Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Πώς εξαιρέθηκαν Φιλοθέη και Εκάλη από τον Οικοδομικό Κανονισμό

“Άρθρο ρουσφέτι” της Μαρέβας Μητσοτάκη αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Στυντακτών

Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για την εσπευσμένη φωτογραφική τροπολογία λίγο πριν κλείσει η Βουλή η οποία εξαίρεσε τη Φιλοθέη, την Εκάλη και το Ψυχικό από την ισχύ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που αφήνει τις νέες οικοδομές να παίρνουν κατ’ εξαίρεση ύψος δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών στις 18 Μαΐου με άρθρο του Άρη Χατζηγεωργίου.

Το θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και βέβαια η θέα νέων οικοδομών κυρίως στη Βούλα που λαμβάνουν έξτρα ορόφους δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους πολίτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, “το θέμα είχε ξεσπάσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με τροπολογία που συνέταξαν οι υπουργοί Επικρατείας, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης, και κατέθεσαν συνολικά 13 πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης στο τελευταίο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή. Συγκεκριμένο άρθρο της τροπολογίας εκείνης είχε τίτλο «Εξορθολογισμός της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής προστασίας ειδικότερων περιοχών» και παρέπεμπε σε Βασιλικό Διάταγμα της 20ής Ιουλίου 1968, που φέρει την υπογραφή του αντιβασιλέα της χούντας, Γ. Ζωιτάκη”.

Η εφημερίδα συνεχίζει:

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ΝΟΚ επιτρέπει στα κτίρια να κερδίζουν ύψος, εφόσον μειώσουν την κάλυψη των οικοπέδων, και εφαρμόζουν κάποια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, άρχισαν να ψηλώνουν οι οικοδομές και στις συγκεκριμένες περιοχές και αυτό προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων που δεν ήθελαν να εμφανιστούν πολυκατοικίες δίπλα στις επαύλεις.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού κινήθηκε δραστήρια, απευθυνόμενος αρχικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να εξασφαλίσει άπλετη στήριξη από τον αρμόδιο υφυπουργό, Ν. Ταγαρά, και τον γενικό γραμματέα, Θ. Μπακογιάννη.

Δεν δυσκολεύτηκε καθόλου, όμως, να παρακάμψει τις αντιδράσεις, καθώς διέθετε το «χρυσό κλειδί»: τη στήριξη της συζύγου του πρωθυπουργού, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη για το «δίκαιο αίτημα», καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης-Ψυχικού είναι πρόεδρος η Κλαίρη Σινανιώτη, παντρεμένη από το 2020 με τον ετεροθαλή αδελφό της Μαρέβας Μητσοτάκη, τον Τζώρτζη Παπαζήση.

Ετσι, μέσω της «Μητσοτάκης Α.Ε.», η «οικογένεια έγραψε… Ιστορία», η τροπολογία υπεγράφη ακόμη και από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και, σαν να μην έφτανε αυτό, «κόπηκε» από το Μαξίμου τελικά και η ρύθμιση που υποσχόταν ο υφυπουργός Ταγαράς για τα εκατοντάδες χιλιάδες «εκτός σχεδίου» οικόπεδα που έχασαν την αρτιότητά τους έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε με τον νόμο 5043/2023 και ο «αγώνας δικαιώθηκε» για Φιλοθέη-Ψυχικό αλλά και για την Εκάλη, που επωφελήθηκε από το γεγονός ότι το άρθρο παραπέμπει μόνο στην περίπτωση β’ του Βασιλικού Διατάγματος, όπου αναφέρονται ονομαστικά «αι περιοχαί των Κοινοτήτων Ψυχικού, Φιλοθέης και Εκάλης». Σημειώνεται ότι το ίδιο Διάταγμα εξαιρεί και άλλες περιοχές από την τότε προσαύξηση του ύψους των οικοδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τμήματα των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Σταμάτας, Δροσιάς, Πεντέλης, Χαϊδαρίου, Ηλιουπόλεως, Βουλιαγμένης, Βάρης και Βούλας.

Το άρθρο της εφημερίδας κλείνει με την απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις 10 Μαΐου 2023 με θέμα «Αμεση ανάγκη προστασίας των πόλεων με ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά από την υπέρβαση ύψους και συντελεστή δόμησης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (πολεοδομικά κίνητρα ΝΟΚ) και των ακόλουθων νομοθετικών πρωτοβουλιών».

Σε αυτό μεταξύ άλλων η ΚΕΔΕ ζητά:

Τη δέσμευση όλων των κομμάτων για: 1) Αμεση νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά, 2) άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας