστασίας από την επιφυλακή και να αναθέτει σε αυτούς καθήκοντα της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

tspg

Η επιλογή αυτή μάλιστα δεν κρύβεται. Aντιθέτως επιδεικνύεται με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε οι πολιτικοί υπεύθυνοι να δέχονται επαίνους για τη μέριμνά τους ως προς την καθαριότητα, από ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται.

Ενώ από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει επισήμως η Αντιπυρική Περίοδος, μια περίοδος αυξημένης ετοιμότητας για όλους τους φορείς της χώρας που εμπλέκονται στο κομμάτι της κατάσβεσης πυρκαγιών (σύμφωνα τουλάχιστον με τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) διαπιστώσαμε από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι:

Στις 10 Μαΐου 2017 όχημα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας έπλυνε το μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι:

Στις 18 Μαΐου 2017 όχημα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας έπλυνε το τρίγωνο στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου:

Στις 20 Ιουνίου 2017 όχημα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας έπλυνε την υπόγεια διάβαση στην πλαζ της Βουλιαγμένης:

Στις 23 Ιουνίου 2017 όχημα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας έπλυνε κομμάτι της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη:

Ενώ στις 20 Ιουνίου 2017 κάτοικος της περιοχής σχολίασε στο Facebook:

Τις τελευταίες μέρες στο Πανόραμα έχω συναντήσει σε διάφορα σημεία μια κόκκινη υδροφόρα που γράφει “ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ” και ρίχνουν νερό στο δρόμο! Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνουν, πέρα από το να πλυμμηρίζουν το δρόμο και να σπαταλάνε τόσο πολύ νερό! Προ ολίγου ήταν στη συμβολή Υμηττού & Προόδου. Το νερό που κατεβαίνει στην Προόδου είναι τόσο πολύ που δυσκολεύεσαι να διασχίσεις το δρόμο!“.

Έχει ενδιαφέρον η απάντηση που έδωσε ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, που έχει οριστεί από τον Δήμαρχο ως “Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Πυρασφάλειας του Δήμου”, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα στην Καθαριότητα: 

Ενώ παρακάτω στον ίδιο διάλογο ο κ. Σωτηρόπουλος παραδέχεται ότι τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου διαθέτουν τσουγκράνες, σακούλες και άλλα υλικά που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τον καθαρισμό των χώρων πριν ρίξουν νερό.

Φυσικά, ουδέποτε αυτοί οι άνθρωποι δεν θα άφηναν το πόστο τους στα Πυροφυλάκια για να καθαρίσουν πλατείες και πεζοδρόμια αν δεν ήταν υπάλληλοι που δέχονται εντολές και οδηγίες από πολιτικούς προϊσταμένους.

Καμία Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας, δεν θα έκανε ποτέ τέτοιο “χαμαλίκι” διακινδυνεύοντας την ώρα της λάντζας να ξεσπάσει πυρκαγιά και να βρεθούν χωρίς νερό και μακριά από το πόστο τους.

Διότι το νόημα της επιφυλακής στην Πυροσβεστική είναι η απόλυτη ετοιμότητα. Αν ο Δήμος δεν διαθέτει πλυστικά οχήματα και προσωπικό για την καθαριότητα, είναι οφθαλμοφανές λάθος να αφαιρεί υλικούς και ανθρώπινους πόρους από τη Δασοπυρόσβεση για να πετιέται νερό με πίεση σε πλακάκια και άσφαλτο.

Το θέμα αναδείξαμε για πρώτη φορά πέρσι και ζητήσαμε τη γνώμη του Δημάρχου Ηλιούπολης και προέδρου του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) Βασίλη Βαλασόπουλου, ο οποίος τόνισε με σαφήνεια ότι “αυτή η πρακτική απαγορεύεται”.

Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας προορίζονται αποκλειστικά για τις φωτιές και μόνο σε έκτακτες ανάγκες, όπως πλημμύρες και άλλες εξαιρετικές συνθήκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο”, πρόσθεσε.

Δείτε περισσότερα εδώ:

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Οχήματα για πυρόσβεση ή για …καθαριότητα;