Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χαρίζει στην ΕΤΑΔ ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χαρίζει στην ΕΤΑΔ ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Παγίδες στα “ψιλά γράμματα” περιέχει η πρόσφατη απόφαση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παραλιακών ακινήτων. 

Η αποδοχή της απόφασης (δείτε την ολόκληρη εδώ) και υπογραφή της συμφωνίας συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως επιλογή της δημοτικής αρχής από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της είναι να κρατήσει τη συζήτηση σε μια αόριστη ρητορική περί “τεράστιας επιτυχίας” και “ιστορικής δικαίωσης” χωρίς να αναδεικνύει κρίσιμες λεπτομέρειες.

Τέτοιας ποιότητας λεπτομέρεια είναι η παράγραφος που αφορά στη Β’ πλαζ Βούλας. Εκεί αναφέρεται:

Σε περίπτωση έγερσης από τρίτους νέων αξιώσεων κατά της ΕΤΑΔ για τη μη λειτουργία της Ακτής Β’ Βούλας κατά τα παρελθόντα έτη, εξαιτίας της μη αδειοδότησής της από το Δήμο, ο Δήμος θα αναλάβει συμβατικά τη στερητική αναδοχή της οφειλής αυτής εις ολόκληρον ως πρωτοφειλέτης και θα παραστεί στη δίκη ως δικονομικός εγγυητής.

Επίσης, ο Δήμος θα αποδεχτεί την υπ’ αριθμ. 1831/24.3.2016 Απόφαση ΕΤΑΔ περί συμψηφισμού κατασχεθέντων ποσών, άρσης δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών της ΕΤΑΔ και παραίτησης από ένδικα μέσα αμφοτέρων των μερών για ποσοστά 12% επί των μισθωμάτων των οργανωμένων ακτών“.

Τι σημαίνουν αυτοί οι όροι;

Πρώτον, ότι ο Δήμος κληρονομεί από την ΕΤΑΔ τις δικαστικές αξιώσεις μιας επιχείρησης (Απολλώνιες Ακτές) έναντι του Δημοσίου, επειδή δεν αφέθηκε να εγκαταστήσει στη Β’ πλαζ Βούλας που της παραχωρήθηκε η δραστηριότητα που θεωρούσε συμφέρουσα (μπουζούκια).

Σημειωτέον ότι γι’ αυτή τη υπόθεση έχουν καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμη και νυν αντιδήμαρχοι.

Δεύτερον, ότι ο Δήμος παραιτείται από τις διεκδικήσεις του έναντι της ΕΤΑΔ για το μέρος των μισθωμάτων που θα έπρεπε κατά τις υπογραφείσες συμφωνίες να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες.

zaxaratos

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Ζαχαράτος, επί δημάρχου Σπύρου Πανά, διεκδίκησε δικαστικά και έβαλε στα ταμεία του Δήμου σχεδόν 500.000 ευρώ, έχοντας βεβαιώσει συνολικά στην ΕΤΑΔ το ποσό των 707.850,34 ευρώ για τα μισθώματα των οργανωμένων ακτών της Βούλας και της Βάρκιζας. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν παρελθόντα έτη, για την περίοδο 2007-2012.

Προφανώς, ό,τι χρωστά η ΕΤΑΔ στον Δήμο για τη Β’ πλαζ Βούλας από το 2012 μέχρι και σήμερα, μαζί με το μέρος των βεβαιωμένων οφειλών που δεν καταβλήθηκαν, διαγράφονται.

Ας υπολογιστούν τα ποσά αυτά στο συνολικό “λογαριασμό” της παραχώρησης, ώστε να είναι περισσότερο καθαρό αν πρόκειται για καλή ή κακή συμφωνία…

Update:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 26 Σεμπτεμβρίου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε στο δημοσίευμά μας, επιβεβαιώνοντας μεν το γεγονός ότι πρόκειται για ποσό άνω των 200.000 ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι οι διεκδικήσεις αυτές ήταν απλώς κομμάτι της διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑΔ και οι οποίες δεν είχαν ελπίδες να καταλήξουν στο ταμείο του Δήμου.