Ταξίδι με τα τετράποδα: Τι ορίζει η νομοθεσία

Ταξίδι με τα τετράποδα: Τι ορίζει η νομοθεσία

Ο πιο καλοκαιρινός μήνας είναι εδώ και αν έχετε ξεκλέψει μερικές μέρες για να πάτε διακοπές, μπορείτε να πάρετε μαζί και τον τετράποδο φίλο σας με όποιο μέσο και αν ταξιδεύετε.

  • Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, καλό θα είναι το ζωάκι σας να είναι περιορισμένο είτε σε κλουβί μεταφοράς (επιβάλλεται για τις γάτες) είτε με ζώνη ασφαλείας (κυρίως για τους σκύλους) για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Μην αφήνετε το ζώο στο αυτοκίνητο αν κάνετε κάποια στάση, ακόμα κι αν έχετε ”λίγο ανοιχτά” τα παράθυρα. Κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία.
  • Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, μπορείτε να πάρετε το ζωάκι σας στην καμπίνα αν είναι μέχρι 8 κιλά (μαζί με το κλουβί του). Απαραίτητο είναι το ζώο να έχει microchip, ενημερωμένο το τελευταίο έτος το βιβλιάριο εμβολιασμών του και να έχετε κάνει κράτηση μαζί με το εισιτήριο σας για pet in cabin (υπάρχει και χρέωση, οπότε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε έγκαιρα με την αεροπορική εταιρεία). Αν το ζώο σας είναι μεγαλύτερο, θα ταξιδέψει cargo, στο χώρο αποσκευών που έχει οξυγόνο, με ανάλογη χρέωση.
  • Αν ταξιδεύετε με πλοίο, μπορείτε να έχετε το ζώακι σας μέσα στο κλουβί του (π.χ. ένα μικρόσωμο σκυλάκι ή μία γάτα) μαζί σας σε εσωτερικούς χώρους. Αν είναι μεγαλόσωμο πρέπει να ταξιδέψετε είτε στο κατάστρωμα, παρέα με το σκύλο σας που πρέπει να είναι δεμένος με το λουρί του και να φέρει φίμωτρο ή να τον αφήσετε στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά φιλοξενίας που οφείλει κάθε πλοίο να έχει, από τη νομοθεσία. Και εδώ απαιτείται microchip και βιβλιάριο αλλά δεν υπάρχει κόστος. Μία ακόμα επιλογή είναι να κλείσετε καμπίνα που δέχεται μαζί με εσάς και το ζώο σας (ειδικές pet cabins).
  • Αν ταξιδεύετε με ΚΤΕΛ, θα πρέπει να δείτε ποιά δρομολόγια δέχονται ζώα (καλέστε στην εταιρεία). Δεν υπάρχει χρέωση για τη μεταφορά του ζώου, το οποίο όμως μπορεί να είναι μέχρι 10 κιλά και μέσα σε κλουβάκι. Το ζώο ταξιδεύει μαζί σας στην καμπίνα και απαγορεύεται να μπει στο χώρο των αποσκευών. Πρέπει να έχει βιβλιάριο και microchip.
  • Αν ταξιδεύετε με τρένο θα πρέπει να ενημερωθείτε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ποιά καθορισμένα δρομολόγια αλλά και σε ποιό χώρο μπορεί να ταξιδέψει το ζώο σας, μαζί μ εσάς. Τα μικρόσωμα ζώα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλες τις αμαξοστοιχίες αν είναι σε κλουβί. Αν είναι εκτός κλουβιού, με το λουρί τους θα πρέπει να είναι στις καθορισμένες αμαξοστοιχίες. Πρέπει να έχουν τσιπ και βιβλιάριο αλλά δεν πληρώνουν εισιτήριο. ΟΜΩΣ: Τα μεγαλόσωμα σκυλιά ταξιδεύουν στις καθορισμένες αμαξοστοιχίες, με λουρί και φίμωτρο, πρέπει να έχουν τσιπ και βιβλιάριο και πληρώνουν το 50% του εισιτηρίου της β θέσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να πληρώσετε ολόκληρο διαμέρισμα για να μπείτε εσείς και ο σκύλος σας με άνεση.
  • Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο του ΟΑΣΑ, μετρό, τρένο κλπ. δυστυχώς ΔΕΝ μπορείτε να μπείτε σε αυτά τα μέσα με μεγαλόσωμο σκύλο. Μπορείτε να μεταφέρετε μικρόσωμα ζώα, μέσα σε κλουβί μεταφοράς και μόνο.

*Εξαίρεση για όλα τα μέσα αποτελούν οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ή ατόμων με άλλο κινητικό πρόβλημα, που μπαίνουν παντού, δίπλα στον ιδιοκτήτη τους, αρκεί να φορούν το λουρί τους ενώ ίσως ζητηθεί να φορέσουν φίμωτρο.

*Απαγορεύεται σε οποιοδήποτε μέσο το ταξίδι ασυνόδευτου ζώου.