Την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Μαΐου για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζιώτης σε ανεπίσημη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι στη Βουλιαγμένη με τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου.
Το σημείο της συνάντησης δεν ήταν καθόλου τυχαία η Aqua Marina, καθώς όπως είπε ο νέος υποψήφιος η πλατεία της Βουλιαγμένης “συμβολίζει τη δυναμική των πολιτών”, αναφερόμενος στην ανοιχτή διαβούλευση που έγινε εκεί τον Νοέμβριο του 2017 η οποία ώθησε τον σημερινό δήμαρχο να τροποποιήσει τα σχέδια της εκεί ανάπλασης.
Το στίγμα της υποψηφιότητας Τζιώτη διαφάνηκε ότι θα έχει δύο κεντρικά σημεία στην προμετωπίδα: Την πρόταση για μια δημοκρατική επανίδρυση του τρόπου δημοτικής διοίκησης και τη διαφύλαξη του πρασίνου κόντρα σε μια “ψευδεπίγραφη ανάπτυξη”, όπως είπε.
Ως προς το μοντέλο διακυβέρνησης, ο Βουλιαγμενιώτης υποψήφιος δεσμεύτηκε ότι θα δώσει “όλες τις εξουσίες στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο”, μιλώντας για μια “αναβίωση των τοπικών κοινοτήτων”. “Η ανομοιομορφία των χωριών μας είναι ο πλούτος μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο επιτρέπει τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες.
Κληθείς να απαντήσει αν επιδιώκει ή διαθέτει στήριξη από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με την οποία είχε συμπορευτεί το 2006, στην πρώτη του κάθοδο σε δημοτικές εκλογές (απέναντι στον Γρηγόρη Κασιδόκωστα, τότε) ο Δημήτρης Τζιώτης είπε με κάποιες δόσεις αυτοκριτικής ότι έχει απογοητευτεί από όσες πρωτοβουλίες έλαβε στην κεντρική πολιτική σκηνή και πρόσθεσε ότι “τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο”.
Ο ίδιος δήλωσε ανεξάρτητος και χαρακτήρισε τη φυσιογνωμία του συνδυασμού του με το χρώμα “πράσινοι”, κάνοντας εκτενή αναφορά στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να αναγνωρίσει η κοινωνία το περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη.
Με την εκτίμηση ότι “μεγάλα συμφέροντα έχουν βάλει στο μάτι τον Δήμο” ο Δημήτρης Τζιώτης διατύπωσε τη θέση του ότι “επανέρχεται το τσιμέντο”, σημειώνοντας: “Αυτός ο Δήμος δεν χρειάζεται ανάπτυξη, ούτε άλλο μπετό. Μόνο διαφύλαξη αυτού που έχουμε και οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης να βασίζεται σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, έχοντας τη συναίνεση των δημοτών”. “Ως αξιοποίηση εννοούμε την προστασία του περιβάλλοντος που μπορεί να φέρει μεγαλύτερα οφέλη” πρόσθεσε.
Ακόμη, στηλίτευσε την “αισθητική ομογενοποίηση” που επικράτησε στις τρεις δημοτικές ενότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 47 παιδικές χαρές του Δήμου που αναπλάστηκαν και που κατά τον ίδιο “θυμίζουν παιδικές φυλακές με τα πολύχρωμα ψηλά κάγκελα”.
Για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο είπε ότι “έχουμε διαφορετική φιλοσοφία για τον τόπο, άλλες αντιλήψεις και θέσεις”. Τον χαρακτήρισε πολιτικό αντίπαλο, όμως δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στην εκδήλωση απολογισμού της παράταξής του το ερχόμενο Σάββατο ως ένδειξη μιας “δημοκρατικής εκεχειρίας”.
Μιλώντας για τον Σπύρο Πανά παραδέχτηκε ότι δεν θα κατέβαινε στις εκλογές αν εκείνος ήταν υποψήφιος και τόνισε ότι “μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και όραμα”, σε μια εμφανή προσπάθεια να ταυτιστεί με το ρεύμα που εξέφρασε η Ανεξάρτητη Κίνηση το 2014.
Μιλώντας για την επαγγελματική του πορεία, αναφέρθηκε στα σλόγκαν “live your myth in Greece” και “Πρώτη φορά Αριστερά” της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής που διευθύνει, τα οποία πέρασαν στο πολιτικό λεξιλόγιο. “Ζούμε σε ένα Δήμο χωρίς όνομα, το 3Β είναι ανέκδοτο”, είπε σημειώνοντας ότι η περιοχή χρειάζεται branding που θα φέρει υπεραξία και όχι υπεκφυγές λόγω πολιτικού κόστους.
Το όνομα της παράταξης και το πρόγραμμά της, που κατά τον Δημήτρη Τζιώτη θα είναι “το πιο πρωτοποριακό πρόγραμμα από όλους τους Δήμους”, θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Σε δύο εβδομάδες ο υποψήφιος Δήμαρχος είπε ότι θα παρουσιάσει στον Δήμο το νέο του βιβλίο που προτείνει ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα.