Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Τι είναι η “διαταγή Δημάρχου” που υπέγραψε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για την Υπηρεσία Δόμησης

Διοικητικός πόλεμος Δήμου και κυβέρνησης για το “Εντέλλεσθε”

Με μια παράτολμη διοικητικά ενέργεια ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανέλαβε προσωπικά την όλη ευθύνη για τη μερική αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών που επικαλούνται συγκεκριμένα άρθρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και προσθέτουν ορόφους και δόμηση στις νέες οικοδομές.

Είχε προηγηθεί βέβαια σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εισηγείτο το ίδιο προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και η δημοσιευθείσα κρίση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συγκεκριμένα άρθρα του ΝΟΚ, όπως και τη συνδυαστική χρήση τους ως αντισυνταγματική, παραπέμποντας το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Με δεδομένη την κρίση περί αντισυνταγματικότητας του Ε’ τμήματος και ενόψει της τελικής κρίσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ που ενδέχεται να καθυστερήσει ως και έναν χρόνο να καθαρογραφεί και να λάβει επισημότητα, η απόφαση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου να “παγώσει” με προσωπική του ευθύνη τις εκδόσεις νέων αδειών που χρησιμοποιούν τα κίνητρα του ΝΟΚ είχε έναν ορθολογικό αμυντικό χαρακτήρα.

Υπάρχει ολοκάθαρα ο φόβος, όσοι θίγονται από την τυχόν αρνητική δικαστική κρίση για τον ΝΟΚ να σπεύσουν να εκδώσουν άδειες με οικοδομικά μπόνους για όσο διάστημα το παράθυρο νομιμότητας των συγκεκριμένων διατάξεων παραμένει ανοιχτό. Γεγονός που θα οδηγούσε σε ένα καταστροφικό οικοδομικό αποτέλεσμα, δεδομένων των άνω των 1.000 αδόμητων οικοπέδων που σήμερα υπάρχουν στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το “εντέλλεσθε” του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, όπως αναφέρεται στη διοικητική αργκό και επισήμως ονομάζεται “διαταγή”, προβλέπεται στο άρθρο 32 του νόμου 3584/2007 σχετικά με τη νομιμότητα των υπηρεσιακών ενεργειών των δημόσιων υπαλλήλων. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται μεν ότι “ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των καθηκόντων του και τη νομιμότητα των υπηρεσιακών του ενεργειών”, όμως διευκρινίζεται επίσης: “Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν από την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση”.

Και επιπλέον:

“Όταν σε διαταγή, η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων, διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν, ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή, που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις, ακολουθήσει δεύτερη διαταγή που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος, ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει τη διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊσταμένη αρχή εκείνου που τον διέταξε”.

Σύμφωνα πάντως με απόφαση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (η οποία διέρρευσε στο Πρώτο Θέμα χωρίς να έχει αναρτηθεί μέχρι τις 13 Απριλίου στην ιστοσελίδα και τη Διαύγεια της υπηρεσίας) η συγκεκριμένη Διαταγή Δημάρχου ακυρώθηκε.

Ακαριαία, η δημοτική αρχή δήλωσε ότι προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δηλώνοντας αποφασισμένη να επιμείνει με κάθε δικαστικό μέσο στη στάση της. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σχολίασε τις τελευταίες ενέργειες στην Αμαρυσία:

“Το σκεπτικό της ακύρωσης είναι παντελώς εσφαλμένο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης θίγοντας το κύρος που θα έπρεπε να έχει. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προσφεύγει στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης ακύρωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του “εντέλλεσθε”.

Επίσης, επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρνήθηκε την μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο Δήμος θα κάνει δεύτερη προσφυγή, τη Δευτέρα, στο ΣτΕ για άρνηση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προβεί σε οφειλόμενη ενέργεια.

Μέχρι τη τελεσιδικία αυτών των προσφυγών ο Δήμος θα προσφεύγει στα διοικητικά ακυρωτικά δικαστήρια εις βάρος της οποιαδήποτε άδειας εκδίδεται χρησιμοποιώντας κίνητρα του ΝΟΚ. Ήδη έχουν εκδοθεί δύο ακυρωτικές αποφάσεις αδειών που κάνουν χρήση του κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού».

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement