Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Σε πόλεμο Δήμος και Εκκλησία για την καντίνα στα Λιμανάκια

Άλλο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Εκκλησίας της Ελλάδος με αντικείμενο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Περίπου στις 23 Μαΐου μια καντίνα καλυμμένη με καλάμια “φυτεύτηκε” από έναν γερανό στα Λιμανάκια.

Πρόκειται για ένα σημείο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο από το 2015 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (διευθυντής της οποίας από τότε μέχρι και σήμερα είναι ο νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος) προσπαθεί με κάθε τρόπο να εγκαταστήσει ένα αναψυκτήριο.

Ο Δήμος από το 2017 αρνείται να χορηγήσει άδεια στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, ο οποίος μίσθωσε το εν λόγω σημείο έναντι του μάλλον ευτελούς τιμήματος των 6.000 ευρώ το χρόνο. Κι αυτό επειδή το Προεδρικό Διάταγμα 254 του 2004 που καθορίζει της χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο απαγορεύει τη χρήση αυτή εκεί.

Δυστυχώς, τη θέση αυτή αμφισβητεί εντόνως η ηγεσία της Εκκλησίας που επιθυμεί να “φυτέψει” ανάλογες καντίνες σε διάφορα σημεία στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Και βρήκε με αρκετά περίεργο τρόπο από άλλους δημόσιους φορείς τις κατάλληλες εγκρίσεις για να κάνει το πρώτο βήμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του φορέα δηλαδή της κεντρικής διοίκησης που ελέγχει τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προ 5 μηνών και με μια απόφαση που προσπερνά την άρνηση του Δήμου, γνωστοποίησε την ίδρυση της επιχείρησης, λαμβάνοντας ηλεκτρονικά την πολυπόθητη “προέγκριση”.

Με εντολή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, εξειδικευμένοι νομικοί συνεργάτες ξεκίνησαν ήδη την προσβολή της εξέλιξης αυτής με όλα τα διαθέσιμα όπλα: Σκοπός σύμφωνα με πηγές της δημοτικής αρχής είναι να εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία, προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μη λειτουργήσει η επιχείρηση, καθώς δεν έχει ληφθεί μια σειρά από απαραίτητα μέτρα και εγκρίσεις. Προηγήθηκε αυτοψία των υπηρεσιών του Δήμου.

Κορυφαία στελέχη του Δήμου προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εξασφαλίζει έγγραφα και αποφάσεις σε χρόνους ρεκόρ, όταν οι δημοτικές υπηρεσίες χρειάζονται για τις ίδιες διαδικασίες πολλούς μήνες. Και βέβαια, είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι φορείς του Δημοσίου όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αντί να ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του Δήμου σε θέματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος και των ήπιων χρήσεων γης, τάσσονται με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την Εκκλησία εν προκειμένω…

Δείτε το πλήρες ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης εδώ:

Η Εκκλησία, ο Δήμος και μια καντίνα στα Λιμανάκια

(Φωτογραφίες: ΡΙΚΙΠ – Θάνος Ματόπουλος)

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement