Την κατ’ αρχήν έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ώστε να δρομολογήσει συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας για την αξιοποίηση της Σχολής Ευελπίδων στο πλαίσιο του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 ζήτησε και έλαβε κατά πλειοψηφία εξουσιοδότηση να υπογράψει ένα “πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας” με το Υπουργείο που αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Μολονότι τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μονοπώλησε το σχέδιο κατασκευής μονάδας (εργοστασίου) επεξεργασίας αποβλήτων, το πρωτόκολλο δεν περιέχει τους όρους αυτούς.
Προβλέπει άμεσα τη σύσταση μιας “Επιτροπής Στρατηγικής Συνεργασίας” η οποία θα επεξεργαστεί μια “σύμβαση σύμπραξης” αλλά και “σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού (master plan)”, με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.
Στόχος σύμφωνα με το “πρωτόκολλο” είναι η δημιουργία “στρατιωτικών – πολιτικών υποδομών περιβαλλοντικών εφαρμογών και λοιπών εγκαταστάσεων”. Προβλέπεται προθεσμία ενός έτους (με δυνατότητα παράτασης άλλων έξι μηνών) για την κατάθεση από τον Δήμο επιχειρησιακού σχεδίου που να προβλέπει τη χρηματοδότηση.
Δείτε όλο το κείμενο του Πρωτοκόλλου εδώ.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι, κυρίως από το Χέρωμα Βάρης, ενώ παρευρέθηκαν και δύο δημοτικοί σύμβουλοι από το Κορωπί.
Ένα πέπλο απροσδιοριστίας καλύπτει πάντως τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.
- Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ότι μελετώνται τρεις τεχνολικές εφαρμογές, όμως παρουσίασε σε video μόνο τη μία.
- Μόνο μετά την αναφορά του Δημήτρη Κιούκη στο μεγάλο μειονέκτημα των εργοστασίων καύσης βιομάζας, ότι δηλ. αφήνουν ένα ποσοστό 10% επικίνδυνο υπόλειμμα για τη διαχείριση του οποίου δεν υπάρχει στην Ελλάδα κατάλληλος χώρος επεξεργασίας, ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης.
- Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει ότι η συμφωνία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο απέφυγε να αναφερθεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στελέχη της δημοτικής αρχής με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές τις ημέρες και ειδικά μετά το ρεπορτάζ του 3vita.gr που αποκάλυψε το θέμα συζήτησης, έδιναν σχεδόν παραπλανητικές πληροφορίες για τα σχέδια της δημοτικής αρχής.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, διαβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο αφορά αποκλειστικά τα “κλαδέματα”, ενώ στην πραγματικότητα θα πηγαίνουν σύμμικτα απορρίμματα.
Ενώ ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, Αργύρης Παξινός, υπογράμμισε σε σχετικό διάλογο ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα παρά μόνο “καθαροί υδρατμοί”.
Η τεχνική μελέτη για τη νέα μονάδα που θα διευκρινίζει όλες τις ασάφειες ως προς τις προδιαγραφές του έργου, την οποία συντάσσει μονάδα του ΕΜΠ, θα είναι έτοιμη “στις αρχές καλοκαιριού”, όπως ανέφερε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Επανειλημμένα ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η δυναμικότητα της υπό εξέταση μονάδας θα αφορά αποκλειστικά τα απορρίμματα του Δήμου και ίσως κάποιου γειτονικού Δήμου, διαψεύδοντας τα σενάρια για δημιουργία εργοστασίου που θα καλύπτει όλη την Αττική ή μέρος της.
Πρόταση του Δημήτρη Δαβάκη στην αρχή της διαδικασίας για αναβολή της συζήτησης, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του σώματος. Ο επικεφαλής του κύματος Ενωμένων Πολιτών σχολίασε ότι το θέμα έρχεται “πραξικοπηματικά” προς συζήτηση και ότι χρειάζεται ακόμη διάλογο και μελέτη.
Ο Σπύρος Πανάς δήλωσε θετικός ως προς την ιδέα δημιουργίας της μονάδας μιας και ο ενιαίος δήμος δεν έχει κατάλληλους χώρους για τις δραστηριότητες που αφορούν στην καθαριότητα και τα οχήματά του, ενώ τόνισε ότι η Σχολή Ευελπίδων είναι κατάλληλο σημείο.
Ο Δημοσθένης Δόγκας σχολίασε την τακτική αιφνιδιασμού του Δημάρχου για το θέμα και είπε ότι δεν διαφωνεί με τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά έχει αμφιβολίες για τις συνέπειες του συμφωνητικού που θα υπογράψει ο Δήμαρχος.
Ο Θάνος Ματόπουλος υπογράμμισε ότι “πρέπει ο δήμος να φροντίσει τα του οίκου του” και συμπλήρωσε ότι “η καύση βιομάζας δεν επιτρέπεται στον Δήμο μας”.
Ο Κώστας Πασακυριάκος ρώτησε ποια ανταλλάγματα ζήτησε το ΥΠΕΘΑ, για να λάβει απάντηση από τον Δήμαρχο ότι “δεν ζητήθηκε κάτι”.
Κατά την ψηφοφορία σύσσσωμοι οι σύμβουλοι της παράταξης Κωνσταντέλλου ψήφισαν “ναι”, όπως και ο Θάνος Ματόπουλος.
“Όχι” είπαν οι Δημήτρης Δαβάκης, Δημοσθένης Δόγκας, Κώστας Πασακυριάκος, Μαρία Σίνα, Διονύσης Κοντονής, Δημήτρης Μπελετσιώτης. “Παρών” ψήφισε ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κιούκης. (Ο Σπύρος Πανάς αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση).