Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Κωνσταντέλλος: Θύματα παραπληροφόρησης όσοι φοβούνται το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Βάρη

Για “αβάσιμους φόβους” και “αυθαίρετα συμπεράσματα” κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σχολιάζοντας επιστολή κατοίκων της Βάρης που διαμαρτύρονται για τα σχέδια εγακατάστασης εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Οι κάτοικοι που υπογράφουν ως “Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β”, δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι θα καταβάλουν “κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποτρέψουμε αυτό το καταστροφικό σχέδιο”. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απαντά πως “έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης”.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή επιχειρεί να ανασκευάσει σημείο προς σημείο τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Αναλυτικά:


Απαντώντας σε επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας φέροντας την υπογραφή: «Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β» ο Δήμαρχος απάντησε πως η συγκεκριμένη επιστολή εκφράζει από την αρχή μέχρι το τέλος αβάσιμους φόβους, καθώς αποτελείται από σειρά αυθαίρετων συμπερασμάτων σε όλη της την έκταση και οι ανώνυμοι συντάκτες της προφανώς έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«…αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων (900 μέτρα πίσω από το πεδίο βολής). Εκεί θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των απορριμμάτων ΟΛΩΝ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αττικής, του Δήμου 3Β και άλλων δήμων…»

Στην πραγματικότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς το σημείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί η μονάδα και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση άλλων δήμων.

«…ξεκάθαρη υποβάθμιση της περιοχής μέσω της μετατροπής της σε μια «πολιτεία πράσινου σκουπιδότοπου…»

Είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Σκουπιδότοπος ή χωματερή δεν θα δημιουργηθούν σε καμία περίπτωση και όλες οι προτεινόμενες λύσεις αφορούν κλειστού τύπου εγκαταστάσεις οι οποίες δεν παράγουν κανέναν περιβαλλοντικό ή οπτικό ρύπο.

«…περιλαμβάνει, πέρα από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, και έκταση για αμαξοστάσιο και συνεργείο. Η αναβάθμιση λοιπόν θα προέλθει από εγκαταστάσεις που μόνο σε Βιομηχανικές Ζώνες μπορεί κανείς να συναντήσει…»

Σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις δημιουργούνται τέτοιες μονάδες εντός του οικιστικού ιστού της πόλης ενώ το αμαξοστάσιο και το συνεργείο του Δήμου σήμερα βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης (στο κέντρο της Βάρης) και με τη δημιουργία της υπό συζήτησης μονάδας θα απομακρυνθούν.

«…Ο οικιστικός χαρακτήρας της περιοχής δεν επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία κανενός είδους πειραματικού εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μονάδα αυτή δε θα επηρεάσει μόνο τη γύρω περιοχή, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων θα επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα των περιοχών Βουλιαγμένης και Βάρκιζας…» «θα γίνουν τα πάντα σε πειραματικό επίπεδο και επομένως δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για μία τέτοια εφαρμογή…»

Δεν συζητείται κανένα πειραματικό εργοστάσιο αλλά μόνο τεχνολογίες που λειτουργούν στην Ευρώπη επί σειρά ετών, είναι δοκιμασμένες και έχουν λάβει πιστοποίηση από όλους τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς. Ποιοι είναι λοιπόν οι ειδικοί που έχουν αντίθετη άποψη;


Δείτε σχετικά με το θέμα:

Σε θολό τοπίο δρομολογείται το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Βάρη

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement